De beste zink tabletten van 2023

Zink is zeer belangrijk voor onder meer de opbouw van eiwitten, groei in het algemeen en het aanmaken van nieuw weefsel, een afweersysteem dat goed werkt en voor je stofwisseling. Dit maakt het een essentieel spoorelement voor elk persoon. Zink is onder andere verantwoordelijk voor het bevorderen van de aanmaak van witte bloedcellen, wat op haar beurt weer zorgt voor een sterker immuunsysteem. Daarnaast zorgt het ook voor gezond haar, een gezonde huid en goede nagels. Er wordt door experts geschat dat 1 op de 3 mensen een te laag gehalte aan zink heeft, wat de algehele gezondheid en welzijn negatief beïnvloedt. Het is daarom belangrijk om goed op je zink inname te letten. Eventueel kunnen zinksupplementen hierbij helpen.

21

Producten bekeken

14

Bronnen onderzocht

350+

Reviews gelezen

24

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Om te bepalen wat de beste zink supplementen zijn, hebben we meer dan 21 producten onder de loep gelegd. Daarnaast hebben we meer dan 24 uur besteed aan het testen en analyseren van alle producten. We hebben onder andere gekeken naar de prijzen, de (kwaliteit van) ingrediënten, eventuele bijwerkingen, en de doseringen.

Aangezien een overschot aan vitamines en mineralen altijd moet worden voorkomen, is het belangrijk om voor een kwalitatief goed product te kiezen dat aansluit op de individuele behoeftes. Om het je makkelijker te maken om een goed zink supplement te kiezen, hebben wij daarom de beste opties voor je uitgekozen. De onderstaande producten zijn allemaal van uitstekende kwaliteit, dus je zit sowieso goed als je er hier eentje van uitkiest. 

Beste zink tabletten: top 5

Een van de veel gebruikte supplementen zijn zink supplementen. Bij dit supplement is er echter een vrij grote hoeveelheid met een lage kwaliteit. Dit maakt het vinden van een goed zink supplement lastig. Daarom hebben wij een aantal zink supplementen uitgetest, en de beste 5 op een rijtje gezet. Hierbij worden enkel de zink verbindingen zinkbisglycinaat, zinkmethionine en zink picolinaat gebruikt. Dit omdat deze verbindingen een hoge biologische beschikbaarheid hebben, waardoor het lichaam ze goed kan opnemen. Daarnaast hebben we uiteraard andere criteria meegewogen. Zie hieronder de top 5 beste zink tabletten:

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. VitakruidZink Methionine Koper Capsules€14,8990€0,17Pillen
2. Now FoodsZink Picolinaat€15,5060€0,26Pillen
3. Holland & BarrettSupplementen zink + koper€9,9960€0,17Pillen
4. OrtholonZink tabletten€10,2460€0,17Pillen
5. XXL NutritionZink & Mag€14,95120€0,12Pillen

1. Vitakruid - Zink in de vorm van Methionine, met koper toegevoegd

Deze capsules van Vitakruid bevatten naast zink tevens koper en hebben verschillende voordelen voor je lichaam. Zo is zink onder andere verantwoordelijk voor de opname en een aantal acties van vitamines. Dit is met name zo bij het B-complex. Deze tabletten dragen daarmee bij aan de spijsvertering en stofwisseling, ondersteunen het immuunsysteem, een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels.

Dit zink supplement bestaat niet pure zink, maar uit 30 mg zink methionine. Methionine is een aminozuur dat nodig is voor de synthese van eiwitten en het ontgiften van bepaalde stoffen in het lichaam. Wij vinden dit persoonlijk juist fijn, omdat methionine de opneembaarheid van dit supplement verbetert. De capsules vonden we makkelijk in te slikken, en ook qua prijs / kwaliteitverhouding zijn we dik tevreden. Het is dan ook niet voor niets dat dit supplement op plek 1 staat in onze top 5.

Voordelen

Nadelen

2. Now Foods - Zink Picolinaat

Dit zink supplement in de vorm van picolinaat van Now Foods draagt bij aan sterke botten, een goed geheugen en het normale functioneren van het immuunsysteem. Met deze zink tabletten konden we van al deze voordelen genieten. Bovendien dragen ze ook nog eens bij aan goede testosteronniveaus en goed werkende cognitieve functies.

Als we kijken naar de dosering, zien we dat deze capsules 50 mg zink picolinaat bevatten en geschikt zijn voor vegetariërs. Ook picolinaat kan (net als methionine) de opneembaarheid van zink bevorderen. Dit supplement van Now Foods vonden we wat aan de prijzige kant, maar daar staat tegenover dat Now Foods hoge kwaliteit levert. Wij vinden dit product dan ook uitstekend als dagelijkse aanvulling.

