Beste kurkuma capsules van 2023

Kurkuma is hip, hot en happening. De eetbare wortelstok van de Curcuma longa plant wordt gezien als superfood en naast de culinaire toepassingen, is kurkuma prima als supplement te gebruiken. Dan kun je nog meer en beter profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. Want deze geelwortel is niet alleen lekker, hij werkt ook ontstekingsremmend, heeft antibacteriële eigenschappen en hij verhoogd je weerstand. Ook ondersteunt hij een goede spijsvertering. Kortom, een prima toevoeging aan je dagelijkse dieet.

15+

Producten bekeken

30+

Bronnen onderzocht

90+

Reviews gelezen

14+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Aangezien kurkuma dus zo enorm populair is tegenwoordig als supplement, waren we erg benieuwd naar de verschillende soorten die tegenwoordig te koop zijn. We hebben daarom meerdere producten bekeken (meer dan vijftien!), ongeveer dertig bronnen geraadpleegd, en meer dan negentig reviews gelezen. Voldoende input dus voor een uitgebreid verslag!

Tijdens het testen hebben we onder andere gekeken naar de (zuiverheid van) ingrediënten, dosering, gebruiksgemak, en de prijs. Ook hebben we goed gelet op hoe we ons voelden tijdens het gebruik. Vervolgens hebben we de beste opties geselecteerd. Kies je één van de onderstaande opties, dan weet je dus dat je een goed product hebt.

De beste kurkuma capsules

Er zijn veel verschillende soorten kurkuma supplementen op de markt. Ze dienen echter niet allemaal het zelfde specifieke gezondheidsdoel. Het is daarom van belang dat je vooraf bedenkt waarom je wilt suppleren met kurkuma. Vervolgens kies je het supplement dat het beste aansluit op wat jij ermee wilt bereiken.

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de 5 beste kurkuma capsules van dit jaar, gebaseerd op de test van VetGezond.

Merk Supplement Prijs Servings Per serving Vorm
1. Natuurlijk Presteren Curcuma C3 Premium €35,00 60 €0,58 Pillen
2. Holland & Barrett Nature’s Garden Curcuma €19,99 100 €0,20 Pillen
3. Nutribites Kurkuma C3 €29,00 30 €0,97 Pillen
4. Body & Fit Curcuma C3 Complex €37,99 90 €0,42 Pillen
5. VitOrtho Boswellia en Curcuma Vegicaps €22,10 60 €0,37 Pillen

1. Natuurlijk Presteren - Curcuma C3 Premium

De kurkuma supplementen van Natuurlijk Presteren zijn maar liefst 570 keer effectiever dan ruwe kurkuma. Het onafhankelijke vaktijdschrift NutraCos heeft dit supplement zelfs uitgeroepen tot meest effectieve methode om curcumine toe te passen. Als we de ingrediëntenlijst onder de loep leggen, zien we dat dit curcumine product 800 mg Curcumin C3-Complex® bevat per dosering.

Curcuma C3 Premium van Natuurlijk Presteren bevat tevens Bioperine, een zuiver zwarte peper extract dat ervoor zorgt dat het lichaam alle werkzame stoffen beter opneemt. Ook bevat dit hoogwaardige supplement FenuFibers®: vezels van fenegriekzaad. Deze vezels ondersteunen nog eens extra de stoelgang. Wij merkten dan ook dat onze spijsvertering beter in balans was in de periode dat we deze supplementen innamen. Ook merkten we geen bijwerkingen op. De curcumine supplementen zijn dan ook van zeer hoogwaardige kwaliteit en bevatten het meest onderzochte curcumine extract wereldwijd. 

Voordelen

Nadelen

2. Holland & Barrett - Nature’s Garden Curcuma Capsules 400mg

Elke kurkuma capsule van dit kurkuma supplement bevat 400 mg Curcuma Longa van uitstekende kwaliteit. Nature’s Garden garandeert het gebruik van de allerbeste kruiden en specerijen. We konden er dus volledig op vertrouwen dat ook deze capsules hoogwaardige curcuma in poedervorm bevatten. Om zoveel mogelijk te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma in dit voedingssupplement, namen wij een dosering van 2 x daags 1 capsule tijdens de maaltijd. Een aantal keer maakten we de capsules open en mengden we het poeder met kokend water zodat er een “thee” ontstond.

