Herken een vitamine B11 tekort aan de hand van symptomen

Wat zijn de symptomen bij een vitamine B11 tekort? Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, moet je via voeding binnenkrijgen. Je lichaam maakt het niet zelf aan, dus het is van groot belang dat je voeding eet waarin vitamine B11 in zit. Als je onvoldoende B11 via voeding binnenkrijgt of als je lichaam B11 verminderd kan opnemen, dan kun je supplementen slikken. Een tekort aan foliumzuur kent duidelijke symptomen. 

Bij zwangere vrouwen kan een foliumzuur tekort zelfs nadelige effecten hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Zo is er een direct verband tussen een tekort aan foliumzuur en een open ruggetje.

Vitamine B11 tekort symptomen

Bij een tekort aan Vitamine B11 mist je lichaam voldoende foliumzuur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat je lichaam meer foliumzuur nodig heeft bij gebruik van bepaalde medicijnen. Dit is onder andere het geval bij medicijnen tegen reuma, psoriasis of de ziekte van Crohn. Er zijn ook aandoeningen waardoor de opname van foliumzuur via het maagdarmkanaal verminderd raakt. 

En bij langdurig overmatig alcoholgebruik kan er eveneens een ernstig tekort aan foliumzuur ontstaan. In dit soort situaties kun je, ondanks voldoende gezonde voeding, toch een tekort ontwikkelen aan natuurlijk foliumzuur. Natuurlijk foliumzuur is de B11 vitamine die in voeding voorkomt. Dit wordt folaat genoemd. Deze vitaminen zijn een stuk kwetsbaarder dan de B11 die je in supplementen vindt.

Als je een verminderde opname aan foliumzuur uit voeding hebt, dan is het verstandig om synthetisch foliumzuur te suppleren. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is bepaald door de Gezondheidsraad. Voor gezonde volwassenen ligt deze hoeveelheid op 300 microgram. Het maakt hierbij niet uit of je natuurlijk foliumzuur neemt of de synthetische versie. Hoewel synthetisch foliumzuur wel meer stabiel is wat opname door het lichaam gemakkelijker maakt. Je lichaam is overigens niet in staat om zelf vitamine B11 aan te maken.

Er kunnen ook situaties zijn waarbij extra foliumzuur wordt aanbevolen. Dit advies geldt bijvoorbeeld voor vrouwen die zwanger willen raken of zwangere vrouwen. Voordat conceptie heeft plaatsgevonden en tijdens de eerste twee maanden van een zwangerschap wordt extra foliumzuursuppletie sterk aangeraden. 

De dagelijkse aanbeveling van hoeveel foliumzuur deze vrouwen wordt geadviseerd is 400 microgram. Een tekort aan foliumzuur in deze fase van conceptie en zwangerschap, vergroot het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby. Bijvoorbeeld een open ruggetje of een open gehemelte. Ook lijkt er een verband te zijn tussen een tekort aan foliumzuur in de eerste ontwikkelingen van een baby en een latere kans om vaatziekten, problemen met het hart en het zenuwstelsel. Vrouwen die borstvoeding geven dienen ook bedacht te zijn op een tekort aan foliumzuur. Het advies aan hen is ook 400 microgram.

Vermoeidheid-is-een-van-de-symptomen-van-vitamine-B11-tekort
Eén van de symptomen van een vitamine B11 tekort is vermoeidheid.

Symptomen

Voldoende vitamine B11 is van groot belang. Je hebt deze vitamine namelijk nodig voor een aantal cruciale lichaamsfuncties. Bijvoorbeeld de vorming van rode bloedcellen en het overall gezond houden van je bloed. Te weinig ijzer of zuurstof in je bloed leidt onder andere tot bloedarmoede en dit kan gepaard gaan met vermoeidheid. 

Foliumzuur is ook belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en een goede foliumzuurstatus verkleint het risico op hart en vaatziekten. Kortom, een tekort aan deze vitamine kan een aantal nadelige gevolgen hebben en het is van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat dagelijks je voldoende B11 tot je neemt.

Er zijn symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan foliumzuur:

  • Bloedarmoede
  • Minder eetlust
  • Darmstoornissen
  • Chronische vermoeidheid
  • Een verminderde weerstand
  • Onbedoeld gewichtsverlies

Mocht je één of meerdere symptomen herkennen en het vermoeden hebben dat je een gebrek hebt aan foliumzuur, laat dit dan eerst door je huisarts bevestigen. Ga niet lukraak vitamine B11, vitamine B complex of andere vitaminen innemen. Sowieso is het onverstandig om zonder “bewijs” van gebrek aan bepaalde vitaminen, supplementen te slikken. Je wilt namelijk voorkomen dat je een overschot aan foliumzuur binnenkrijgt. Een teveel aan foliumzuur uit voeding is niet schadelijk maar een teveel aan synthetisch foliumzuur kan wel degelijk nadelige gevolgen hebben.

Aanbevolen hoeveelheden foliumzuur

Hoewel het niet voor alle soorten vitamine het geval is, is er wel een aanvaardbare bovengrens foliumzuur vastgesteld door de Gezondheidsraad. Foliumzuur komt in veel voedingsmiddelen voor en wil er een tekort ontstaan, dan heeft dat vaak één of meerdere onderliggende redenen. Ondanks dat je lichaam zelf geen foliumzuur kan aanmaken, is het dus niet heel erg voor de hand liggend dat er een tekort aan deze vitamine B, uit voeding, ontstaat.

Alleen als je foliumzuur in hoge dosis suppleert, verrijkte voeding eet en veel andere bronnen van foliumzuur neemt, dan loop je het risico om teveel binnen te krijgen. Een hoge inname voor volwassenen ligt op een bovengrens van 1.000 microgram per dag. Als je langdurig boven deze grens zit met je inname, dan loop je een risico op een overschot. En dat kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Zo kan een teveel aan synthetische foliumzuur kan een vitamine B12 tekort maskeren. En van een gebrek aan vitamine B12 zijn nadelige effecten bekend. Dit kan onder andere leiden tot klachten als misselijkheid, problemen met spijsvertering of ontlasting, verminderde eetlust, neurologische klacht (bijvoorbeeld verwardheid).

Daarom is het van belang dat je gezond en gevarieerd eet zodat het risico op tekorten zoveel mogelijk wordt vermeden. Ook is het belangrijk om goed zicht te houden op je vitaminestatus. Laat periodiek je bloedwaardes checken door je huisarts en bespreek de uitslagen met een gezondheidsprofessional. Dit kan je huisarts zijn maar ook een diëtist, leefstijlcoach of voedingsdeskundige.

Klachten

Tot slot, wees alert op symptomen van een B11 tekort en loopt niet door met duidelijke klachten. Langdurige vermoeidheid is vaak een signaal dat er iets mis is. Dit kan met een gebrek aan een bepaalde vitamine te maken hebben, maar ook een andere oorzaak hebben.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…