Kun je eetlust opwekken met supplementen?

Wist je dat bepaalde supplementen je eetlust kunnen opwekken? Als het over eetlust gaat, ligt de nadruk meestal op de eetlust verminderen of remmen, zodat je niet teveel eet. Maar er zijn natuurlijk ook zeker situaties denkbaar waarin je last kunt hebben van een verminderde eetlust, wat een negatieve invloed heeft op je gezondheid en vitaliteit. Een gezonde eetlust is belangrijk om ervoor te zorgen dat je essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Gelukkig bestaan er voedingssupplementen die kunnen helpen je eetlust weer op peil te krijgen, zodat je voedingstekorten kunt voorkomen. Welke supplementen dit zijn en hoe ze werken? Je leest er alles over in dit artikel.

Oorzaken verminderde eetlust

Hoeveel eetlust je hebt, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Deze natuurlijke variatie hoeft op zich helemaal geen probleem te zijn. Lastiger wordt het wanneer je zo weinig trek in eten hebt, dat het je belemmert om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, of dat je onvoldoende energie hebt om goed te kunnen functioneren. Vaak liggen hier bepaalde oorzaken aan ten grondslag. Dit kunnen lichamelijke oorzaken zijn, of psychische oorzaken.

Er-zijn-meerdere-oorzaken-van-een-verminderde-eetlust

Bij lichamelijke oorzaken kun je denken aan specifieke problemen met de maag of spijsvertering, of problemen met kauwen en slikken. Hierdoor kun je al snel tegen het eten op zien omdat het eten zelf lichamelijke ongemakken geeft. Maar ook bijvoorbeeld bij ziekte, tijdelijk of chronisch, of tijdens het herstel van een ziekte ervaren veel mensen een verminderde eetlust. Vermoeidheid kan hierbij een rol spelen. Daarbij kunnen sommige geneesmiddelen ervoor zorgen dat je geur en smaak anders ervaart. Andere oorzaken zijn een veranderde hormoonhuishouding die ervoor zorgt dat je (tijdelijk) minder zin in eten hebt, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. En als laatste is een gezonde eetlust iets wat ook vaak ontbreekt bij oudere mensen.

Ook psychische oorzaken kunnen je eetlust behoorlijk doen kelderen. Heb je erg veel last van stress? Dan kan het zo zijn dat je maar weinig trek in eten hebt en regelmatig een maaltijd of maaltijden overslaat. Een andere oorzaak is depressie. Een slechte eetlust is dan ook een van de symptomen van een depressie. In een depressie vind je eigenlijk niets meer fijn of prettig, inclusief eten, of heb je last van angsten of negatieve gevoelens rondom voeding of voedingsmiddelen.

Kun je eetlust opwekken?

Wanneer je maar weinig eetlust hebt, kan dat tot problemen leiden. We noemden al even het tekort aan essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor je lichaamsfuncties, zoals vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Wanneer je structureel te weinig calorieën binnenkrijgt, zul je vermoeidheid en lusteloosheid ervaren.

Verse-producten-zijn-belangrijk-om-de-eetlust-op-te-wekken

Bovendien kun je ondergewicht ontwikkelen, aldus het Voedingscentrum. Het is dus belangrijk om in dat geval je eetlust te stimuleren. Dit kun je doen door aanpassingen te maken in je dieet, en zeker ook door bepaalde voedingssupplementen te gebruiken. 

Je kunt dus proberen op natuurlijke wijze je eetlust te bevorderen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Eet frisse, verse producten zoals groenten en fruit. Deze hebben een positieve invloed op je eetlust. Plus ze bevatten lekker veel vitamines. 
  • Bereid je maaltijden ook zoveel mogelijk met natuurlijke ingrediënten. De chemische stoffen die in een kant en klaar product zitten, kunnen je smaakbeleving behoorlijk verstoren. 
  • Zorg er voor dat je maaltijd een heerlijke smaak heeft door het gebruik van lekkere kruiden en specerijen.
  • Neem vaker kleinere maaltijden en zorg voor voldoende variatie. 
  • Door sneller te eten, kun je je hersenen een beetje voor gek houden; het seintje van een vol gevoel bereikt je hersenen pas na 20 minuten.
  • Drink geen water vlak voor de maaltijd. Hierdoor zul je al snel vol zitten en niet de juiste hoeveelheid eten die je eigenlijk nodig hebt. 
  • Je kunt een poeder of shake met eiwitten drinken om op een makkelijke manier wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Een formule speciaal voor sporters is hierbij vaak geschikt.
Weinig-eetlust-kan-lusteloosheid-veroorzaken

Eetlust opwekken met supplementen

Er zijn dus voedingssupplementen die kunnen helpen bij een slechte eetlust. Dit zijn dan met name voedingssupplementen met zink, magnesium en vitamine B complex. Deze voedingsstoffen hebben een invloed op je spijsvertering en stofwisseling, en daarom kan een tekort hieraan een negatief effect hebben op je eetlust. 

Zink-is-een-supplement-om-de-eetlust-op-te-wekken

Zink

Zink is een van de belangrijkste mineralen als het om eetlust gaat. Het is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem en vele andere lichaamsprocessen. Een tekort aan zink kan leiden tot een trage stofwisseling en een ophoping van onverteerd voedsel in het maag-darmstelsel. Zink heeft daarnaast ook invloed op het hormoon ghreline, wat het gevoel van honger reguleert. Zo kan een zinktekort dus bijdragen aan een verminderde eetlust. Een voedingssupplement met zink is in dat geval dus zeker aan te raden.

€8,36
Op voorraad
Deonlinedrogist.nl

Magnesium

Een ander mineraal dat je eetlust kan beïnvloeden, is magnesium. Een verminderde eetlust is een belangrijk symptoom van een magnesiumtekort. Verder speelt magnesium een rol bij het reguleren van angst en stress. Wanneer deze factoren ook invloed hebben op jouw eetlust, is het een goed idee te kijken naar een voedingssupplement om je voorraad magnesium aan te vullen. Overigens wordt magnesium in voedingssupplementen vaak gecombineerd met calcium

Vitamine B

Een supplement met vitamine B complex, en dan met name vitamines B12 en B11 (foliumzuur) kan ook effectief zijn om je eetlust op te wekken. Een tekort aan deze vitamines uit zich vaak in een slechte eetlust en vermoeidheid. Vitamine B12 zorgt samen met vitamine B11 voor de aanmaak van rode bloedcellen. Heb je een tekort aan deze vitamines, dan kun je last krijgen van bloedarmoede en een slechte stofwisseling, welke de eetlust kunnen verminderen. 

Tot slot

Heb je weinig eetlust, dan kun je dus door wat aanpassingen in je eetgewoontes proberen dit te verbeteren. Daarnaast kan een voedingssupplement hierin ook veel betekenen omdat een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen een directe invloed hebben op je eetlust. Door ervoor te zorgen dat je deze tekorten aanvult, kun je je eetlust weer op een normaal, gezond peil brengen en voorkomen dat je gezondheid en vitaliteit achteruit gaan. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…