Beste collageen poeder van 2022

Collageen is een zeer belangrijk eiwit, met name voor je kraakbeen, pezen, botten en je huid. Vanaf ongeveer 18 jaar begin je collageen te verliezen, en na je 40e verlies je elk jaar zo’n 1 procent. Iemand van tachtig heeft een collageenproductie van ongeveer 75% minder dan van iemand die net volwassen is. Het is dan ook niet zo gek dat collageen supplementen populair zijn. Je kan op deze manier het verloren collageen aanvullen. Collageen is er in zes verschillende types. Elk type heeft weer zijn eigen voordelen. Ook daar gaan we hieronder uiteraard naar kijken. Verder is het goed om te weten dat collageen per definitie niet veganistisch is, hoewel je wel dat soort supplementen kan vinden. Collageen kan uit verschillende bronnen worden geëxtraheerd, maar al deze bronnen zijn dierlijk.

21

Producten bekeken

14

Bronnen onderzocht

350+

Reviews gelezen

24

Uren besteed

Wat zijn de beste collageen poeders?

We zeiden het al even; collageen is een van de meest populaire voedingssupplementen van dit moment. Je kan het gebruiken in je koffie, in je eten of bijvoorbeeld in een smoothie. Er zijn ook behoorlijk wat mensen die niet in de werking van collageen geloven, en het supplement onzin vinden. Toch wijzen steeds meer onderzoeken uit dat het suppleren van collageen wel degelijk voordelen voor je gezondheid met zich mee brengt.

Een nadeel van die populariteit is dat het aanbod groot is, en de keuze daarom vrij lastig. Helaas zijn niet alle collageen supplementen van goede kwaliteit, en bevatten ze niet allemaal de juiste ingrediënten. Het is natuurlijk niet makkelijk om te bepalen welke collageen producten nou wel en niet goed zijn. Bovendien werken supplementen voor iedereen anders, en zijn er dus verschillende typen collageen. Daarom hebben wij een lijst van de beste supplementen gemaakt. We hebben hierbij onder andere gekeken naar type, merk, prijs, certificatie, onnodige stoffen en antagonisten.

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. Vitals ProteinCollageen Peptiden€24,9914€1,79Poeder
2. VitakruidCollageen Solugel€22,8910€2,29Poeder
3. Holland & BarrettCollageen Poeder + Vitamine C & Biotine€22,9945€0,50Poeder
4. Mattisson HealthstyleMarine Collageen Poeder€29,9537€0,81Poeder
5. LucovitaalCollageen Beauty Poeder€32,9920€1,65Poeder

1. Vitals Protein - Collageen Peptiden

Dit collageen supplement is als beste uit de koker gekomen. Het is een perfecte aanvulling van je collageeneiwit, ondersteunt een actieve leefstijl en zal je bovendien een heel goed gevoel geven. In deze collageenpeptiden zitten maar liefst 20 gram hoogwaardige runderen. Collageen is ook belangrijk voor je haar, huid en nagels. Bovendien speelt het een rol bij je bindweefsel, pezen, ligamenten en botten. Super belangrijk dus, en deze variant van Vitals voldoet aan alle eisen voor een goed collageen supplement. Vooral voor sporters is dit een ideale optie. Dit supplement is gluten- en zuivelrij, en je kan het mengen in zowel koude als warme dranken. Super makkelijk te gebruiken dus!

Voordelen

Nadelen

2. Vitakruid - Collageen Solugel Poeder

Deze collageen poeder van Vitakruid is gemaakt op basis van collageen peptides van Solugel. Het is bovendien verrijkt met vitamine C en vitamine D. Vitamine C heeft een belangrijke rol bij het vormen van collageen, maar ook bij het goed functioneren van de huid. Onder andere het behoud van vocht en bescherming van de cellen wordt door vitamine C ondersteund. Collageen is het meest voorkomende eiwit, dat je met dit supplement goed kan ondersteunen. Je maakt collageen ook zelf aan, maar zoals we al zeiden neemt die aanmaak af naarmate je ouder wordt. Vanaf je 25e neemt het echt flink af. Daarom krijg je ook rimpels. Een supplement als deze is dan ideaal.

