De symptomen en ervaringen van een vitamine B1 tekort

Een vitamine B1 tekort kun je herkennen aan de hand van een aantal symptomen. Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is belangrijk om energie uit voeding te kunnen halen. De ervaringen hiermee lopen uiteen. Ook de oorzaken van een tekort aan vitamine B1 loopt uiteen. Hieronder gaan we naar beide kijken, behandelen we een aantal situaties waarbij je extra moet opletten en in welke voeding vitamine B1 nou eigenlijk te vinden is. Teveel vitamine B1 is ook niet wenselijk, hierin zul je dus de optimale balans moeten vinden.

Vitamine B1 tekort

Iedereen heeft vitamine B1 nodig om in je lichaam energie vrij te kunnen maken uit voeding. Hierbij geldt dat je lichaam zelf geen vitamine B1 kan aanmaken, en dus is het noodzakelijk om dit via voeding binnen te krijgen. Vitamine B1 in voeding komt voornamelijk voor in vlees, groenten, noten, producten met of van graan en gist. Nadat het je lichaam is binnengekomen verlaat het je lichaam ook weer. Dat gebeurt in kleine hoeveelheden via je urine en zweet. Het is daarom van belang dat je constant nieuwe vitamine B1 binnenkrijgt uit voeding om gezond te kunnen blijven. Hierbij is alleen voeding soms niet voldoende, en dan heb je dus extra supplementen nodig.

De oorzaak van een tekort aan vitamine B1 ontstaat doordat je lichaam te weinig kan opnemen uit de genoemde producten, of überhaupt te weinig van dit soort voedsel eet. Daarnaast kan een vitamine B1 tekort door alcohol ontstaan. Dit komt in eerste instantie omdat mensen die (te) veel alcohol drinken vaak eenzijdig eten. Daarbij hebben ze waarschijnlijk ook nog eens meer vitamine B1 nodig, omdat ze zoveel drinken. Tot slot komt een tekort aan vitamine B1 tijdens de zwangerschap nog regelmatig voor. Dit is dan met name bij zwangere vrouwen die veel braken het geval, of vrouwen die last hebben van chronische darmaandoeningen.

Tekort aan vitamine B1
Tekort aan vitamine B1.

Symptomen

Een tekort aan vitamine B1 is met name van invloed op het maagdarmstelsel, op het hart- en vaatstelsel en op het zenuwstelsel. De gevolgen per categorie hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Maagdarmstelsel:

  • Misselijkheid
  • Verlies van gewicht
  • Een gebrek aan eetlust

Hart- en vaatstelsel

  • Een zwak hart
  • Benauwdheid
  • Ophoping van vocht

Zenuwstelsel

  • Gevoelloosheid of raar gevoel in je armen en benen
  • Mindere reflexen
  • Zwakke spieren
  • Psychische problemen

Ervaringen

Een tekort aan vitamine B1 komt in de Westerse wereld niet zo vaak voor. Wanneer iemand last heeft van een klein tekort uit zich dit vooral in moeheid, depressieve gevoelens, concentratieproblemen en sneller geïrriteerd zijn. Een chronisch gebrek kan leiden tot beriberi, wat zich manifesteert in de hart en vaten of het zenuwstelsel, of alcohol gerelateerde ziektes zoals Korsakov. Bij de laatste is een tekort aan vitamine B1 de directe oorzaak, maar is alcohol de onderliggende factor die ervoor heeft gezorgd dat dit tekort is ontstaan. Daarom worden de ziektes vaak toegeschreven aan het overmatige gebruik van alcohol. Overigens vallen een vitamine B1 en B6 tekort vaak samen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…