Hoeveel eiwitten zitten er in een ei?

Hoeveel eiwitten zitten er in een ei? Zit er dan ook nog verschil in hoeveel gram eiwit er in een hard gekookt ei zit? Het eerste waar veel mensen aan denken om eiwitten binnen te krijgen is toch wel een ei. Uiteraard zitten er eiwitten in een ei, maar hoeveel? Dat en nóg meer f(ei)ten over eieren lees je in dit artikel.

Hoeveel eiwitten in een ei

Hoeveel eiwit zit er in een ei? Het verschilt per formaat ei hoeveel gram eiwit er in zit. Dat verschil kan hem zitten in zowel hoe groot het ei is, maar ook hoe het bereid is. In rauwe eieren zit namelijk een andere hoeveelheid gram eiwit per ei dan in een gekookt ei.

Een gemiddeld ei bevat zo rond de 6 tot 7 gram eiwit, maar hieronder hebben we op een rijtje gezet hoeveel eiwitten een ei precies bevat. Hoeveel eiwitten zitten er in één ei:

Formaat eiHoeveelheid eiwit
Klein ei4,9 gram
Medium ei5,7 gram
Groot ei6,5 gram
XL ei7,3 gram
Bron: MijnVoedingsplan.nl.

Hoeveel eiwit zit er in een hardgekookt ei?

In een hard gekookt ei van 50 gram zit ongeveer 6,2 gram eiwit. Grappig feitje over het koken van een ei: uit het Nationaal EI Onderzoek is gebleken dat maar liefst de helft van de Nederlanders het liefst een (halfzacht) gekookt ei wilt!

Dit is hoeveel eiwitten er in een hardgekookt ei zitten.

En in een gebakken ei?

Vanzelfsprekend zitten er ook eiwitten in een gebakken ei. Wanneer je hetzelfde ei van 50 gram zou bakken heb je ongeveer 7,2 gram eiwit te pakken in je maaltijd.

Wat zit er nog meer in een ei?

Eieren eten doe je dus niet alleen voor dierlijke eiwitten, maar namelijk ook voor andere belangrijke voedingsstoffen. Maar onthoudt hierbij wel dat het belangrijk is om een goede verhouding aan te houden. Een dieet waarin teveel eieren op het menu staan is alles behalve gezond.

Hoeveel-eiwitten-zitten-er-in-een-ei
Hoeveel eiwitten zitten er in een ei?

Zorg te allen tijde dat je ook voldoende vitamines en mineralen, zoals bijvoorbeeld vitamine d, binnenkrijgt. Wist je dat een ei van nature rijk is aan vitamine a, vitamine d en vitamine e? Ook veel verschillende vitamines uit het vitamine B-comlex zijn terug te vinden in een ei.

Dit maakt van een ei een hele goede bron van allerlei voedingsstoffen, en dus zeker niet alleen van eiwitten. Hieronder hebben we nog de macronutriënten van een ei in een overzicht gezet. Hierbij hebben we gekeken naar een gemiddeld ei van 50 gram.

Het hele eiAlleen het eiwit
Calorieën6315
Koolhydraten0 gram0 gram
Eiwit6,2 gram3,7 gram
Vetten4,4 gram0 gram
Bron: MijnVoedingsplan.nl.

Zoals je ziet bevat alleen het eiwit van een ei een stuk minder calorieën dan een heel ei inclusief eidooier. Het is je misschien als eens opgevallen, maar vandaar dat veel sporters vaak alleen het eiwit eten van een ei.

Essentiële aminozuren

Eiwitten zijn niet de enige voedingsstoffen die in een ei zitten. Een ei bevat namelijk ook essentiële aminozuren en gezonde vetten. Over het algemeen zijn dierlijke producten van nature rijk aan dit soort stoffen. Ook niet gek, aangezien aminozuren simpelweg niet los van eiwitten gezien kunnen worden.

Hoeveel eieren heb je nodig?

Eieren bevatten dus veel belangrijke antioxidanten en een hoge concentratie eiwitten, maar dat wilt niet zeggen dat je ze ongelimiteerd kunt eten. Hoewel ze je ook van een verzadigd gevoel kunnen voorzien, zit er absoluut een grens aan het aantal eieren per dag of per week.

Grofweg bestaan een gemiddeld ei voor 60% uit eiwit, voor 30% uit de dooier en de laatste 10% gaat om de eischaal. Hier bestaat er overigens geen verschil tussen een hard gekookt ei en een andere vorm, hierbij gaat het puur om het aantal.

Ook eigeel bevat veel verschillende voedingstoffen.

Hoe voedzaam is een ei?

Dat een ei nu een goede bron is van allerlei verschillende voedingsstoffen is nu intussen wel bekend. Maar hoe voedzaam is een het eigenlijk? 1 ei bevat ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) choline, wat een enorm belangrijke stof voor de hersenen is. Daarnaast bevat een ei gemiddeld 20% van de ADH van vitamine d.

De hoeveelheid eiwit in een ei is ook relatief gezien dus erg veel.

Nog meer f(ei)ten

Hoeveel eiwit totaal in een ei zit en wat het verschil is tussen een klein ei en een groot ei weet je nu intussen. Er zijn daarnaast echter nog veel meer verschillende feiten over een ei die wij graag met je willen delen.

Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld ei ongeveer 80 kcal bevat en daarnaast 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D levert? Daarnaast de vraag: hoeveel eiwit zit er nou in een ei? Dit verschil per ei, maar logischerwijs bevat het eiwit, het witte gedeelte, meer eiwitten dan de eidooier. In eigeel zitten wel andere voedingsstoffen, maar deze bevatten een stuk meer vetten. Vandaar dat sporters vaak het eigeel van het eiwit scheiden om zo niet te veel vetten binnen te krijgen.

Wist je daarnaast dat het eten van eieren de HDL (goede cholesterol) verhoogt? Daarnaast, 2 rauwe eieren leveren ongeveel 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium. Al is het niet aan te bevelen om rauwe eieren te gaan eten. Zo blijkt dat niet alleen het eiwit voedzaam is, maar dat verschillende delen van een ei goede voedzame stoffen bevatten.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…