Een vitamine B6 tekort, hoe kun je dat voorkomen en herkennen?

Een vitamine B6 tekort kan allerlei vervelende symptomen veroorzaken. Vitamine B6 is een in wateroplosbare vitamine en speelt een belangrijke rol bij je stofwisseling. En dan met name bij de afbraak en opbouw van eiwitbouwstenen (aminozuren). Ook is er een sterke samenwerking met B vitamines die onderdeel uitmaken van de vitamine B complex combinatie.

Hoe onstaat een vitamine B6 tekort?

Een vitamine B6-tekort kan ontstaan door onvoldoende eten van voeding met vitamine B6 of door een slechte opname ervan in het lichaam. Het kan ook ontstaan doordat een verhoogde behoefte aan vitamine B6, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap. Daarnaast kan een tekort aan magnesium de opname van vitamine B6 verminderen.

Het is belangrijk dat er geen tekorten ontstaan en dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgt. De Gezondheidsraad heeft deze gesteld op 1,5 milligram vitamine B6. Dit geldt voor gezonde volwassenen en is gebaseerd op aanbevelingen van de European Food Safety Authority (EFSA). Zij hebben ook een tolerable upper intake level, aanvaardbare bovengrens, bepaald, die is vastgesteld op 25 mg vitamine B6.

De veilige bovengrens in supplementen is op maximaal 21 mg vastgesteld. Onder andere omdat een langdurig te hoge inname van vitamine B6 kan leiden tot perifere neuropathie en andere aandoeningen die een gezond zenuwstelsel teniet kunnen doen.

Symptomen van een vitamine B6 tekort

Er zijn veel verschillende symptomen die kunnen duiden op een mogelijk vitamine B6 tekort. De ervaringen met een tekort aan vitamine B6 lopen erg uiteen. Waar de een scheurtjes in de lippen en mondhoeken ervaart, kan de ander juist last krijgen van PMS gerelateerde klachten zoals vocht vasthouden.

Andere ervaringen met een vitamine B6 tekort zijn juist een depressie of bloedarmoede. Zie hieronder een lijst met symptomen om een eventueel vitamine B6 tekort te kunnen herkennen:

 • Diarree
 • Depressie
 • Verwardheid
 • Bloedarmoede
 • Huidproblemen
 • Verminderde weerstand
 • Cognitieve achteruitgang
 • Ontstoken tong (Glossitis)
 • Aandoeningen aan het zenuwstelsel

Wanneer een ernstig tekort langdurig aanhoudt, dan kan dit tekort leiden tot nog andere symptomen:

 • Spierpijnen
 • Hoofdpijnen
 • Kortademigheid
 • Verlies van eetlust
 • Oorsuizen (Tinnitus Aurium)
 • Verergering van premenstrueel syndroom symptomen (o.a. gevoelige borsten)

Het menselijk lichaam gebruikt het wateroplosbaar vitamine B6 in verschillende vormen welke onderling uitwisselbaar zijn. De actieve vorm, pyridoxine, kom je in veel plantaardige bronnen tegen. Bijvoorbeeld peulvruchten, ongezouten walnoten en andere noten. Vlees, eieren, vis en zuivelproducten zorgen bijvoorbeeld voor voldoende biologische beschikbaarheid van vitamine B6 in de vorm van pyridoxal. In supplementen wordt meestal pyridoxine hydrochloride gebruikt. Hierbij is vitamine B6 gekoppeld aan een chloride waardoor er een verbinding ontstaat die gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen.

Een-vitamine-b6-tekort-kun-je-voorkomen-door-de-juiste-voeding-binnen-te-krijgen

Minder energie

Omdat vitamine B6 een belangrijke bijdrage levert aan een gezonde en goed werkende stofwisseling, heeft een tekort aan vitamine B6 vaak tot gevolg dat je minder energie hebt. Want bij de stofwisseling van eiwitten, komt energie vrij die je lichaam gebruikt om te functioneren. Wanneer deze functie is verstoord, dan kun je daar last van ondervinden. Vermoeidheid is overigens ook één van de symptomen van bloedarmoede wat ook een symptoom is van een vitamine B6 tekort.