Voordelen

Nadelen

3. Nutribites - Kurkuma C3

De kurkuma supplementen van nutribites bestaan uit 95% actieve stoffen van hoge kwaliteit curcumine. Door de toevoeging van de gepatenteerde formules Bioperine® en FenuFiber® is deze formule beter op te nemen door het lichaam en bovendien langer werkzaam. Bijkomend voordeel is dat de capsules makkelijk in te nemen zijn. Wij namen er slechts één per dag van in en merkten dat dit voldoende was om de positieve effecten te ervaren. Zo merkten we dat we minder gewrichtspijn hadden tijdens de periode van gebruik.

Wat voor ons goed is om te weten, is dat Kurkuma C3 100% vegan is en GMO-vrij. De kurkumaplanten van dit supplement van Nutribites worden in India geoogst, waar de omstandigheden optimaal zijn voor deze plant. We waren er dus van verzekerd dat we met een capsule te maken hadden die zeer voedzaam is. Wij namen deze capsules tijdens de maaltijd in.

Voordelen

Nadelen

4. Body & Fit - Curcuma C3 Complex

Het geelwortel supplement van Body & Fit is verrijkt met BioPerine. Dit stofje zorgt ervoor dat bepaalde werkzame stoffen beter en gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. Curcumine is één van die stoffen. Ook dit supplement hoort thuis in onze top 5 beste kurkuma capsules.

Het specerij “kurkuma” (ook koenjit of geelwortel genoemd) bevat medicinale stoffen. Deze stoffen zijn curcuminoïden. 80% van deze curcuminoïden bestaat uit curcumine. Het curcumine dat Sabinsa (de leverancier van dit supplement) gebruikt is een super geconcentreerd extract van de wortelstokken van de kurkuma plant. Hoewel je de effecten van kurkuma niet direct kunt ervaren, hadden wij wel het idee dat ons humeur positief beïnvloed werd na enkele weken gebruik. Ook voelden we ons een stuk energieker. 

Voordelen

Nadelen

5. VitOrtho - Boswellia en Curcuma Vegicaps 60CP

Wanneer je Boswellia en Curcuma samen in een capsule stopt, dan heb je een krachtig supplement te pakken in de vorm van een kurkuma capsule. Beide stoffen vullen elkaar aan en samen hebben ze een uitstekende invloed op het lichaam. Boswellia staat bekend om zijn positieve effecten op de werking van gewrichten en luchtwegen. Ook beschermt het de darmwand. We letten er daarom extra goed op tijdens de test of we nog last hadden van brandend maagzuur. Deze kwaal leek zeker te verbeteren tijdens inname.

Omdat curcuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft en het lichaam beschermt tegen bacteriën en andere slechte stoffen, brengt de combinatie met boswellia extra gunstige en gezonde voordelen met zich mee. Daarom zijn wij dan ook absoluut te spreken over dit supplement.

Voordelen

Nadelen

6. XXL Nutrition - Curcumin Pro-60 veggiecaps

De kurkuma capsules van XXL Nutrition bevatten A-kwaliteit curcumine (BioCurcumin). Ook is BioPerine vertegenwoordigd voor een betere opname. Het supplement is zelfs nog vollediger gemaakt door de toevoeging van vitamine D en vitamine C.

Zowel vitamine D als vitamine C helpen het lichaam bij het opnemen van nutriënten en beschermen het tegen schadelijke stoffen. Hierin versterken zij dus deze eigenschappen in curcumine en BioPerine. Zoals wij zelf hebben kunnen ervaren, is dit supplement van XXL Nutrition uiterst effectief. Onze weerstand leek te verbeteren, en onze maag en darmen leken beter in balans.

Voordelen

Nadelen

7. Swanson - Full Spectrum Boswellia & Curcumin

Deze kurkuma capsules van Swanson zijn verrijkt met extract uit de hars van de wierookboom: Boswellia. Dit stofje wordt toegevoegd vanwege zijn heilzame werking op gewrichten, luchtwegen en de darmwand.

Producent Swanson heeft dus een krachtig voedingssupplement gemaakt om bij te dragen aan de gezondheid van het lichaam. Wij hielden ons aan de aanbevolen dosering van dagelijks één of twee capsules. Wij namen dit tijdens de maaltijd met water in. 