Voordelen

Nadelen

3. Holland & Barrett - Supplementen zink + koper

Deze tabletten van Holland & Barret bevatten 15 milligram zink per tablet, wat iets lager is dan de bovenstaande producten. Wij vinden dit ideaal, want we zijn er dan in ieder geval van verzekerd dat we geen overschot aan zink binnenkrijgen.

Aan deze supplementen is tevens koper toegevoegd. We hebben gemerkt dat het nemen van zink en koper samen een positief effect heeft op onze huid, haar en nagels. We merkten dat ons immuunsysteem verbeterde na regelmatig gebruik van dit supplement. Kortom: dit supplement is ideaal als je liever met een lage dosis zink wilt starten.

Voordelen

Nadelen

Holland & Barrett

4. Ortholon - Zink tabletten

Deze zink tabletten van Ortholon bevatten (net als de tabletten van Vitakruid) zink methionine. Eén capsule is goed voor 30 mg zink l-methionine. De dosering van 30 mg zink l-methionine is perfect voor onze dagelijkse behoeften. We merken dat we ons beter konden concentreren en dat ons immuunsysteem sterker werd.

Een ander aspect dat we waarderen, is de kwaliteit en zuiverheid van dit supplement. Het is vrij van kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen, wat belangrijk is voor ons omdat we streven naar natuurlijke en gezonde producten. De tabletten zijn ook gemakkelijk door te slikken en veroorzaken geen maagklachten of spijsverteringsproblemen. We hebben ze goed verdragen zonder enige bijwerkingen.

Voordelen

Nadelen

5. XXL Nutrition - Zinc & Mag

Dit zink supplement van XXL Nutrition stond voorheen bekend als ZMA. Tegenwoordig heet het dus Zinc & Mag. Dit product bevat drie zeer belangrijke stoffen. Uiteraard zink, en daarnaast ook magnesium en vitamine B6. We hebben gemerkt dat het nemen van dit supplement heeft bijgedragen aan een betere nachtrust en het verminderen van spierkrampen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de toevoeging van magnesium. 

De toevoeging van vitamine B6 is belangrijk is voor een goede opname van zink en magnesium in het lichaam. Vitamine B6 speelt ook een rol bij de energieproductie en de werking van het zenuwstelsel. Wijzelf merkten dit ook aan ons energieniveau; tijdens het gebruik van dit supplement hadden we veel meer energie. 

Voordelen

Nadelen

Welke zink is het beste?

Zink methionine is de beste vorm van zink omdat het beter door het lichaam wordt opgenomen. Deze vorm van zink bestaat uit een verbinding van het aminozuur methionine. Het aminozuur methionine wordt beschouwd als een van de vormen die de hoogste biologische beschikbaarheid heeft, wat wilt zeggen het door het lichaam het beste opgenomen kan worden. Daarnaast kan zink methionine helpen bij het verminderen van mogelijke bijwerkingen van zink, zoals maagklachten en misselijkheid, die soms voorkomen bij inname van andere vormen van zink.

Zinksupplementen

Kwalitatieve zink supplementen wordt vaak gebruikt wanneer men een tekort aan zink denkt te hebben. Dit wordt dan aangevuld door middel van zink tabletten. Zinksuppletie kan de negatieve effecten van zinktekort omkeren. [1]

Een zink te kort komt in Nederland niet heel veel voor. Dit kom omdat zink ook in diverse multivitaminen zit wat heel veel gebruikt wordt. Wanneer je langdurig een te veel aan zink inneemt dan kan er weer een tekort ontstaan van koper. Het is dus wel heel belangrijk om bepaalde dingen niet te over doseren.  Er bestaan ook verschillende vormen supplementen. Zo zijn er zink capsules, tabletten en pillen.

Gezondheidsvoordelen van zink

Zoals we al benoemden heeft het mineraal zink een groot aantal voordelen voor de gezondheid. Wanneer je voldoende zink inneemt kun je hier dan ook van profiteren. De belangrijkste voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Zink draagt bij aan een gezond huid, gezonde nagels en gezond haar
 • Zink draagt bij aan de cognitieve functies
 • Zink zorgt ervoor dat wonden sneller genezen
 • Zink kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen van acne
 • Zink draagt bij aan de groei en ontwikkeling
 • Zink stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen
 • Zink vermindert de kans op infecties, op slechte ogen en op een longontsteking. Dit geldt met name voor ouderen.

Wat doet zink?