Verminderde functie van de hersenen

Zoals gemeld speelt vitamine B6 een hoofdrol in meer dan 100 lichaamsprocessen. Regulatie van bepaalde hormonen, een goede werking van je zenuwstelsel, een adequate aanmaak van rode bloedcellen, het zijn allemaal processen die mede dankzij vitamine B6 plaatsvinden. Zodra deze processen worden verstoord, niet of verminderd kunnen plaatsvinden, dan is het niet onwaarschijnlijk dat er problemen kunnen ontstaan. Onder andere problemen die gerelateerd zijn aan het functioneren van je hersenen. Een goede hersenfunctie is alleen mogelijk wanneer er deze een toegankelijke wisselwerking heeft met je andere lichaamsdelen.

Risicogroepen

Wanneer je lijdt aan een tekort van de vitaminen B11 (foliumzuur) en/of B12, dan loop je sneller het risico dat je ook te weinig vitamine B6 in je bloed hebt. En zo zijn er ook situaties waarbij je lichaam behoefte heeft aan een hogere dosis vitamine B6. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mensen die roken of ouderen. Een vitamine B complex supplement kan in zulk geval uitkomst bieden. Daarin vind je immers zowel B11, B12 als B6 vitamines.

Verhoogde behoefte

Naast dit soort situaties zijn er ook medische aandoeningen die een verhoogde behoefte aan vitamine B6 bewerkstelligen. Soms meer dan je via gemiddelde voeding binnen zult krijgen. Supplementen met hoge doseringen vitaminen kunnen dan worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een aandoening waarbij een verminderde opname van vitaminen plaatsvindt. Denk aan aandoeningen aan lever, darmen of chronisch nierfalen. Ook zijn er andere situaties waarbij een gebrek aan vitamine B6 vaker voorkomt. Veel drinken van alcohol verhoogt het risico op een dergelijk gebrek.

Een andere risicogroep wordt gevormd door mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken. Zo is van een aantal geneesmiddelen bekend dat deze een verhoogd risico met zich meebrengen op een tekort aan vitamine B6. In overleg met een huisarts kan dan worden besloten om extra vitamines voor te schrijven.

Baby’s

Vitamine B6 tekorten komen ook voor bij baby’s. Dit kan komen door inname uit (borst)voeding maar ook wanneer er sprake is van een verminderde mogelijkheid tot vitamine B6 opname door het lichaam. Of wanneer er belemmeringen zijn waardoor het lichaam voeding in of onvoldoende kan omzetten in pyridoxine. Baby’s die lijden aan een vitamine B6-deficiëntie (tekort) kunnen de volgende symptomen vertonen:

 • Overgeven
 • Gewichtsverlies
 • Een verstoord immuunsysteem
 • Stuipen

Complicaties

Als je symptomen die kunnen wijzen op een vitamine B6-deficiëntie langdurig negeert, dan loop je wellicht onnodig veel risico op trombose en hart- en vaatziekten. Tekort aan deze vitamine heeft namelijk een verhoogde homocysteïnespiegel als gevolg en dát is een risicofactor voor deze aandoeningen.

Ook zenuwschade, zenuwpijnen, tintelingen of branderige gevoelens worden regelmatig waargenomen bij een langdurig tekort aan vitamine B6. En een onbehandeld gebrek aan B6 heeft een verstorend effect op je immuunsysteem. Al met al genoeg redenen om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6.

Vitamine B6 tekort oplossen

Heb je het vermoeden dat je een tekort aan vitamine B6 hebt? Laat dit dan bevestigen door een (huis)arts. In overleg met een gezondheidsprofessional kun je dan aanpassingen in je dieet doen zodat je meer voeding met B6 tot je neemt. Als meer vitamine B6 met voeding binnenkrijgen niet haalbaar is, dan kan een arts kiezen uit een aantal behandelmethoden waarbij de te lage inname kan worden gecompenseerd. Denk hierbij aan B6-injecties of tabletten.

Extra dosis

Tot slot: extra vitamine B6 wordt ook ingezet bij sommige aandoeningen. Zelfs als er op zich geen sprake is van onvoldoende inname, kan een tijdelijke extra dosis B6 een gunstige invloed hebben de klachten. Zo blijken epileptische aanvallen lichter te zijn bij een behandeling met B6. En klachten die behoren bij prikkelbare darmsyndroom lijken erger bij een lage vitamine B6 status.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…