Voordelen

Nadelen

Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt gemaakt uit de wortel van de Curcuma longa plant en is een specerij. Andere benamingen zijn Indiase geelwortel (of Indiase saffraan), koenier, koenjit of kunyit. Kurkuma wordt veel gebruikt in curry’s en geeft gerechten een mooie gele kleur en een uitgesproken smaak. De Europese Unie heeft het gebruik van kurkuma als smaakversterker en kleurstof voor voedsel, goedgekeurd onder nummer E-100. De stof Curcumine is de reden dat er bij toepassing een geeloranje kleur ontstaat. Deze stof zit ook in kerriepoeder en daarom geeft kerriepoeder eveneens een geeloranje kleur aan je gerecht.

Wat is curcumine?

De stof curcumine is het belangrijkste werkzame ingrediënt in kurkuma. De heilzame werking en gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk dankzij curcumine. Daarom bestaan kurkuma-extracten doorgaans minstens uit 80% curcumine. Deze extracten met hoog curcumine gehalte worden van oudsher ingezet binnen de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde. Zij gebruiken extracten van kurkuma onder andere bij maagdarmklachten, leverziekten, (brand)wonden en ooginfecties.

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidsvoordelen en geneeskundige aspecten van curcumine. Onderzoek wijst erop dat de versterkende werking van het antioxidantsysteem een substantiële bijdrage levert aan het gezondheidseffect van curcumine.[1] Om curcumine zo goed mogelijk te laten opnemen door het lichaam, worden supplementen ontwikkeld die een betere absorptie en biologische beschikbaarheid hebben.

Ingrediënten

De ingrediënten die in de beste kurkuma capsules zitten, bepalen of het een goed supplement is. Vanzelfsprekend hebben supplementen met hoogwaardige ingrediënten een beter bewezen werking als de goedkopere supplementen. Dit wilt niet zeggen dat een goedkoop supplement niet goed is, maar let bij aanschaf ervan altijd op wat er in zit. Supplementen met daarin kurkuma extract en andere stoffen uit kurkuma, werken aanzienlijk beter.

Een veelvoorkomend ingrediënt in de beste kurkuma capsules is zwarte peper extract. Kurkuma met zwarte peper extract vertraagt de afbraak van curcumine waardoor het belangrijkste ingrediënt langer zijn werk kan doen in het lichaam. Het enige nadeel aan zwarte peper extract in deze supplementen, is dat het niet geschikt is voor mensen met gevoelige darmen.

Er zijn veel verschillende soorten kurkuma capsules. Ontdek hier een van de beste kurkuma supplementen met zwarte peper, verkrijgbaar bij Holland & Barrett. Een capsule bevat 600 mg kurkuma en 5 mg zwarte peper. 

Er zijn ook biologische kurkuma capsules verkrijgbaar. Mocht je meer willen weten over vegan supplementen of natuurlijke voedingssupplementen kun je hier verder lezen. Let er op dat supplementen zeker niet altijd vegan zijn, aangezien in veel supplementen gebruik wordt gemaakt van dierlijke gelatine.

Gehalte curcumine

Het curcumine gehalte in de verschillende supplementen kan erg verschillen. Doorgaans geldt dat hoe hoger het gehalte aan curcumine in een kurkuma capsule is, hoe beter het supplement werkt. Hoeveel gram curcumine één capsule bevat is niet altijd duidelijk, maar dit staat als het goed is wel op de verpakking vermeld

Hoewel kurkuma dus overduidelijk gezond is, is het belangrijk om te voorkomen dat je teveel kurkuma binnen krijgt. Er zijn namelijk ook vaak andere stoffen in capsules met kurkuma aanwezig. Zorg daarom dat je niet langer dan 3 maanden meer dan 12 gram per dag neemt.

Bijwerkingen

Hoewel het (langdurig) gebruik van een kurkuma supplement veilig wordt geacht en er geen directe bijwerkingen bekend zijn, is het altijd raadzaam om oplettend te zijn als je gaat suppleren. Let op veranderingen in je lichaam en raadpleeg een arts als je iets niet vertrouwt. Ook worden mensen met galblaasproblemen of galstenen afgeraden om kurkuma capsules te gebruiken. Een ander aandachtspunt is dat mensen met diabetes erop bedacht moeten zijn dat curcumine de bloedsuikerspiegel kan verlagen. En er zijn andere groepen mensen die mogelijk extra risico lopen.