Zink is niet alleen goed voor je als het gaat om het aanmaken en afbreken van bepaalde voedingsstoffen en dergelijke. Het speelt ook een rol bij de bestrijding van virussen en bacteriën en helpt het in de hormoonhuishouding. Wist je bijvoorbeeld dat zink ook een hele belangrijke rol speelt in de vruchtbaarheid? Dat is niet alleen bij vrouwen zo maar ook zeker bij mannen. Er zijn dus heel veel verschillende dingen waar zink een grote rol bij speelt die belangrijk zijn voor jouw lichaam.

Waar moet je op letten bij het kopen van zinksupplementen?

Er zijn dus veel verschillende soorten zink supplementen. Allemaal bevatten ze andere soorten zink, andere doseringen of komen ze in combinatie met andere stoffen. Zo bestaat er bijvoorbeeld elementair zink, wat een krachtige en geconcentreerde vorm is. Het kopen van een zinksupplement kan dan natuurlijk vrij lastig zijn. Daarom zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een zink supplement gaan kopen. Allereerst raden we aan om te kiezen voor een vorm van zink die is verbonden aan een aminozuur. Verder zijn er nog een aantal belangrijke punten, die we hieronder zullen behandelen.

Hoeveelheid of dosering

Het eerste waar je op kan letten is de dosering. De doseringen van zink tabletten verschillen vaak behoorlijk, maar de meesten zitten wel tussen de 10 en 30 milligram. Het een is niet perse beter dan het ander, maar het is wel belangrijk dat je hier vooraf goed over nadenkt. De hoeveelheid zink die voor jou het beste is, is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn je leeftijd, je geslacht en hoe je dieet eruit ziet. Aan de hand daarvan kan je de ideale dosering van jouw supplement bepalen. Wanneer je niet zeker weet hoeveel zink je zou moeten nemen, of wanneer je niet weet of je überhaupt zink zou moeten nemen, dan kan je altijd contact opnemen met een specialist hiervoor.

Zink met of zonder koper

Een ander belangrijk punt waar je naar moet kijken, is de vraag of zink gecombineerd wordt met koper. Dat komt vaak voor, zoals je ook zag in de lijst van beste zink supplementen hierboven. Dit is omdat een hoge inname van zink zou kunnen leiden tot een tekort aan koper. Een tekort aan koper kan weer verschillende negatieve bijwerkingen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede. Aan de andere kant kan een supplement waar koper in zit weer leiden tot een overschot aan koper, wat ook weer negatieve bijwerkingen kan hebben. Daarom moet je ook bij deze keuze met name kijken naar je persoonlijke situatie. Krijg je al voldoende koper binnen, uit je dieet of uit andere supplementen, dan kun je beter voor een supplement met puur zink gaan. Zo voorkom je dat je dit teveel binnenkrijgt. Wanneer je nog niet voldoende koper binnenkrijgt, is een combinatie van zink en koper een goed idee.

Vormen van zink

Supplementen met zink kunnen in verschillende vormen voorkomen, waarbij vaak verschillende verbindingen worden gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verbindingen even effectief zijn. Daarom zou je ook hierop moeten letten wanneer je een zink supplement gaat kopen. Je kunt het beste kiezen voor een van onderstaande vormen.

Zinkpicolinaat

Zinkpicolinaat is gebonden aan een organisch zuur, in tegenstelling tot de vormen hieronder. Het voordeel van een aan organisch zuur gebonden vorm van zink is dat de mineraalcompetentie ontweken wordt, en deze niet binden aan voedingsfactoren. Zinkpicolinaat is van alle vormen van zink die zijn gebonden aan organische zuren het beste opneembaar. We moeten hier wel bij zeggen dat vormen van zink die zijn gebonden aan aminozuren, nog beter worden opgenomen en dus vaak de voorkeur genieten.

Zinkbisglycinaat

Zinkbisglycinaat is zo’n vorm van zink die is gebonden aan een aminozuur, in dit geval glycine. Deze mineralen ontsnappen aan de competitie van mineralen omdat ze actief via het aminozuurtransport worden opgenomen in de darm. Deze vorm van zink is een van de meest populaire voor zink tabletten, met name omdat deze vorm zeer goed kan worden opgenomen door je lichaam. De biologische beschikbaarheid is namelijk zeer goed. Veel supplementen met zink bevatten deze vorm van het handelsmerk TRAACS, dat onder Albion valt. Hierdoor kan de hoogste kwaliteit van aminozuurchelaten worden gegarandeerd.

