Welke thee is gezond?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd welke thee gezond is. Na water is thee het meest gedronken drankje ter wereld. En we kunnen niet anders zeggen dan dat al die mensen groot gelijk hebben, want in thee zit veel waar je lichaam iets aan heeft. Wist je bijvoorbeeld dat thee krachtige antioxidanten bevat?

Bovendien bevat thee geen calorieën en biedt het nog wat meer voordelen. Maar welk soort thee is nou eigenlijk het gezondst? En waar is het allemaal goed voor? Hieronder gaan we ernaar kijken!

Welke thee is echte thee?

Je denkt nu misschien, alle thee is toch echt? Nou, nee. Niet alle soort thee die je in de supermarkt ziet liggen kun je echte thee noemen. Alleen drankjes die komen van de theeplant camellia sinensis kan je officieel op deze manier aanduiden. Hiervan afkomstig zijn zwarte thee, groene thee, witte thee en gele thee. Kruidenthee bijvoorbeeld niet.

Dat wil overigens niet zeggen dat dit niet goed is, want kruidenthee bevat ook veel goede stoffen. Dit soort thee is echter wel een aftreksel van gedroogd fruit of vruchten. Denk hierbij aan gember thee, rooibos thee of kamillethee. Super lekker, zeker ook gezond, maar het is gemaakt van gedroogd fruit en dus officieel geen thee. Toch worden ze wel op dezelfde manier klaargemaakt en bevatten ze veelal dezelfde eigenschappen. Daarom beschouwen we het drinken hiervan verder in dit artikel ook gewoon als thee drinken.

Wat is er gezond aan thee?

Veel mensen weten wel dat het drinken van een paar koppen thee geen enkel probleem is, vooral omdat hier geen calorieën inzitten. Je kan daarom in principe zoveel koppen thee per dag drinken als je maar wil, zonder aan te komen. Dan moet je het uiteraard wel ook zonder suiker nuttigen. Maar niet alleen daarom is thee gezond. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat thee gezond is vanwege het positieve effect op je bloeddruk, een verminderd risico op diabetes type 2 geeft en omdat het de kans op een beroerte verkleint. Halfgeoxideerde thee is ook heel gezond.

Wat is gezonde thee?

Wanneer het gaat om de gezondheid, welke thee kun je dan het beste drinken? Je hebt natuurlijk nogal veel soorten thee. Denk aan witte thee, zwarte thee, groene thee, gele thee en muntthee. Groene en zwarte thee zijn overigens het meest bekend. Groene en zwarte thee worden ook het meest gedronken. Bij groene thee komt vaker het verhaal naar voren dat deze goed zou zijn voor je gezondheid.

Hieronder gaan we naar een aantal soorten thee kijken om te bepalen welke thee nou het beste gedronken kan worden. Je kan overigens in principe zoveel koppen thee per dag drinken als dat je zelf wil, maar het Voedingscentrum raadt vanwege mogelijke gifstoffen maximaal 3 koppen per dag aan.

Witte thee

Witte thee zou zomaar de gezondste thee kunnen zijn. Hij is het minst bewerkt en bevat de meeste antioxidanten. Dit is goed voor je immuunsysteem. Ook bevat deze thee de minste cafeïne, wat ook voordelen kan bieden. Een toegankelijke thee met veel voordelen voor je gezondheid.

Witte-thee-is-waarschijnlijk-het-meest-gezond
Witte thee is waarschijnlijk het meest gezond.

Groene thee

Zwarte of groene thee, wordt weleens gevraagd. Groene thee heeft weer net wat andere voordelen dan zwarte thee. Deze thee houdt je bloedsuikerspiegel mede op peil, net als je cholesterol. Daarnaast bevat ook deze variant zeer veel antioxidanten, waardoor het ook weer goed is voor je immuunsysteem en ziektes kan bestrijden. Het zou ook bloeddruk verhogen tegen kunnen gaan, hoewel hier nog meer onderzoek naar moet worden gedaan. De helende werking van deze thee is wel zeer positief, wat het een van de meest populaire theesoorten maakt. Ook het cafeïne gehalte is redelijk laag. Je kan daarom behoorlijk wat groene thee per dag drinken.

Groene-thee-is-gezond-door-de-antioxidanten
Groene thee bevat veel antioxidanten.

Zwarte thee

Zwarte thee komt van dezelfde plant als groene en heeft daarom veel overeenkomsten. Het verschil is dat de zwarte variant na het plukken wordt gedroogd en geoxideerd. Hierdoor ontstaat de zwarte kleur, en de specifieke smaak. Qua gezondheid maakt het verder weinig verschil.

Zwarte-thee-is-net-zo-gezond-als-groene-thee

Kruidenthee

Kruidenthee komt ook zeer veel voor, en ook hieraan zitten veel voordelen. Kruiden en specerijen kunnen voor je gezondheid sowieso heel positief zijn, hoewel we daar weinig over horen. Dat is vreemd als je bedenkt dat kruiden vroeger al werden gebruikt om mensen te genezen. Dit maakt kruidenthee echter wel een van de gezonde theesoorten. Kamille, gemberthee, en andere soorten zijn super gezond en kun je daarom zonder problemen drinken.

Kruidenthee-smaakt-lekker-en-is-gezond

Is er ook minder gezonde thee?

Is thee dan altijd gezond of zijn er ook dingen waar je wel nog mee moet opletten? Met pure thee in principe niet, maar er zijn natuurlijk ook veel varianten op het drankje gekomen. En deze zijn soms wat minder gezond. Dat komt door alle toevoegingen die hieraan worden gedaan. Denk aan bijvoorbeeld een chai latte. Of ice tea. Dit heeft met thee niet zoveel meer te maken en bevat vaak veel suikers.

Daarnaast moet je wanneer je allergieën hebt goed opletten. Let zeker bij kruidenthee op welke kruiden, specerijen en andere dingen er worden gebruikt. Check dus altijd even goed de ingrediënten, en onthou dat thee voor je gezondheid goed is zolang er niet te veel andere stoffen worden toegevoegd.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…