Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Ook zijn er verschillende oplossingen voor dit vervelende gevoel om er vanaf te komen. In dit artikel lees jij hoe het kan dat je moe bent na het eten en wat je er het beste tegen kunt doen. 

Waarom wordt ik zo moe na het eten?

Eén van de meest voorkomende oorzaken is het eten van koolhydraten. In veel verschillende voedingsmiddelen zitten koolhydraten. Na het eten van koolhydraten komt er meer glucose terecht in het bloed. Dit komt doordat de koolhydraten uit voedingsmiddelen via de maag en darmen worden omgezet in glucose. 

Om glucose af te breken en dus energie te produceren voor het lichaam, is insuline nodig. Door middel van insuline breekt het lichaam glucose af om het om te zetten in energie zodat jij kunt denken en bewegen. Dit afbreken van glucose kost ook energie waardoor de bloedsuikerspiegel in het lichaam tijdelijk verandert. Het gevolg hiervan is dat jij last hebt van een vermoeid gevoel na het eten. 

Dit is niet de enige oorzaak waardoor je moe kunt zijn na het eten. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

  • Teveel eten
  • Dehydratatie
  • Teveel suikers
  • Voedselintolerantie
  • Alcohol te drinken tijdens het eten;
  • Weinig slaap

Hieronder lees je meer over de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

1. – Te veel eten

Teveel eten is een veelvoorkomende oorzaak van een vermoeid gevoel na het eten. Het is vrij normaal om na het eten niet direct helemaal fit te zijn, moet dit vermoeide gevoel wel binnen de perken blijven. Als dat niet zo is, kan dit een teken zijn dat je te veel eet. Teveel eten is niet goed voor je. Hoewel je zou verwachten dat teveel eten voor overgewicht zorgt, stellen onderzoekers juist het andersom. Onderzoek van The American Society for Nutrition wijst uit dat aankomen er juist voor zorgt dat je meer honger krijgt en je dus meer gaat eten.

Door het eten van een maaltijd wordt de spijsvertering aan het werk gezet om dit eten te verwerken. Wanneer jij een maaltijd eet, wordt jouw spijsvertering aan het werk gezet om dit eten te verwerken. Hoe meer jij eet, des te harder deze spijsvertering moet werken. Tijdens dit proces heeft jouw spijsvertering extra bloed nodig. Dit zorgt ervoor dat er tijdelijk minder bloed beschikbaar is voor andere organen zoals je hersenen. Ook je spieren krijgen hierdoor minder bloed. 

Door te veel te eten in een korte tijd neemt de spijsvertering veel energie in beslag wat kan resulteren in een vermoeid gevoel. Hoewel het normaal is dat je na het eten van een maaltijd iets vermoeider bent, is het gevoel dat je daadwerkelijk wilt slapen en moeite hebt om wakker te blijven dat niet. Zorg daarom voor normale porties door maaltijden desnoods af te wegen. Ook is luisteren naar het lichaam hiervoor een goede oplossing: stop met eten wanneer je genoeg hebt gehad.

Licht verteerbaar voedsel

Wanneer je alsnog moe blijft na het ontbijt of de lunch, probeer dan eens licht verteerbaar voedsel. Ook vaker in kleinere porties eten kan enorm helpen, bijvoorbeeld 6 keer per dag iets kleiners in plaats van 3 grotere maaltijden per dag.

2. – Dehydratie

Niet alleen met het warme weer, maar voldoende water drinken is op elke dag extreem belangrijk. Een mens bestaat voor meer dan 50% uit water, waar we ook veel van onze energie aan te danken hebben. Een tekort aan water zorgt dan ook voor een vermoeider gevoel. 

Te weinig water drinken, ook wel uitdroging genoemd, zorgt dus voor een lager energieniveau. Genoeg water drinken is iets wat je jezelf eenvoudig kunt aanleren. Zorgt dat je minimaal 1,5 liter water drinkt per dag. Let wel op met drinken tijdens het eten. Dit kan zorgen voor buikpijn en bovendien spoel je hiermee je eten weg. Zorg daarom dat je een half uur voor en na het eten niet drinkt, ook dus niet tijdens het eten.

3 – Te veel suikers

Hoewel suiker tegenwoordig in bijna alle producten is terug te vinden, wilt dat niet zeggen dat het per definitie gezond is. Met name geraffineerde suikers zijn voor lang niet iedereen even geschikt. Geraffineerde suikers zijn de suikers die in de fabriek worden gezuiverd en hierdoor geen nuttige voedingsstoffen meer bevatten. Logisch dus dat een teveel van geraffineerde suikers zorgt voor een vermoeid gevoel. Dit type suiker bevat namelijk geen vitaminen en mineralen meer.

Ben je vaak misselijk na het eten en moe? Dan zou de oorzaak kunnen liggen bij teveel (geraffineerde) suikers. Misselijkheid, trillen, hartkloppingen en wisselingen in je humeur na het eten kunnen duiden op een ‘hypo’. Dit is een dip in je bloedsuikerspiegel. Deze dip is vaak het gevolg van een eerdere stijging, wanneer je dus bijvoorbeeld teveel suikers binnen een bepaalde tijd hebt binnengekregen.

