G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Hoeveel eieren per dag en week mag je eten?

Delen
Hoeveel-eieren-per-dag

Voor echte liefhebbers van ei, is de vraag hoeveel eieren per dag belangrijk om jezelf te stellen.  Of een ei op dagelijkse basis gezond is, hangt sterk af van wat er voor de rest in je voedingspatroon zit. We weten allemaal dat een gevarieerd voedingspatroon belangrijk is, dus wissel het af. Doorgaans past het eten van 3 eieren per week perfect in een gezond voedingspatroon.

Hoeveel eieren per dag?

Wanneer je elke dag een ei eet, komt dit neer op 7 eieren per week. Dit is aan de hoge kant, aangezien 2 tot 3 eieren per week een goed gemiddelde is. Maar let op, je hebt namelijk niet altijd door de hoeveelheid eieren je eet. Je eet namelijk al snel een gekookt ei in het weekend of een gebakken eitje of een omelet na een avond stappen. 3 eieren per week is dus helemaal niet zo veel wanneer je na gaat op welke momenten je het eet.

Hoeveel eieren per dag je mag eten
Eieren.

Voor vegetariërs geldt echter dat ze wat hoger kunnen zitten in het aantal eieren dat ze per week eten. Dit is namelijk 3 tot 4 eieren per week. Hoeveel eieren per week aan te bevelen is, valt lastig te zeggen. Zorg voor voldoende gezonde voeding en houdt je cholesterol onder controle.

Gezonde voedingsstoffen in eieren

Zijn eieren gezond? Het eten van voldoende ei en eiwitten is belangrijk omdat ei boordevol goede voedingsstoffen zit. Van nature zijn eieren rijk aan vitamines en mineralen. Zo tref je onder andere vitamine B12 en vitamine D aan in een ei, maar ook zink, ijzer en vitamine A. Eieren eten is dus belangrijk bij een gezond voedingspatroon.

Cholesterol in eieren

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan het eten van ei. Een nadeel dat het met zich mee brengt is dat eieren rijk zijn aan cholesterol. Dit is precies waarom je moet opletten zodat je niet teveel eieren eet.

Verzadigde vetten spelen hier een belangrijke rol in. Door het eten van veel verzadigd vet, zoals vette kaas, snacks en koekjes met suiker zorg je voor een stijgend cholesterolgehalte in je lichaam.

Hierbij moet wel worden verteld dat er zowel goed als slecht cholesterol is. Verzadigd vet draagt bij aan het verhogen van de slechte cholesterol variant. Onverzadigde vetten helpen daarentegen juist om het goede cholesterol op pijl te houden, zoals bijvoorbeeld omega 3.

Sport en ei

Helemaal wanneer je meerdere keren per week fanatiek sport, kun je er niet om heen: eiwitten. En wanneer je voldoende eiwit binnen wilt krijgen, ontkom je er simpelweg niet aan. Maar hoeveel eitjes per week moet je dan eten als sporter? Dit ligt doorgaans wel iets hoger dan bij mensen die minder vaak of niet sporten.

Om extra eiwitten binnen te krijgen, blijkt dat het eten van maximaal 3 eieren per dag verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Let op, alleen als je sport. Wist je trouwens dat fanatieke sporters vaak de eierdooier van het ei scheiden? Zelfs wanneer ze een gekookt eitje klaarmaken. Dit om het cholesterolgehalte laag te houden en omdat een dooier vol vetten zit. Wanneer je wilt afvallen of droog trainen, is dit niet bevorderlijk.

Tot slot kun je natuurlijk ook altijd een eiwit dieet overwegen, maar lees je goed over dit dieet in voordat je er aan begint. Er zijn tal van recepten en gerechten te vinden met allerlei verschillende producten.

Onbeperkt aantal eieren

Het eten van een onbeperkt aantal eieren is zeker niet aan te bevelen, maar de hoeveelheid hangt sterk af van je voedingspatroon. Te veel is simpelweg ongezond. Om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen, is het eten van vis ongeveer 2 keer per week aanbevolen.

Hoeveel eieren per week
Een ei.

Let hierbij wel altijd op je cholesterolgehalte zoals eerder benoemd. Dit heeft namelijk ook weer een effect op je bloedsuikerspiegel Ook het eten van voldoende groenten zoals peulvruchten mag niet ontbreken.

Wist je daarnaast dat noten ook boordevol goede voedingstoffen zitten zoals vitamines en mineralen? Zorg daarom te allen tijde voor gezonde voeding om zo de kans op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden.

Nog meer over een ei

Wist jij dat een ei boordevol vitamine D zit? Daarnaast tref je in een ei ook vitamine A aan. Wil dit zeggen dat je onbeperkt eieren kunt eten? Absoluut niet. Zoals hierboven al omschreven, is het zaak dat je de richtlijn van 3 eieren per week in gedachte houdt. Hoewel eiwitten veel voordelen met zich meebrengen, is het belangrijk om nog meer goede voedingstoffen binnen te krijgen. Je hebt namelijk ook mineralen nodig, die je onder andere weer uit peulvruchten kan halen.

Veel recepten bevatten daarnaast ei. Ook wordt er gezegd dat eiwitten bij kunnen dragen aan gewichtsverlies. Zelfs wanneer je gaat bakken, ontkom je niet aan eieren.

Conclusie

Hoewel het voedingscentrum adviseert om maximaal 2 tot 3 eieren per week te eten, hangt dit sterk af van je levensstijl. Zorg altijd voor voldoende afwisseling door het gebruik van gezonde en gevarieerde voedingsmiddelen aangezien dit een groter effect op een gezond leven zal hebben dan bijvoorbeeld voedingssupplementen. Wanneer we het bijvoorbeeld hebben over ijzer, is dit beter uit voeding dan uit een supplement.

Weet jij trouwens hoeveel eiwitten in een ei zitten? Je leest het hier!

Tags

1 Opmerking

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *