Vochtafdrijvende supplementen voor een optimale vochtbalans

Vocht vasthouden is een veel voorkomend probleem, dus als er iets is waar mensen naar op zoek zijn, dan zijn het wel vochtafdrijvende supplementen. Zeker in de warmere maanden hebben veel mensen hier last van. Dit is altijd vervelend, en zeker ook wanneer je een streng dieet hebt gevolgd. Want ook dan kan dat vocht ervoor zorgen dat je net niet het resultaat ziet wat je eigenlijk wil zien.

Vocht is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor schommelingen in je gewicht. Je kan namelijk binnen een dag soms een kilo of meer aankomen. Dat is even schrikken, maar dit is gelukkig geen vet. Wat kan je doen om zo min mogelijk vocht vast te houden? En welke vochtafdrijvende middelen of vochtafdrijvende supplementen zijn er allemaal? Hieronder gaan we ernaar kijken!

Wat zijn vochtafdrijvende supplementen?

Vochtafdrijvende supplementen zijn supplementen die helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Ze zorgen voor een verbeterde nierfunctie, waardoor het lichaam beter in staat is om vocht uit te scheiden. Voorbeelden van vochtafdrijvende supplementen zijn cafeïne, dandelion wortel, natriumbicarbonaat, kalium, en sommige diuretische kruiden.

€16,90
Op voorraad
Body-supplies.nl

Hoe ontstaat overtollig vocht?

We gaan eerst kijken naar hoe overtollig vocht nou eigenlijk ontstaat. Het menselijk lichaam is ingesteld op homeostase, wat simpelweg evenwicht betekent. Dit is met de vochthuishouding niet anders. Je lichaam wil dus altijd dezelfde hoeveelheid vocht vasthouden. Je krijgt dan een bepaalde hoeveelheid vocht binnen, en verliest via zweet en urine ook weer een bepaalde hoeveelheid. Dit is automatisch ongeveer elke dag hetzelfde.

Veel-mensen-houden-meer-vocht-vast-tijdens-warmer-weer

Op het moment dat de temperatuur echter gaat stijgen, ga je natuurlijk ook meer zweten. Dan kan het zijn dat je meer vocht kwijtraakt dan dat er binnenkomt, en dat je daarom niet meer voldoende vocht in je lichaam hebt. Dit is ook meteen de reden dat je meer dorst krijgt dan normaal. Je lichaam wil weer terug naar een goede vochtbalans. Wanneer dit echter niet gebeurt, gaat je lichaam als reactie op het vochtverlies extra vocht proberen vast te houden.

Om die reden kan het zijn dat je bij warmere temperaturen juist vocht vasthoudt. Dit is dus puur een lichamelijke reactie van je lichaam, omdat je door het warme weer te veel vocht dreigt te verliezen. Het kan ook andersom voorkomen. Zo houdt je bij bepaalde factoren juist meer vocht vast dan dat er uit gaat. Natrium is bijvoorbeeld een minderaal dat je vochthuishouding beïnvloedt. Dit vind je vooral in zout en is een grote regulator op het gebied van vocht in je lichaam. Dit bepaalt dus voor een vrij groot deel hoeveel vocht je vasthoudt.

Wanneer je meer zout eet, houd je daarom vaak ook meer vocht vast. Het kan ook zijn dat je plotseling vrij veel zout hebt gegeten, en dan krijg je meestal ook meer dorst. Meestal geef je hier echter geen gehoor aan, en dan gaat je lichaam het op een andere manier regelen. Het gaat dan zelf meer vocht vasthouden. Hierdoor kan je ook ineens veel minder strak zijn, en last hebben van overmatige opslag van vocht in je lichaam. Minder zout eten is dan ook één van de bekendste natuurlijk maatregelen om vocht af te drijven. Het vochtafdrijvend effect van minder zout is groot.

Door-minder-zout-te-gebruiken-kan-je-lichaam-beter-vocht-afdrijven

Op een natuurlijke manier vocht afdrijven

Naast zout zijn er nog meer voedingsmiddelen met een vochtafdrijvend effect. Zo kan je bijvoorbeeld meer water drinken, hoewel dat wat tegenstrijdig lijkt. Het werkt echter wel. Vocht gaan vasthouden is vrijwel altijd een reactie op een disbalans in het lichaam. Door bepaalde factoren, die dus kunnen verschillen, klopt je vochthuishouding niet meer. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden.

Dit gebeurt onder andere wanneer je te weinig vocht vasthoudt. Meer drinken zorgt ervoor dat deze disbalans wordt opgeheven, en dat je lichaam weer meer vocht kan afdrijven. Voldoende drinken is dus de beste oplossing. Bijkomend voordeel hiervan is dat dit ook nog eens zorgt voor onderhoud van twee organen, je lever en nieren. Deze twee organen spelen nou ook net een hele belangrijke rol bij je vochthuishouding.

Hoe weet je of genoeg drinkt? De kleur van je urine is de makkelijkste indicator. Hoe geler deze is, hoe minder vocht je in je lichaam hebt. Wanneer je voldoende gehydrateerd bent, zou je plas lichtgeel of zelfs kleurloos moeten zijn.

Groentes en kruiden

Naast zout en water kun je ook met het eten van bepaalde groenten en kruiden je vochtbalans op natuurlijke wijze beïnvloeden. Deze zijn natuurlijk sowieso heel gezond, maar spelen dus ook op dit gebied een belangrijke rol. Hierbij springt in het oog dat met name groene bladgroenten goed lijken te helpen wanneer je vocht wil afdrijven. Ook andere groenten en kruiden zouden echter bij kunnen dragen, en zijn nooit nadelig.

