Vitamine B2 in voeding, waar zit het in?

Vitamine B2 in voeding: waar zit het allemaal in? Vitaminen en mineralen zijn voor iedereen van groot belang, en gelukkig is dat inmiddels wel redelijk bekend. Vitamine B2 (riboflavine) is één van deze belangrijke vitamines en wordt ook wel riboflavine of lactoflavine genoemd. Een tekort aan deze vitamine kan nadelige effecten hebben. De vitamine heeft een heldere, gele kleur waardoor je urine felgeel kan worden. Om deze reden wordt vitamine B2 (riboflavine) ook wel als kleurmiddel gebruikt.

B2 is een in water oplosbare vitamine die met name helpt bij de productie van energie. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine B kan dat leiden tot een minder gezonde huid, vooral bij je mond en tong. Ook kan je eventueel een ontsteking aan je neus krijgen. Je vindt B2 met name in vlees, fruit, groente, zuivel en granen. Hieronder gaan we kijken naar voeding met veel vitamine B2 (riboflavine).

Waar zit vitamine B2 in?

Vitamine B, vaak vitamine B complex genoemd, is sowieso een belangrijke groep vitamine zoals de Gezondheidsraad doorgaans benadrukt. Denk naast je B2 dus ook aan andere B vitamines. Je vindt vitamine B2 (riboflavine) met name in melk en melkproducten, en daarnaast in vlees, groente, fruit, vleeswaren, brood en graanproducten. Hieronder hebben we in een tabel producten die je waarschijnlijk vaak eet op een rijtje gezet met daarachter het aantal milligram B2 vitaminen.

ProductHoeveelheid B2 in milligrammen
1 glas halfvolle melk0,27
1 stuk vlees van 75 gram0,05
50 gram gekookte groente0,04
1 gemiddelde sinaasappel0,04
1 sneetje bruin brood0,02
Bron: Voedingscentrum.

Top 5 vitamine B2 voeding

Hieronder heb we de top 5 voedingsmiddelen met veel B2 voor je op een rijtje gezet.

Soja

Een sojaboon is een peulvrucht, die vooral wordt gebruikt als meel voor vee. Maar een zeer klein gedeelte van de sojaboon wordt gebruikt voor consumptie van mensen. Het is met name bekend als product onder vegetariërs en veganisten, omdat er veel eiwit inzit.

Je kent dan ook wel sojamelk, sojayoghurt en allerlei andere vervangende producten voor dierlijke producten. Zo worden ook tofu en tempeh van soja gemaakt. Tofu is hiervan de gefermenteerde variant met hele sojabonen. 100 gram sojabonen zijn goed voor 35 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Goudse kaas

Kaas is sowieso een goede bron van vitamine B2 (riboflavine), en dan met name Goudse kaas. Dit is een harde kaassoort. Je mag een kaas pas Gouds noemen wanneer het een bepaald gewicht en vetgehalte heeft. Het werd in eerste instantie alleen in Gouda verhandeld, vandaar de naam.

Goudse kaas bestaat uit vetten, eiwitten en melkzouten. Samen zijn ze goed voor veel vitamine B2. Goudse kaas heeft een typische eigen smaak en staat bekend om de lange houdbaarheid. Ook heeft het zeer goede voedingswaarden, met dus onder andere veel vitamine B2.

Waar-zit-vitamine-B2-in
Vitamine B2 zit onder andere in melk en kaas.

Amandelen

Amandelen worden vaak geschaard onder de categorie noten, maar dat is onterecht. Het is een steenvrucht. De pit hiervan wordt gegeten als amandel. Voor de commerciële verkoop worden deze noten vaak gekraakt. Hierbij wordt soms ook het vlies verwijderd, zodat je onderscheid hebt tussen bruine en blanke amandelen.

Amandelen groeien aan de amandelboom, op 4 tot 10 meter hoogte. Deze bloem is in het voorjaar zeer mooi. Amandelen bevatten veel vetten en daarnaast dus ook veel vitamine B2. Om deze reden worden amandelen regelmatig aangeraden als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Hierbij krijg je veel gezonde vetten binnen, en daarnaast dus ook direct veel vitamine B2.

Lijnzaad

Lijnzaad is een van de meest populaire zaden, dat zeer betaalbaar is en daarnaast bekend staat om het goede effect op je stoelgang. Lijnzaad wordt vaak gegeten in een salade of bij het ontbijt met yoghurt of kwark. Het komt van het gewas vlas. Het grootste deel van de productie, zo’n 40 procent, komt uit Canada. De rest komt uit andere landen over de hele wereld.

Lijnzaad bevat zeer goede voedingsstoffen, met heel veel omega 3 vetzuren, Alfa-linoleenzuur en vezels. Ook bevatten ze dus veel vitamine B2 riboflavine. Om hiervan het meest te profiteren kun je ze vooraf malen, dan komt er ook meer vitamine B2 in je systeem. Een hoge inname kan veel positieve effecten hebben, ook voor je rode bloedcellen. Met name zwangere vrouwen moeten hier goed op letten, net zoals dat ze moeten letten op een goed ijzergehalte en voldoende eiwitten.

Lever

Lever is een extreem voedzaam stuk vlees, met onder andere ook veel vitamine B2 (riboflavine). Om dit te ervaren kun je wel het beste voor de biologische variant kiezen, in verband met een eventuele ophoping van afvalstoffen. Lever kun je overigens beter niet dagelijks eten, omdat je anders te veel binnen kunt krijgen van bijvoorbeeld ijzer en vitamine A.

Ook voor zwangere vrouwen is dit type vlees niet het meest verstandig, langdurige blootstelling aan vitamine is namelijk niet goed voor het ongeboren kind. Ook de eventuele schadelijke vrije radicalen zijn niet niet positief. Populaire varianten van lever zijn kippenlever, runderlever en ganzenlever. Ook kabeljauwlever is een goede optie, die ook nog eens veel omega 3 bevat. Hierin vind je ook grote hoeveelheden riboflavine.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…