Wat kun je hier tegen doen? Het beste is om op te letten met wat je eet. Kies in plaats van voeding met veel koolhydraten en suikers voor vezelrijke voeding, bijvoorbeeld met noten en zaden. Vezelrijke voeding duurt langer om te verteren waardoor de suikers die hier uit vrij komen geleidelijker in de bloedbaan terecht komen. Dit zorgt voor een verminderd vermoeid gevoel na het eten. Kies daarnaast voor trage koolhydraten, zoals volkoren granen en peulvruchten bijvoorbeeld. 

4. – Voedselintolerantie

Vanzelfsprekend kan voedselintolerantie een oorzaak zijn dat je moe bent na het eten. Als het lichaam ergens allergisch voor is, kost het veel energie om hierop te reageren. Maar hoe kom je er achter dat je last hebt van een voedselintolerantie? Het Máxima MC geeft aan dat er een aantal symptomen voor zijn om dit te herkennen:

  • Eczeem
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Luchtwegproblemen
  • Maag- en darmklachten
  • Tranende- en jeukende ogen

Onderzoek van het Beatrix Ziekenhuis wijst uit dat de beste manier om een voedselintolerantie te achterhalen het bijhouden van een voedseldagboek is. Daarnaast zijn er ook meerdere mogelijkheden voor het uitvoeren van allergietesten, maar raadpleeg hier altijd een (huis)arts of specialist voor. Zo zijn er verschillende testen, zoals onder andere bloedonderzoeken en huidtesten waarmee allergieonderzoeken uitgevoerd kunnen worden.

5. – Alcohol

Alcohol drinken kan een vermoeid gevoel na het eten veroorzaken. Hoewel een glas wijn bij het eten vaak niet als heel erg wordt gezien, kan het wel degelijk zorgen voor een vermoeid gevoel. Eén van de oorzaken is ook dat alcohol zorgt voor een verminderde opname van vitamines en mineralen. Alcoholinfo meldt dat mensen die veel drinken een verminderde opname hebben van vitamine A, B1, D, E en K.

Als je last hebt van moeheid na het eten, drink dan voor een periode van een maand eens geen alcohol tijdens of na het eten. Dit zou er aan bij moeten dragen dat je minder snel een vermoeid gevoel ervaart na jouw maaltijd.

6. – Weinig slaap

Misschien overbodig om te benoemen, maar vanzelfsprekend zorgt weinig slaap vanzelfsprekend ook voor een vermoeid gevoel. Zorg er daarom voor dat je een goed ritme voor jezelf hanteert waarbij je voldoende nachtrust neemt. Zit je dagelijks tot laat in bed televisie te kijken of op je telefoon te scrollen? Zorg ervoor dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer op schermen zit te kijken. 

Wat is hiervoor de oplossing dan? Lees een goed boek wat zorgt voor afleiding voordat je gaat slapen. Eet ook gedurende de dag voldoende gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen die je nodig hebt voor een fitter gevoel. Eet daarnaast vooral niet meer vlak voordat je naar bed gaat. Probeer als richtlijn aan te houden dat je 3 uur voor dat je gaat slapen niets meer eet.

Eet je al gezond en slaap je toch niet goed? In een uiterst geval kun je slaap supplementen gebruiken voor een betere nachtrust. Wij hebben vast voor je uitgezocht van welke supplementen je beter gaat slapen en dat kun je hier lezen.

Moe na het eten van eieren

Van eieren eten wordt je niet perse moe. Al willen zuivelproducten zoals eieren vaak wel zorgen voor oprispingen. Daarom is het beter om het eten van eieren vlak voor het slapen gaan te vermijden. Dit komt doordat zuurhoudende voedingsmiddelen, waar eieren tot behoren, ervoor zorgen dat je ‘s nachts last kunt hebben van oprispingen. Het advies is daarom om minimaal 4 uur voordat je gaat slapen geen eieren meer te eten.

Moe na het eten van brood

Je kunt moe worden na het eten van brood. Brood is voor veel mensen een boosdoener waar ze moe van worden als ze het gegeten hebben. Veel mensen zijn overgevoelig voor gluten wat een oorzaak zou kunnen zijn. Daarnaast zitten er in brood doorgaans veel snelle koolhydraten, die voor een korte opleving zorgen maar uiteindelijk resulteren in een hongergevoel. 

Het eten van geraffineerde koolhydraten en slechte suikers kan ervoor zorgen dat je moe wordt. Dit komt doordat het lichaam extra hard moet werken om deze voedingsstoffen te verteren. Geraffineerde koolhydraten zitten voornamelijk in wit brood. 

Daarnaast moet het lichaam meer insuline aanmaken om het overschot aan glucose af te kunnen voeren. Maaltijden die dus veel geraffineerde koolhydraten en slechte suikers bevatten zorgen voor een korte periode voor veel energie. Echter zul je snel na de piek in de bloedsuikerspiegel  een dip ervaren. Hierdoor kun je een vermoeid gevoel hebben na het eten van (wit) brood.