Voordelen

Nadelen

3. Holland & Barrett - Collageen Poeder + Vitamine C & Biotine

Dit collageen poeder is gehydrolyseerd en heeft een sinaasappelsmaak. Het geeft je huid, botten en spieren kracht, elasticiteit en structuur. Bij dit supplement is vitamine C en biotine toegevoegd. Ook dit poeder is ideaal om je collageengehalte aan te vullen, zeker als je ouder dan 25 bent. Biotine bevat bovendien ook collageen, type I en type III, die zeer snel door je lichaam wordt opgenomen. Deze collageen peptiden zijn afkomstig van gras gevoerde runderen. Bijkomend voordeel is dat het poeder zeer makkelijk is in te nemen. Je kan het toevoegen aan een glas water, door de sinaasappelsmaak is dat heel lekker.

Dit collageenpoeder is eenvoudig in te nemen. Voeg het poeder toe aan een glaasje koud water en geniet van de subtiele sinaasappelsmaak. De toegevoegde vitamine C versterkt de werking van collageen en de biotine is belangrijk voor de huid en voor de conditie van het haar.

Voordelen

Nadelen

4. Mattisson Healthstyle - Marine Collageen Poeder

Deze Mattison Marine Collageen poeder blend is een collageen poeder dat is gemaakt van vis peptiden. Daarnaast is er ook vitamine C toegevoegd. Dit eiwitpoeder bevat maar liefst 18 belangrijke aminozuren. Het bevat 10 tot 20 keer meer eiwitten dan de meeste andere eiwitbronnen, doordat het zo geconcentreerd is. Het draagt hiermee onder andere bij aan soepele gewrichten en spieren, en zorgt voor een mooie huid. Ook al je bindweefsels kunnen hierdoor makkelijker herstellen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, waardoor dit supplement nog beter werkt.

Voordelen

Nadelen

5. Lucovitaal - Collageen Beauty Poeder

Deze collageen poeder van Lucovitaal is een mooie combinatie van collageen, vitamine C en hyaluronzuur. Deze stoffen zijn allemaal belangrijk en werken samen, waarmee ze onder andere je huid gezond houden. Hiermee houd je jouw huid jong, voorkom je rimpels en ondersteun je ook al je bindweefsel. Een ideaal supplement, gemaakt van een goede bron en goed opneembaar voor je lichaam!

Voordelen

Nadelen

Verder lezen over collageen:

Wat doet collageen?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in ons lichaam. Het is te vinden in je huid, botten, spieren, gewrichten, haren, nagels en in het kraakbeen. Collageen is een eiwit dat je niet kan oplossen, en ongeveer een derde van het lichaam uitmaakt. Het zorgt voor kracht en elasticiteit van je huid. Je zou het daarom kunnen zien als lijm dat alles bij elkaar houdt. Dit doet het ook bij bindweefsels, zoals spieren en pezen, en je botten. Collageen komt van het Griekse woord Kolla, wat ook lijm betekend.

Je hebt minimaal 16 verschillende soorten collageen. Echter is het zo dat zo’n 85 procent behoort tot de types I, II en III. Deze types hebben verschillende voordelen en functies. Verder naar beneden gaan we daar nog naar kijken.

In welke voeding zit het?

Je kan collageen ook uit voeding halen. Het zit met name in de huid en botten van dieren. Men maakte hier wat langer geleden vaak bouillon van, maar tegenwoordig is dat niet meer zo populair. We krijgen gemiddeld nog maar 5% van het benodigde collageen binnen. De natuurlijke productie neemt ook nog eens af naarmate je ouder wordt. Dit alles zorgt ervoor dat het eten van collageenrijke voeding heel belangrijk is, of het nemen van supplementen.

Teveel collageen binnenkrijgen is amper mogelijk. Als het gebeurt, is het niet schadelijk omdat je lichaam het minder snel zal opnemen. Dit is dus niet iets om je zorgen om te maken.

