Vitamine A in voeding, waar zit het in?

In welke voeding zit vitamine A? Vitamine A vind je vooral in het vet van voedingsmiddelen. Er zit veel vitamine A in vlees en vleeswaren. Ook in andere dierlijke producten zit vitamine A, zoals zuivel, vis en eieren. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan bak- en braadproducten en margarine en halvarine. Bepaalde groepen moeten voorzichtig zijn met de inname van vitamine A.

Vitamine A in voeding

Waar zit vitamine A in? Naast vlees en vleeswaren en bak- en braadproducten zijn er meer voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Eet je niet veel vlees of ben je vegetariër, dan kan je je vitamine A ook uit groenten halen. Welke groente bevat veel vitamine A? Groenten rijk aan vitamine A zijn boerenkool, wortel, andijvie en spinazie. In deze groenten zit provitamine A oftewel carotenoïden. Je lichaam zet deze provitamine om in vitamine A, vandaar de naam provitamine.

Lever is een goed voorbeeld van vitamine A rijke voeding.

Ook in eieren zit vitamine A en wel in de eidooier. Weet je hoeveel vitamine A in een ei zit? Een ei zorgt met 0,22 mg al voor een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Zit er ook vitamine A in fruit? Net als bij groente gaat het bij fruit om provitamine A die je lichaam zelf omzet in vitamine A. Deze vind je ondermeer in mandarijnen en sinaasappels. Fruit bevat over het algemeen dus niet heel veel vitamine A.

Top 10

Wil je zeker weten dat je voldoende vitamine A rijke voeding binnenkrijgt? Lees dan de onderstaande tabel waarin we een top 10 hebben gemaakt van de voeding met veel vitamine A. Hierbij de top 10 voedingsmiddelen met veel vitamine A:

ProductHoeveelheid vitamine A per 100 gram% ADH per 100 gram
Lever9,8 mg1089%
Wortels1,5 mg167%
Spinazie0,8 mg89%
Waterkers0,7 mg78%
Boerenkool0,5 mg56%
Tonijn0,45 mg50%
Geitenkaas0,4 mg44%
Andijvie0,4 mg44%
(Gras)roomboter0,39 mg42%
Snijbiet0,33 mg37%
Bron: aHealthylife.nl

Vitamine A in Nederland

In 2018 heeft het RIVM onderzoek gedaan naar hoeveel vitamine A wij in Nederland dagelijks innemen. De hoeveelheid vitamine A in voedingsmiddelen wordt meestal in retinol activiteit equivalenten (RAE) aangegeven. In Nederland is de inname van vitamine A uitgedrukt in RAE gemiddeld 858 mg per dag. Hier is wel een duidelijk verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Voor mannen ligt het dagelijks gebruik van vitamine A op 953 mg per dag en voor vrouwen op 761 mg.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat zowel mannen als vrouwen aan de lage kant zitten met hun dagelijkse inname. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor vitamine C tegenwoordig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 800 mg en 1.000 mg. Twijfel jij of je een tekort aan vitamine A hebt? De vitamine A-tekort symptomen zijn ondermeer oogklachten.

Heb je een langdurig tekort aan vitamine A dan kan nachtblindheid zelfs overgaan tot volledige blindheid. Ook een verslechterde weerstand en huidproblemen zijn mogelijke symptomen van een vitamine A tekort. Een tekort aan vitamine A vul je eventueel aan met supplementen.

Zwangeren en jonge kinderen opgepast met vitamine A!

Als je zwanger bent en teveel vitamine A gebruikt, loop je de kans dat je een baby krijgt met aangeboren afwijkingen. Daarom wordt het slikken van vitamine A supplementen tijdens je zwangerschap afgeraden.

Ook kan je beter geen lever eten en is het verstandig om het gebruik van andere leverproducten zoals paté of smeerleverworst te beperken tot eens per week een minimale hoeveelheid. Kinderen tot 4 jaar kunnen ook beter geen paté of smeerleverworst eten. Voor alle andere groepen geldt: eet gezond en gevarieerd, dan komt het goed!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…