Risicogroepen

Aanbevelingen en doseringen van voedingssupplementen gelden doorgaans voor mensen die over het algemeen een goede gezondheid hebben. Bekende richtlijnen zijn onder andere de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en de referentie inname (RI). Indien er redenen zijn om aan te nemen dat het gebruik van supplementen voor sommige groepen mensen schadelijk zou kunnen zijn, dan hoort dit in de bijsluiter te worden vermeld.

Voor het gebruik van kurkuma capsules is bekend dat er risicogroepen zijn. Personen die binnen deze groepen vallen dienen voorzichtig te zijn met het gebruik en dit vooraf met hun arts te overleggen. Het gaat dan de volgende risicogroepen:

  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar
  • Mensen die bloedverdunners gebruiken
  • Mensen die het medicijn Tamoxifen (wordt ingezet bij borstkanker) gebruiken

Veelgestelde vragen over kurkuma capsules:

Op welk tijdstip kun je kurkuma het beste innemen?

Zorg dat je kurkuma supplementen zoals kurkuma capsules niet op een lege maag inneemt. Neem ze daarom na dat je hebt ontbeten zodat er iets in je maag zit. Neem het vervolgens ongeveer 30 minuten voor je eerst volgende maaltijd. Op deze manier wordt het supplement het beste opgenomen. Lees hier wanneer je supplementen het beste in kunt nemen voor een optimaal resultaat

Niet alle kurkuma wordt daadwerkelijk door het lichaam opgenomen. Relatief veel ingenomen kurkuma verlaat het lichaam vrijwel ongebruikt, via ontlasting.

Kun je afvallen met kurkuma capsules?

Het staat niet onomstreden vast dat kurkuma capsules bijdragen aan het verliezen van gewicht. Officieel behoort kurkuma daardoor niet tot de supplementen om af te vallen, al zijn er studies die dit wel aantonen. Dit onderzoek toont echter aan dat kurkuma bijdraagt wel degelijk aan gewichtsverlies.

Dit wilt niet zeggen dat kurkuma capsules direct zorgen voor gewichtsverlies. Zorg in de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, wat eventueel aangevuld kan worden met gezonde voedingssupplementen. 

Hoe wordt kurkuma het beste opgenomen?

Om kurkuma het beste door het lichaam opgenomen te laden worden, is de werkzame stof Curcume Longa te laten micelliseren. Micellen zijn oppervlakte-actieve stoffen en spelen een belangrijker rol bij het opnemen van werkzame stoffen in het lichaam, zoals uit voeding en supplementen. 

Voor wie is kurkuma nuttig?

De werkzame stof van kurkuma supplementen is onder andere voor mensen met obesitas, een hoog cholesterolgehalte en mensen met spijsverteringsproblemen van belang. Waarom? Dit komt doordat de werkzame stof, curcumine, invloed kan hebben op moleculaire celstructuren. Hierdoor zijn kurkuma capsules ook goed voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Wat kosten kurkuma capsules?

Ga je kurkuma capsules kopen? Let dan niet alleen op de prijs. De prijzen van de kurkuma capsules in deze test liggen uiteen van onder de €10 tot boven de €35. Baseer de keuze voor een kurkuma supplement niet alleen op de prijs, maar kijk goed naar de inhoud van het supplement. Let daarbij goed op de hoeveelheid geconcentreerde curcumine en of het supplement zwarte peper extract bevat. Zwarte peper kan het supplement wat duurder maken, maar dat hoeft niet.

Werkt kurkuma tegen kanker?

Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine een gedeeltelijk positief effect laat zien bij de behandeling van kanker.[2] Kurkuma supplementen kunnen bijdragen aan het remmen van de groei van kankercellen, maar beschouw het niet als een wondermiddel. Dat het een positief effect kan hebben, maakt het nog geen geneesmiddel. Er zijn namelijk ook studies en onderzoeken waaruit geen aantoonbare verbeteringen uit naar voren zijn gekomen zodra je kurkuma gebruikt.

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3. PMID: 17569207.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17569207/

[2] Tomeh MA, Hadianamrei R, Zhao X. A Review of Curcumin and Its Derivatives as Anticancer Agents. Int J Mol Sci. 2019 Feb 27;20(5):1033. doi: 10.3390/ijms20051033. PMID: 30818786; PMCID: PMC6429287.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30818786/

 

Lees verder over supplementen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.