G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Wat vitamine A is en waar het goed voor is!

Delen
Wat is vitamine A

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag wat is vitamine A en ook waar het goed voor is. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor je lichaam. Retinol is een van de belangrijkste vitamines voor je huid. Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten heeft een positieve invloed op de conditie van je huid. Daarnaast kent het nog talloze andere gunstige effecten. Vitamine A kent verschillende verschijningsvormen. Ontdek alles over de werking en de positieve effecten.

Wat is vitamine A?

Vitamine A staat ook bekend onder de naam retinol. Het is een vetoplosbare vitamine die in dierlijke producten zit zoals vis en leverworst en vooral voorkomt in de lever. Aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine wordt vaak extra vitamine A toegevoegd. Als vegetariër hoef je niet meteen naar de voedingssupplementen te grijpen, want je lichaam maakt ook zelf vitamine A aan. Dat doet je lichaam met behulp van carotenoïden en deze stoffen komen voor in plantaardige producten.

Dit zijn de gezonde stoffen die jouw groente en fruit kleur geven. Bètacaroteen is de bekendste en komt volop voor in wortels. Deze natuurlijke kleurstoffen worden ook wel provitamine A genoemd, omdat de carotenoïden in je lichaam omgezet kunnen worden naar vitamine A. Vitamine A in fruit vind je dus niet, maar wel provitamine A.

Vormen

Vitamine A is er in verschillende verschijningsvormen. De vitamine A uit dierlijke producten in de vorm van retinol hebben we al genoemd en ook de provitamine A of carotenoïden hebben we al voorbij laten komen. Ben je bang voor een vitamine A tekort dan kan je bijvoorbeeld vitamine A druppels nemen. In vitamine A supplementen zit vaak palmitaat of retinylacetaat. Palmitaat wordt veel gebruikt voor cosmeticaproducten en is een beschermde vorm van pure vitamine A.

De pure vitamine A zou in het potje zijn werking al verliezen. Ook retinylacetaat is een beschermde vorm van pure vitamine A. Ook kan je supplementen kopen die alleen bètacaroteen bevatten. Je hebt ook vast weleens de term vitamine A zuur voorbij zien komen. Wat is vitamine A zuur? Vitamine A in deze verschijningsvorm zit in medische crèmes die ook wel tretinoïne crèmes worden genoemd en gebruikt worden bij huidaandoeningen.

Waar-is-vitamine-A-goed-voor
Waar vitamine A goed voor is.

Waar is vitamine A goed voor?

Je weet dat alle verschillende vitamines, in de juiste hoeveelheid, een positieve werking hebben op je lichaam. Voor wat is vitamine A goed? Vitamine A is goed voor je weerstand en ondersteunt je immuunsysteem. Wat doet vitamine A in je lichaam?

Het zorgt ondermeer ook voor het behouden van voldoende ijzer in je bloed. Heb je een tekort aan ijzer, dan kan je je slap en moe voelen. Ook kinderen hebben veel baat bij vitamine A, want het ondersteunt het groeiproces van het lichaam. Vitamine A is zelfs al onmisbaar voor de ontwikkeling van je ongeboren baby tijdens je zwangerschap. Ook als je borstvoeding geeft, is extra vitamine A nodig. Wees tijdens je zwangerschap wel voorzichtig met een overdosis aan vitamine A en vermijd daarom leverworst.

De cosmeticabranche en huidspecialisten zweren bij vitamine A. Wat doet vitamine A voor de huid? Het beschermt je huid tegen agressieve stoffen en voorkomt zo vroegtijdige huidveroudering. Ook pigmentvlekken en fijne lijntjes vervagen.

Opname

Om vitamine A op te kunnen nemen heeft je lichaam vet nodig. Van de vitamine A wordt 70 tot 90 procent opgenomen en van de provitamine A maar 9 tot 22 procent. Vitamine A wordt in je lever opgeslagen. Krijg je teveel vitamine A binnen, dan wordt niet alles daarvan afgevoerd door je lichaam. Het teveel wordt ook deels opgeslagen in je lichaamsvet. Als volwassen man heb je dagelijks 800 microgram vitamine A nodig en als vrouw 680 gram. Zo profiteer je optimaal van de voordelen van vitamine A.

Let wel goed op de adequate inname van vitamine A vastgesteld door de Gezondheidsraad.

3 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *