De symptomen en bijwerkingen van teveel vitamine B6

Wat gebeurt er als je teveel vitamine B6 binnenkrijgt, bijvoorbeeld via voedingssupplementen? Bedenk goed: het is niet per se nodig om extra vitamine B6 te slikken. Als je gevarieerd eet met voeding uit alle categorieën van de schijf van vijf, dan zal je geen tekorten aan vitamine B6 ontwikkelen. Gevarieerde, normale voeding bevat voldoende vitamines en mineralen waardoor het slikken van supplementen onnodig zou moeten zijn.

Het langdurig extra innemen van hoog gedoseerde supplementen kan dan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom heeft men voor de meeste vitamines een aanvaardbare bovengrens bepaald. Dit geldt ook voor sommige soorten vitamine B. In dit artikel lees je meer over de symptomen en klachten die je kunt ontwikkelen bij een teveel aan vitamine B6.

Teveel vitamine B6

De Gezondheidsraad heeft bepaald dat een volwassen persoon 1,5 milligram (mg) vitamine B6 nodig heeft om gezond te blijven. Ter indicatie: dit komt overeen met zes sneetjes volkorenbrood. Volwassen mannen hebben dagelijks 1,8 mg nodig en voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 1,9 mg. Ook heeft de Gezondheidsraad een veilige bovengrens vastgesteld. Dit is de maximale hoeveelheid vitamine B6 die je langdurig kunt innemen zonder dat je risico loopt op klachten of symptomen. Deze veilige bovengrens ligt voor Nederland op 25 mg per dag. Ter indicatie: dit komt overeen met 65 bananen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het onmogelijk is om vanuit normale voeding een overschot aan vitamine B6 ontwikkelen. Een teveel aan vitamine B6 kan wel worden verkregen als je langdurig gebruik maakt van supplementen die vitamine B6 in hoge doseringen bevatten.

Uit een onderzoek van het programma Radar bleek dat mensen die zeer hoge doseringen vitamine B6 supplementen slikken, onder andere klachten kregen met neuropathische symptomen en problemen van neuropathische aard. In ditzelfde onderzoek wordt overigens melding gemaakt van pillen met doseringen die ver boven de veilige bovengrens liggen. Maar liefst 100 mg vitamine B6 per pil. Dit is inmiddels niet meer toegestaan.

Symptomen en klachten van teveel vitamine B6

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat lang niet iedereen die vitamine B6 over-suppleert, klachten heeft of duidelijke neuropathische symptomen laat zien. Zo heeft de Wetenschappelijke Adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau een aantal gegevens verzameld met betrekking tot vitamine B6.

Deze gegevens zijn gebaseerd op langdurig dagelijks gebruik van honderden patiënten in diverse medisch centra. Hieruit blijkt dat patiënten die symptomen rapporteren in een aantal gevallen gelijktijdig meerdere medicijnen gebruikten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat klachten van een neuropathische aard waarschijnlijk hiermee te maken hebben.

Omdat het Vitamine Informatie Bureau pleit voor absolute veiligheid waar het gaat om vitaminesupplementen, is zij kritisch en gaat zij nimmer uit van individuele onderzoeken. Er wordt continu gezocht naar een eenduidige verklaring voor gedocumenteerde klachten en symptomen. En omdat het erop lijkt dat er ook andere medische redenen bestaan die de oorzaak kunnen zijn van genoemde klachten die horen bij perifere neuropathie, ziet het Vitamine Informatie Bureau geen reden tot ongerustheid.

Het feit dat goede bronnen voor natuurlijke vitamine B6 te vinden zijn in het Nederlandse voedsel aanbod, is onder andere de oorzaak dat veruit de meeste mensen aan hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 komen. De feitelijke situatie is dan ook dat een bestaand tekort eigenlijk niet voorkomt. Ook niemand overschrijdt de veilige bovengrens door voeding. Mensen met een overschot aan vitamine B6 in hun lichaam lijken dit alleen te wijten te hebben aan een langdurige hoge inname.

Teveel-vitamine-B6-komt-niet-vaak-voor
Vitamine B6 zit onder andere in volkorenbrood.

Symptomen van teveel vitamine B6

Als je gebruik maakt van hoge doseringen vitamine B6 supplementen of als je meerdere soorten vitamine supplementen slikt, wees dan bedacht op tintelingen aan handen en voeten. Ook gevoelloosheid en ernstige zenuwpijn zijn gerapporteerd als klachten. Als je deze symptomen negeert, en een teveel aan vitamine B6 is daadwerkelijk de oorzaak, dan loop je het risico om schade op te lopen aan je zenuwstelsel. Daarbij gaat het niet alleen om tintelende handen en/of voeten. Ook op andere plekken in je lichaam kan het zenuwstelsel schade oplopen.

Houd er rekening mee dat in veel multivitaminen of andere supplementen met verschillende vitamines, ook vitamine B6 zit. Wanneer je dan ook nog specifieke vitamine B6 supplementen neemt, dan ondermijn je de goede werking van je extra vitamines. In plaats van tekorten opheffen ben je dan waarschijnlijk fors aan het over-suppleren. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Nieuwe wet

Hoewel het eerder in dit artikel al even is aangehaald, is er (sinds 2018) een wettelijke bepaling met betrekking tot B6 vitamine. Voor supplementen is bepaald dat de maximale hoeveelheid staat op 21 mg. En dit aantal is vele malen hoger dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Dit is overigens Nederlandse wetgeving. Omdat er geen wereldwijd eenduidig wetenschappelijk onderzoek bestaat dat een absolute veilige bovengrens bewijst, verschillen de landelijke zienswijzen hierover. In de VS is men bijvoorbeeld van mening dat een maximale inname van 100 mg ook veilig is.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…