Dagelijkse hoeveelheid aminozuren, weet jij hoeveel je nodig hebt?

Jouw dagelijkse hoeveelheid aminozuren is afhankelijk van verschillende factoren. Hiervan zijn jouw eet- en bewegingspatroon de belangrijkste. Hoeveel aminozuren per dag jij nodig hebt, kun je berekenen met een simpele formule. Deze delen we later met je. Ben jij veganist, wil je graag afvallen of ben je een fanatieke sporter? Dan kan jij meer aminozuren per dag nodig hebben dan de gemiddelde volwassene. Een tekort aan aminozuren kan vervelende gevolgen hebben, waaronder problemen met slapen. Hoeveel aminozuren per dag heb jij nodig?

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aminozuren

Om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aminozuren te komen, kijk je naar het aantal gram eiwit dat je lichaam dagelijks nodig heeft. Aminozuren vormen namelijk een belangrijke bouwsteen van eiwitten. Hoeveel aminozuren je nodig hebt, is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Een volwassene heeft 0,8 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht nodig. Weeg je bijvoorbeeld 72kg, dan heb je 72 x 0,8 = 57,6 gram eiwitten per dag nodig. Dit geldt overigens alleen voor volwassenen met een BMI tussen de 20 en 24.

Bij een hogere of lagere BMI bereken je jouw dagelijkse hoeveelheid aminozuren met een gewicht dat voor jou gezond zou zijn. Sommige volwassenen hebben door hun levensstijl of dieet een grotere behoefte aan eiwitten en moeten daardoor de ADH met een andere formule berekenen. Een veganist heeft bijvoorbeeld een hogere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aminozuren. Veganisten berekenen de ADH door hun lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met 0,8 en dit resultaat vervolgens te vermenigvuldigen met 1,3.

Voeding

Het belangrijkste blijft om zo veel mogelijk aminozuren uit je dagelijkse voeding te halen. Weet jij in welke voeding aminozuren terug te vinden zijn? Lees snel verder over aminozuren in voeding. Voor meer informatie over hoeveelheden, kun je altijd terecht bij de Gezondheidsraad.

Dagelijkse-hoeveelheid-aminozuren-vervuld-door-hulp-van-eieren
Eieren helpen in het voorzien van je dagelijkse hoeveelheid aminozuren

Extra behoefte

Niet alleen veganisten hebben een grotere behoefte aan aminozuren. Er zijn verschillende redenen waardoor je meer aminozuren nodig kunt hebben dan de gemiddelde volwassene. Aminozuren staan bijvoorbeeld ook aan de basis van de aanmaak van melatonine. Maak je onvoldoende melatonine aan, dan kan dit grote invloed hebben op je nachtrust. Hoeveel aminozuren je nodig hebt, is ook afwijkend wanneer je afvalt door minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt.

Een hogere inname van eiwitten heeft namelijk een positief effect op jouw afvalproces. Tot slot hebben ook mensen die veel sporten een grotere behoefte aan eiwitten. Hoeveel aminozuren uit eiwitten je binnenkrijgt bepaalt namelijk ook de snelheid waarmee je successen behaalt binnen de duur- en krachtsport. Het is dus belangrijk om jouw persoonlijke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aminozuren te berekenen om een tekort aan aminozuren te voorkomen.

Aminozuren en slapen

Hoeveel aminozuren je binnen krijgt, is ook belangrijk voor een goede nachtrust. Melatonine zorgt ervoor dat je lichaam zich klaar maakt om te gaan slapen waardoor je snel in slaap valt. Duurt het iedere avond (te) lang voordat je in slaap valt? Dan kan dit veroorzaakt worden door een tekort aan aminozuren waardoor je minder melatonine aanmaakt. Wil je meer weten over de link tussen aminozuren en slapen? Lees hier verder en komt alles te weten over wat aminozuren en slapen met elkaar te maken hebben.

Met aminozuren afvallen

Hoeveel aminozuren je binnen krijgt is belangrijk wanneer je door middel van een dieet probeert om gewicht te verliezen. De aminozuren in eiwitten zorgen er namelijk voor dat afvallen makkelijker wordt. Zo zorgen eiwitten ervoor dat je langer een vol gevoel houdt. Daardoor heb je geen last van een hongergevoel en wordt het makkelijker om een gezond eetpatroon vol te houden. Bovendien voorkomen eiwitten dat je tijdens het afvallen spierweefsel afbreekt. Wil je meer weten over het afvallen met aminozuren? Lees hier verder en komt alles te weten over met aminozuren afvallen.

Aminozuren en sporten

Hoeveel aminozuren per dag je nodig hebt, is ook afhankelijk van jouw bewegingspatroon. Fanatieke sporters hebben een grotere dagelijkse behoefte aan aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen er namelijk voor dat het spierweefsel extra wordt ondersteund. Dat is niet alleen belangrijk bij het opbouwen van spieren, maar ook voor herstel na het sporten. Er wordt namelijk nogal wat gevraagd van het spierweefsel, eiwitten zorgen voor een snel herstel. Daarom is het met name voor sporters belangrijk om te weten hoeveel aminozuren per dag zij nodig hebben.

Wil je meer weten over waarom aminozuren belangrijk zijn bij het intensief sporten en fitnessen? Lees hier verder en komt alles te weten over aminozuren en sporten en top 5 supplementen voor fitness.

L-Arginine heeft een positief effect op je libido

Wist je dat voldoende L-Arginine een positief effect op je libido kan hebben? Dit aminozuur helpt tegen erectieproblemen aangezien uit verschillende studies is gebleken dat het de zin in seks kan verhogen. L-Arginine zorgt in essentie voor een krachtige erectie er kan er voor zowel bij de man als bij de vrouw voor zorgen dat hij of zij meer opgewonden raakt. In de basis ontspant het je spieren en wat bijdraagt aan een goede verhouding aan eiwitten in het lichaam. Dit is heel erg belangrijk voor je gezondheid.

Dat L-Arginine helpt om problemen met een erectie op te lossen is voornamelijk gebleken uit onderzoeken bij mannen. Het aminozuur zorgt voor een goede regulering van stikstofoxide in het lichaam, wat zorgt voor de stroming van bloed naar het geslachtsdeel.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Wat is de werking van beta-alanine en hoe lang mag je het gebruiken?

Voor serieuze sporters wordt de keuze in supplementen die je prestaties kunnen verbeteren steeds groter. Beta alanine is al langer…
Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Wat zijn niet-essentiële aminozuren en wat is het verschil?

Zowel essentiële als niet-essentiële aminozuren zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam. Vooral wanneer je regelmatig traint en spiermassa wilt opbouwen,…
De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

De werking van BCAA’s uitgelegd: wat doen ze? 

Veel fitness supplementen bevatten Branched Chain Amino Acids, maar wat is precies de werking van BCAA’s? Wanneer je wel eens…
Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Ga je van aminozuren beter slapen? Dit is het antwoord!

Aminozuren en slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Slaap je slecht? Dan is het mogelijk dat je een tekort aan…