In welke voeding zit vitamine B6 het meest?

Vitamine B6 is een wateroplosbaar vitamine die je via je voeding moet binnen krijgen. Het speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van eiwitten naar aminozuren en vitamine B6 helpt bij de vorming van hormonen en rode bloedcellen. Kortom, een onmisbare vitamine die je met de juiste voeding binnenkrijgt. En wat is die juiste voeding dan? Lees verder en kom er achter!

Vitamine B6 in voeding

De vitamine B6 die je in voeding aantreft wordt in je lichaam omgezet naar de actieve vorm, pyridoxine genoemd. In veel verschillende soorten voedingsmiddelen zit vitamine B6. Zeker als je gevarieerd en gezond eet, dan zul je niet snel een tekort aan vitamine B6 ontwikkelen. Sowieso is een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon belangrijk als je alle mineralen en vitamines wilt binnenkrijgen die je dagelijks nodig hebt. Sluit je productsoorten uit (bijvoorbeeld dierlijke producten, koolhydraten of vetten) dan loop je het risico om tekorten te creëren.

Enfin, terug naar vitamine B6. Deze vitamine is onderdeel van het vitamine B complex arsenaal en komt vooral voor in dierlijke producten. Zoals vlees, eieren, vis, melk en andere zuivel. Maar gelukkig vind je ook vitamine B6 terug in graanproducten, peulvruchten en groente. Tekorten komen met name voor bij mensen die een veganistische leefstijl hebben. Zij doen er verstandig aan om hun bloed periodiek te laten controleren op vitamines en mineralen. Is er een gebrek ontstaan, dan kunnen zij (eventueel in overleg met huisarts) supplementen slikken.

Waar zit de meeste vitamine B6 in?

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we hoeveel van welke vitamines er in voedingsmiddelen zit. En ook dat er grote verschillen zitten tussen de hoeveelheid van deze vitamines. Dit is heel prettig want dan kun je nog gezonder eten en bewuste voedingskeuzes maken voor een optimale vitaminestatus.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 ligt op 1,5 milligram. Dit geldt voor gezonde volwassen mannen en vrouwen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven geldt een advies van 1,9 milligram. De veilige bovengrens ligt op 25 milligram. De maximale hoeveelheid B6 die mag voorkomen in supplementen ligt op 21 milligram. Om teveel vitamine B6 te voorkomen, ligt deze hoeveelheid fors onder de veilige bovengrens.

De top 10 van veel voorkomende voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheid vitamine B6:

VoedingsmiddelHoeveelheid (mg) vitamine B6 per 100 gram% ADH
Ei incl. dooier3,00200
Hollandse garnaal2,00 133
Zonnebloempitten1,35 90
Zalm1 66
Lever0,8 53
Kipfilet0,7 47
Zilvervliesrijst0,65 43
Ansjovis/kalkoen0,5 33
Walnoten/Hazelnoten0,45 30
Banaan0,3725
(Bron: voedingswaardetabel.nl)

Noten en pitten

Noten en pitten zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Met name zonnebloempitten en ongezouten walnoten en hazelnoten spannen de kroon. Zonnebloempitten worden overigens voornamelijk gebruikt om tot olie te verwerken. Door dit verwerkingsproces verliezen de zonnebloempitten hun vitamine B6. In zonnebloemolie is namelijk geen vitamine terug te vinden.

Hazelnoten en walnoten zijn beide noten waarvan we alleen de kern eten. Ook groeien ze allebei aan bomen. En hoewel de walnoot officieel een steenvrucht is, is hij wel een steenvrucht die een goede werking van het lichaam aan alle kanten ondersteund. Goede vetzuren en antioxidanten zijn allemaal te vinden in walnoten. Ongezouten pistachenoten bevatten ongeveer 0,20 mg vitamine B6 en staat hiermee gelijk aan sneetjes volkorenbrood.

Lever

Dit orgaanvlees bevat ongelooflijk veel goede stoffen en is bijna een supplement op zich. Het is belangrijk om te kiezen voor de biologische variant omdat het ook een opslagplaats kan zijn voor afvalstoffen van een lichaam. Dierlijke producten van een biologische afkomst zijn gezonder voor de mens. Teveel lever eten kan leiden tot een overschot aan vitamine A en ijzer.

Vlees en vis

De Hollandse garnaal, zalm, kipfilet, kalkoen en ansjovis zijn de koplopers met betrekking tot vitamine B6. Uiteraard geldt ook hier weer dat het van belang is dat de producten een biologisch keurmerk hebben. Duurzaam gevangen vis heeft de absolute voorkeur. Qua smaak maar vooral omdat de alternatieve andere vorm van visvangst, veel schade toebrengt aan het milieu.

Je-kunt-voldoende-vitamine-B6-via-voeding-binnenkrijgen
Vitamine B6 kun je via gezonde voeding binnenkrijgen.

De juiste hoeveelheid

Het is belangrijk dat je een dagelijkse juiste hoeveelheid inname van vitamine B6 hebt. Alleen dan kun je voorkomen dat je te veel vitamine B6 of een vitamine B6 tekort ontwikkelt. In de paragraaf ‘Waar zit de meeste vitamine B6 in?’ van dit artikel vind je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine en de aanvaardbare bovengrens. Maar waartoe kan een te weinig aan vitamine B6 leiden? En wat kan er gebeuren als je teveel vitamine B6 hebt?

Een overschot vitamine B6 brengt allerlei risico’s met zich mee. De oorzaak is voornamelijk als je langdurig boven de aanvaardbare bovengrens zit door middel van supplementen inname. Doordat je lichaam dan teveel pyridoxine binnenkrijgt kan er ernstige zenuwpijn of perifere neuropathie ontstaan. Zou je naast supplementen dan ook nog vitamine B6 rijke groente, graanproducten en melk consumeren, dan ligt de aanmaak van een overschot in het verlengde. Je kunt hier ernstige schade aan je zenuwstelsel toebrengen of zenuwaandoeningen ontwikkelen. Andere veel voorkomende symptomen die gerelateerd zijn aan een vitamine B6 overschot zijn tintelingen aan handen en voeten en in sommige gevallen ook gevoelloosheid.

Sowieso is het langdurig gebruik van supplementen, zonder controle van een (huis)arts, af te raden. Net als een overschot zal B6 tekort leiden tot klachten. Te weinig vitamine B6 kan eigenlijk niet voorkomen als je gezonde voeding eet volgens de schijf van vijf. Je krijgt dan immers alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen.

Mocht je het vermoeden hebben dat je B6 status te laag is, dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld bloedarmoede, een verminderde weerstand en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Ook speelt B6 een rol in behoud van een heldere geest en gezond immuunsysteem. En dan te bedenken dat een gekookt ei per dag er al voor zorgt dat langdurig dagelijks gebruik van een supplement overbodig wordt.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…