Producten rijk aan collageen:

  • Vlees
  • Vis
  • Bouillon van vis of botten
  • Gelatine uit botten
  • Huid van dieren of vissen
  • Noten en zaden

Hier moet je op letten bij het kopen van collageen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten collageen supplementen op de markt. De populariteit maakt dit alleen nog maar erger. Het is dus vrij lastig om te bepalen welke collageen supplementen goed zijn. Bovenstaande lijst helpt je al heel goed, maar het is ook goed om uit te leggen waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat collageen supplementen. We hebben hieronder een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet. Op basis daarvan kun jij een goede keuze maken. Let op; er is niet één beste supplement, dit is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Bron van het supplement

Het eerste waar je naar zou moeten kijken, is de bron van het collageen. Collageen kan worden gehaald uit verschillende dierlijke bronnen. Het wordt voornamelijk gehaald uit rund, schaap, kip, varken en vis. Wanneer je bepaalde allergieën hebt is het belangrijk om hierop te letten. Verder is het goed om te weten dat collageen altijd afkomstig is uit dierlijke producten. Vegan collageen bestaat daarom niet. Als dit wel wordt vermeld, is het geen echt collageen. Let daar dus ook goed op.

Type

Ook dit hebben we al kort benoemd, collageen is er in verschillende types. Elk type heeft zijn eigen voordelen en functies. Daarom is het ook belangrijk om hierop te letten. Dan moet je natuurlijk wel ook weten wat de voordelen per type zijn. Hieronder hebben we dat daarom ook voor je op een rijtje gezet. Op basis daarvan kan jij bepalen welk type, of types, voor jou het beste zijn.

Type 1 collageen

Type I komt het meeste voor in je lichaam. Dit beslaat 90% van alle collageen in je lichaam. Dit geeft vorm aan onder andere je huid, pezen, kraakbeen, tanden en botten. Wanneer mensen collageen noemen voor een gezonde huid, gezond haar en sterke nagels, gaat het over dit type. Wanneer je in je twintiger jaren komt, begint de productie van dit type collageen af te nemen.

Type 2 collageen

Dit zorgt voor soepele gewrichten en maakt het makkelijker om te bewegen. Ook geeft het vorm en elasticiteit aan kraakbeen. Dit is ook weer heel belangrijk voor bewegingen die je veel maakt, en voor het dempen van schokken. Ook dit is een essentiële vorm van collageen. Met name belangrijk om de natuurlijke slijtage van gewrichten te vertragen.

Type 3 collageen

Dit type komt vooral voor in je organen, bloedvaten en spieren. Dit is na type I het meest voorkomende type collageen in je lichaam. Dit type is met name terug te vinden in beenmerg.

Type 4 collageen

Dit is met name terug te vinden in de lagen van de huid. Het is een heel dun laagje, dat de basale laag van de cellen in je huid vormt. Speelt een rol bij de gedragingen van cellen en werkt nauw samen met type II collageen.

Combinaties

Het laatste belangrijke punt om naar te kijken, zijn de antagonisten en combinaties van de supplementen. Collageen wordt in supplementen namelijk heel vaak gecombineerd met andere stoffen. Vaak is dit met zogenaamde antagonisten, wat stoffen met een andere werking zijn. Vitamine C, vitamine D en zink worden bijvoorbeeld vaak aan een collageen supplement toegevoegd. Vitamine C stimuleert de aanmaak en vorming van collageen wanneer we het hebben over de huidfuncties. Zink draagt juist weer bij aan een gezonde huid en sterke nagels. Het kan echter ook nadelen met zich meebrengen. Wellicht neem je die supplementen al los, of krijg je dit voldoende binnen uit je normale voeding. Dan wil je deze supplementen niet ook nog binnenkrijgen met je collageen supplement. Kijk hier daarom altijd goed naar, en bepaal wat voor jou de beste optie is.

Meer over eiwitten:

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.