Zinkmethionine

De laatste vorm van zink die we behandelen is zinkmethionine. Deze vorm is dus gebonden aan het aminozuur methionine. Ook deze wordt direct opgenomen in de darm. Methionine is een van de essentiële aminozuren, en draagt bij aan een normale eiwitsynthese. Methionine wordt vaak het eerste aminozuur genoemd, omdat het in veel processen als eerste komt. Hierdoor geeft je lichaam ook de voorkeur aan methionine, wanneer we kijken naar de opname van mineralen die aan aminozuren zijn gebonden. Daarom is dit een zeer goede optie.

In welke voeding zit zink?

Zink zit in veel verschillende soorten voeding. Het komt vooral voor in zuivel, vlees, vis, bruinbrood, peulvruchten en rijst.  Om je een beetje een beeld te geven van de hoeveelheden hebben wij de volgende voeding op een rijtje gezet. Voor meer informatie raadpleeg je het beste de Gezondheidsraad.

Oesters (150 gram)88,8 milligram zink
Hamlap (10 gram)3,2 milligram zink
Halfvolle melk (1 glas van 250 milliliter)1 milligram zink
Sinaasappel (1 stuk)0,2 milligram zink

Hoeveelheid zink per voedingsmiddel.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink

Zoals je ziet verschilt het nogal per wat je eet hoeveel zink erin zit. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of referentie inname zink die je tot je mag nemen ligt op 9 milligram voor een man van 18 jaar en ouder. Voor een vrouw geld 7 milligram per dag. Voor kinderen liggen deze waardes weer anders. In onderstaande tabel laten we zien wat de waardes zijn:

Kinderen

Dagelijkse aanbeveling in milligrammen

6 tot 11 maanden

5 mg per dag

1 tot 2 jaar

5 mg per dag

2 tot 5 jaar

6 mg per dag

6 tot 9 jaar

7 mg per dag

Hoeveelheid zink voor kinderen.

Mannen

Dagelijkse aanbeveling in milligrammen

9 tot 13 jaar

11 mg per dag

14 tot 17 jaar

12 mg per dag

18 tot 50 jaar

9 mg per dag

50 tot 70 jaar

9 mg per dag

Ouder dan 70 jaar

9 mg per dag

Hoeveelheid zink voor mannen.

Vrouwen

Dagelijkse aanbeveling in milligrammen

9 tot 13 jaar

8 mg per dag

14 tot 17 jaar

9 mg per dag

18 tot 50 jaar

7 mg per dag

50 tot 70 jaar

7 mg per dag

Ouder dan 70 jaar

7 mg per dag

Zwangere vrouwen

9,1 mg per dag

Vrouwen die borstvoeding geven

11 mg per dag

Hoeveelheid zink voor vrouwen.

Welke hoeveelheid is veilig?

Zoals bekend en in de tabellen hierboven beschreven, kan een veilige grens verschillen tussen man en vrouw. Hoewel het absoluut niet is aan te raden, is de maximale veilige hoeveelheid zink 25 mg op een dag. Nogmaals, deze hoeveelheid is niet aan te bevelen. Zorg in ieder geval op dagelijkse basis dat je voldoende binnenkrijgt om een zink tekort te voorkomen. 

Ter illustratie, dit staat gelijk aan maar liefst 8 tot 9 hamburgers. Zoals je zelf wel in kunt schatten, is het eten van zulke hoeveelheden op dagelijkse basis niet bevorderlijk. Lees daarom ook over de aanvaardbare bovengrenzen voor vitamines, mineralen en supplementen. Zorg wel dat je elke dag opnieuw voldoende zink binnenkrijgt, maar let er op dat je ook weer niet teveel zink binnenkrijgt.

Zink tekort

De symptomen bij een tekort aan zink kunnen heel verschillend zijn. Dit geldt ook voor teveel zink. Toch zijn het er nogal wat. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Een vertraging in de groei
 • Vermindering van reuk en smaak
 • Afwijkingen van de huid
 • Last van nachtblindheid
 • Een vertraging in de geslachtsontwikkeling
 • Een verminderde eetlust
 • Last van haaruitval
 • Een verstoring van je immuunsysteem
 • Een verminderde afweer tegen infecties
 • Verstoring van de genezing van wonden

Wanneer je van bovenstaande dingen last hebt is het dus verstandig om een controle van je zinkgehalte in je bloed te laten uitvoeren. Dit kan heel eenvoudig door het afnemen van wat bloed. De huisarts kan je hier een doorverwijzing voor geven. Denk je dat je last hebt van een zinkt tekort? Laat dit dan altijd controleren door je huisarts of een deskundige.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Maares, M., & Haase, H. (2016). Zinc and immunity: An essential interrelation. Archives of biochemistry and biophysics, 611, 58–65. https://doi.org/10.1016/j.abb.2016.03.022

Lees meer over voedingssupplementen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.