Het is dus altijd goed om meer dan voldoende groenten en kruiden in je dieet te verwerken. Variatie is hierbij ook heel belangrijk. Eet elke week vele verschillende groenten, en ook fruit. Onderstaande lijst werkt goed wanneer je te veel vocht in je lichaam vasthoudt.

 • Sla
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Tomaten
 • Asperges
 • Peterselie
 • Knoflook
 • Bleekselderij
Vooral-groene-bladgroenten-kunnen-helpen-om-vocht-af-te-drijven

Thee drinken

Ook dit heeft hele positieve effecten wanneer je te veel vocht in je lichaam vast houdt. Met name groene thee staat bekend om de positieve werking op dit gebied. Iedereen heeft natuurlijk wel thee in huis, of dit groene thee of zwarte thee is. Het helpt gelukkig allebei om ervoor te zorgen dat je meer gaat plassen en zweten. Dit is ook de reden dat het zo goed werkt om de hoeveelheid vocht positief te beïnvloeden.

Thee zorgt ervoor dat je meer gaat urineren. Dit is op een natuurlijke manier meer vocht afdrijvend. Je zou dit ook kunnen doen met andere dranken, maar thee staat bekend als de beste optie. Bovendien zitten hier geen calorieën in en levert het je meerdere gezondheidsvoordelen op.

Groene-thee-kan-vochtafdrijvend-werken

Brandnetel

Brandnetel is ook een kruid dat heel goed helpt wanneer je te veel vocht in je lichaam hebt. De brandnetel staat bekend als een wonderkruid, dat boordevol vitamines en mineralen zit. Daarnaast werkt het dus heel goed wanneer je vocht wil afdrijven. Tot slot werkt het ook goed om je histamine in het lichaam te verlagen, wat meerdere voordelen kan hebben. Je kan dit kruid toevoegen aan je gerechten, of je kan er thee van maken.

Brandnetel-heeft-mogelijk-een-vochtafdrijvende-werking

Wat doen vochtafdrijvende supplementen?

Naast natuurlijke voedingsmiddelen met een vochtafdrijvende werking, zijn er ook supplementen die dit doen. Deze supplementen helpen je lichaam om op effectieve wijze vocht af te drijven. Te veel vocht kan ook in de sport natuurlijk een probleem zijn. Een bodybuilder wil zo min mogelijk vocht omdat er dan meer spieren en aders zichtbaar zijn, en bij andere sporten kan je te maken hebben met gewichtsklassen.

Daarom wil je vochtretentie voorkomen. Hiervoor zijn meerdere soorten supplementen ontwikkeld, die natuurlijk ook mensen die niet sporten kunnen helpen. Deze supplementen zorgen er ook allemaal voor dat je meer gaat zweten of urineren. Hieronder hebben we een aantal belangrijke varianten op een rijtje gezet.

Supplementen die helpen bij het tegengaan van vocht vasthouden

Lang niet iedereen zal aan supplementen denken wanneer ze kampen met een te grote hoeveelheid aan vocht in het lichaam. Wanneer je fanatiek sporter bent, binnen meerdere sporten, of je veel last hebt van overtollig vocht kunnen supplementen echter wel heel handig zijn. De bekendste variant is vitamine B6, omdat deze ook kan helpen met het afdrijven van vocht. Dit helpt echter wel met name bij de menstruatie, en is dus niet altijd geschikt.

 Vitamine-B6-is-een-van-de-meest-bekende-vochtafdrijvende-supplementen

Vitamine B5, vitamine D, en vitamine B1 zorgen ervoor dat je minder vocht vasthoudt. Hetzelfde geldt voor de mineralen mangaan, kalium en magnesium. Wanneer je dus veel problemen ervaart met het vasthouden van vocht, of wanneer je veel vocht moet verliezen voor je sport, zijn dit handige supplementen. Onthoud echter wel dat voeding altijd de basis moet zijn, zoals de Gezondheidsraad doorgaans benadrukt. Een probleem met je vochthuishouding moet je niet alleen met supplementen oplossen.

Wat is de beste vochtafdrijver?

Er is geen algemene “beste vochtafdrijver”, omdat de effectiviteit van vochtafdrijvers afhangt van verschillende factoren, zoals de oorzaak van vochtretentie en individuele reacties op verschillende soorten vochtafdrijvers.

Er zijn wel voorbeelden van goede vochtafdrijvers welke kunnen bijdragen aan een goede vochtbalans in het lichaam Dit zijn onder andere:

 • Druiven
 • Groene thee
 • Venkel
 • Asperges
 • Paardenbloemwortel

Paardenbloemwortel, oftewel paardenbloem extract, bevat stoffen die diuretische eigenschappen hebben. Met andere woorden, het verhoogt de urineproductie en zo draagt het bij het afvoeren van overtollig vocht uit het lichaam. Zie hier een goed paardenbloem extract met een bewezen effectieve werking:

Uit een onderzoek uit 2014 [1] bleek dat paardestaartextract dezelfde diuretische effecten had als voorgeschreven medicijnen, maar met minder bijwerkingen. Paardestaart kan een goed alternatief zijn voor voorgeschreven diuretica, vooral als er bijwerkingen optreden.

Wetenschappelijke referenties

[1]: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/760683/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…