Voedingssupplementen: de 5 meest bizarre feiten!

Gezondheid is belangrijker dan ooit tevoren. Het is extreem belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Zodra we hiervan niet genoeg uit onze voeding halen, grijpen we massaal naar hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen staan beter bekend als voedingssupplementen. Waar supplementen vrij duidelijk lijken te zijn, is er veel informatie die doorgaans niet bekend is. Wanneer je zelf onderzoek gaat doen naar voedingssupplementen, komt je terecht in een oerwoud aan informatie. Om je helderheid te bieden, lees je hier 5 feiten die je nog niet wist!

Wat je nog niet wist over voedingssupplementen

Voordat we je bizarre feiten over voedingssupplementen vertellen, eerst nog wat algemene informatie. Dat vitaminen en mineralen essentieel zijn voor onze gezondheid is niets nieuws. Waar veel supplementen worden gebruikt zodra we klachten ervaren, is dit niet juist. Een veelvoorkomende gedachte omtrent supplementen is dat ze ons van klachten af kunnen helpen. Het blijkt echter andersom te zijn. Het gebruik van voedingssupplementen werkt preventief. Dat wil zeggen dat ze eventuele klachten kunnen voorkomen, en dus niet oplossen. Mocht je klachten ervaren omtrent je gezondheid, is het te allen tijde verstandig om een (huis)arts te raadplegen.

Wist je dat…

Dit is geen bizar feit, maar een dringend advies. Hoewel het soms mag lijken dat supplementen ideaal zijn, blijft voeding de belangrijkste bouwsteen. Vervang voeding dus nooit voor voedingssupplemente. Eet te allen tijde gezond, gevarieerd en evenwichtig. Gebruik supplementen dus alleen wanneer je daadwerkelijk tekorten hebt.

1. Je weerstand verhoogd kan worden door voedingssupplementen

Het klopt dat door het preventief slikken van extra vitamine C je weerstand verbetert. Dit wil echter niet zomaar zeggen dat je grote hoeveelheden dagelijks moet nemen. Ook voor een vitamine die je weerstand opschroeft, geldt voorzichtig te zijn. Te veel is niet goed. Naast vitamine C zijn er nog meer vitamines die je weerstand van een boost voorzien. Dit zijn vitamine A, D, E en B6. Je treft deze vitamines voornamelijk aan in groenten, fruit, (vette) vis, (volkoren) graanproducten en vlees.

2. Er risico’s zitten aan het gebruik van supplementen

Het gebruiken van voedingssupplementen kan gepaard gaan met risico’s. Deze risico’s zijn echter in 9 van de 10 gevallen alleen van toepassing bij ongecontroleerd gebruik. We denken namelijk vaak dat we van gezonde voedingsstoffen niet teveel binnen kunnen krijgen. Het tegendeel blijkt echter waar. Zelfs van gezonde voedingsstoffen kunnen we te veel binnenkrijgen. Dit is zelfs schadelijk voor je gezondheid. Welke gezondheidsrisico’s er verbonden (kunnen) zitten aan voedingssupplementen lees je hier.

Voedingssupplementen feiten.
Veel verschillende voedingssupplementen, dus ook veel verschillende feiten.

3. Veiligheid boven alles

Dit klinkt positief. Echter, is veiligheid met betrekking tot voedingssupplementen het enige daadwerkelijke aspect waar naar gekeken wordt. In Nederland wordt er een oogje in het zeil gehouden op het produceren van supplementen. Verbazingwekkend genoeg, wordt alleen naar het veilig produceren van supplementen. Of ze daadwerkelijk werken, wordt niet meegenomen in het proces. Lees daarom altijd goed de verpakking van het supplement om te kijken welke concentratie er in zit.

4. Tekorten ontdekken via een bloedtest

Hoewel we vaak klachten in de gaten houden om tekorten te ontdekken, is dit niet de meest betrouwbare methode. Om te weten te komen of je bepaalde vitamine of mineralen tekorten hebt, biedt een bloedtest het antwoord. Het klinkt niet heel aantrekkelijk, maar het is zo waardevol. Via deze weg kom je er achter waar je lichaam om vraagt. Klachten of symptomen kunnen vaak een indicatie geven, maar een onderzoek bevestigt het pas echt. Met dit type onderzoek wordt gemeten hoeveel een bepaalde vitamine qua waarde in je bloed vertegenwoordigt.

5. Voedingssupplementen vergeten, dit moet ik inhalen!

Met name wanneer je net begint met het slikken van voedingssupplementen, zul je ze nog al eens vergeten. Dit is niet erg en kan gebeuren. Wat je kunt doen om het minder snel te vergeten lees je hier. We denken echter vaak dat we dit ‘tekort’ van de vorige dag in moeten halen. Dit blijkt echter niet waar. Wanneer je het tekort wilt gaan inhalen door dan maar een dubbele dosis te slikken, kom je direct in een overschot terecht. En ook voor vitamines en mineralen geldt: teveel is schadelijk. Ga daarom gewoon door met het slikken van je dagelijkse dosis. Hoewel je wellicht het gevoel hebt dat je iets mist, is dit de beste manier om te suppleren.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…