Zorg daarom dat als je brood eet, je kiest voor brood vol met voedingsstoffen waar het lichaam goede energie uit kan halen. Wil jij weten welk brood gezond is? Lees dan hier snel verder.

Moe na het eten van fruit

Bepaalde fruitsoorten en andere voedingsmiddelen met veel magnesium kunnen ervoor zorgen dat je moe wordt. Bananen zijn hier een goed voorbeeld van. Ook pompoenpitten zorgen hiervoor. Hoe dat werkt lees je verderop. Verder is het belangrijk om te weten dat je van veel soorten fruit juist een energiek gevoel krijgt door de hoeveelheid fruitsuikers. Let er op dat je ook teveel fruit kunt eten wat niet goed is voor je gezondheid.

Veelgestelde vragen over moeheid na he eten:

Vragen als welke voeding maakt je moe en hoe lang moet je wachten na het eten om te slapen zijn heel normaal. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over vermoeidheid na het eten.

Welk eten maakt je moe?

Van welke voeding wordt je sneller moe als je het gegeten hebt? Uitputting na het eten komt in veel gevallen door het teveel eten van geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers. Op korte termijn kunnen producten met deze ingrediënten wel energie geven, maar op de lange termijn putten ze juist uit en zorgen ze voor vermoeidsheidsklachten.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je sneller moe wordt. Dit zijn onder andere:

  • Wit brood
  • Koffie
  • Snoepgoed

Van witbrood en snoepgoed is het logisch dat je sneller moe wordt gezien de lage hoeveelheid voedzame stoffen die er in zitten. Wit brood bevat voornamelijk koolhydraten met een hoge glycemische index. Dit zijn koolhydraten die juist resulteren in een snellere piek in jouw bloedsuikerspiegel. Hetzelfde geldt voor de suikers in snoepgoed die hier ook voor zorgen.

Hoewel je van koffie energie zou moeten krijgen. zorgt het ook in veel gevallen juist voor een dip in energie. Door de cafeïne zul je vaak eerst een opleving ervaren, gevolgd door een dip. Voor bananen geldt dat je door de magnesium die er in zit moe kunt worden. Hoewel een banaan vaak wordt gegeten voor het sporten, zorgt magnesium juist voor het ontspannen van je spieren. Het wordt daarom niet voor niets geadviseerd om magnesium tabletten in de avond voor het slapen in te nemen. Zo dragen deze ook bij aan een goede nachtrust.

Is slapen na het eten goed?

Slapen na het eten is in principe niet goed. Het slaperig gevoel dat je in bed of op de bank wilt gaan liggen is niet gezond. Het menselijk lichaam neemt alle voedingstoffen beter op als je gewoon wakker bent en zit in plaats van ligt in bed bijvoorbeeld. 

Een gevoel dat je na een maaltijd direct naar je bed wilt is dus niet gezond. Zorg ervoor dat je de eerste oorzaken in dit artikel goed tot je neemt. Bij elke oorzaak staat ook vermeld wat je er het beste tegen kunt doen. Mocht je ondanks alle tips toch last blijven houden van een vermoeid gevoel na het eten, dan kun je het beste je huisarts of een voedingsdeskundige raadplegen.

Is uitbuiken gezond?

Dat je na het eten even wilt uitbuiken is niet meer dan normaal. Wanneer het eten zo lekker smaakte dat je misschien net iets te veel gegeten hebt, is uitbuiken juist goed. Maar zoals bij reden 1 als is uitgelegd in dit artikel, is teveel eten niet goed. Uitbuiken is er op gericht om het eten te verteren en daarmee juist de voedingsstoffen af te breken en op te nemen die er in zitten. In principe dus niks mis mee, als het maar niet voor teveel vermoeidheid zorgt.

Hoe lang moet je wachten na het eten om te slapen?

Zowel voedingsdeskundigen als diëtisten en slaapspecialisten adviseren om 3 uur voor dat je gaat slapen niet meer te eten. Na het eten gaat het lichaam werken om het eten te verteren. Als je wilt gaan slapen is het beter om het lichaam rust te gunnen, eet dus niet meer als je over 3 uur van plan bent om naar bed te gaan.

Conclusie: kies voor gezond

Nu je de oorzaken, gevolgen en oplossingen weet tegen je overmatig moe voelen na het eten, is het belangrijk om altijd voor een gezonde oplossing te kiezen. Ga dus niet alleen minder eten als je weet dat je voedingspatroon niet gezond is. Kies voor volkoren granen en laat producten als witte pasta en andere middelen met lege calorieën links liggen.

Kies daarnaast zoveel mogelijk voor onbewerkte producten en laat bewerkte voeding links liggen. Met alleen een gezonde maaltijd los je niet altijd alles op, dus zorg ook voor voldoende beweging. Met de bovenstaande oorzaken en oplossingen zul je merken dat jij je minder snel moe voelt en snel van de after dinner dip af bent.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…