Zijn augurken gezond? En uit een pot of verse?

Vraag jij je ook wel eens af of augurken gezond zijn? Dan ben je niet de enige! Augurken worden wereldwijd gebruikt in vele gerechten, en daarnaast worden ze ook gegeten als tussendoortje. Het is dan een interessante vraag of augurken eigenlijk gezond zijn.

Je moet hierbij overigens altijd wel eerst kunnen bepalen of je echt met een augurk te maken hebt, of met een kleine komkommer. Zijn de augurken die je als borrelhap eet eigenlijk wel augurken? Hieronder gaan we naar deze vragen kijken!

Zijn augurken gezond?

Augurken zijn dus een vrucht die lijken op soort kleine komkommer. Een rauwe augurk heeft maar weinig smaak. Daarom worden ze in een bad met zout gelegd, en daarna nog in andere mengelingen afhankelijk van het soort augurk. Pas daarna krijgen ze de verfrissende, sappige smaak. Hieronder gaan we daar nog dieper op in.

Om te bepalen of een product gezond is kun je naar meerdere dingen kijken. Allereerst natuurlijk de calorieën. Een augurk bevat relatief weinig calorieën. Per 100 gram heb je namelijk maar 14 kcal. Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie.

Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert. Wanneer je bijvoorbeeld een grote pot augurken zou eten, dan heb je al te veel natrium binnen. Te veel natrium wordt vaak in verband gebracht met een hoge bloeddruk.

Daarom kunnen we stellen dat augurken een prima optie zijn om af en toe te eten, veel beter dan veel andere tussendoortjes, maar dat je ze niet eindeloos moet blijven eten. Iemand die heel veel augurken eet is dus niet perse gezond bezig. Wel is een augurk natuurlijk beter dan een zak chips of een blokje kaas. Ook in een koolhydraatarm dieet past een augurk goed.

Augurken-worden-onterecht-als-gezond-gezien-door-veel-mensen
Augurken zijn niet zo gezond als veel mensen denken.

Hoe worden augurken gemaakt?

Augurken zijn een beetje een vreemde soort. Het behoort tot dezelfde soort als de komkommers, wat je ook niet zal verbazen. Hoewel hier veel discussie over is en men er nog niet over uit hoe het nou precies zit, is één ding zeker: augurken in massaproductie worden gemaakt uit komkommers. We zeiden al even dat een augurk in principe weinig smaak heeft. Daarom worden ze na het selecteren in een bak zoutwater gelegd. De dingen die ze hier in liggen zijn in feite kromme komkommers.

In sommige gevallen liggen de komkommers tot wel drie maanden in dit bad. Daarna worden het augurken genoemd. Om deze reden bevatten ze dan ook veel zout. Daarom worden ze weer gewassen in schoon water. Het gehalte zout neemt dan weer wat af. Met kurkuma poeder wordt er dan voor gezorgd dat de smaak niet verandert. Hierdoor krijgt een augurk ook zijn kenmerkende gele kleur.

Augurken bevatten veel vitamine K

Er zijn ook redenen te bedenken waarom augurken juist wel heel gezond zijn, zeker als tussendoortje. Zo zit er ontzettend veel vitamine K in augurken. Deze vitamine is een belangrijke ondersteuner voor een normale bloedstolling. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine, kan zelfs een klein wondje al heel lang blijven bloeden. Het eten van slechts één augurk kan je al voorzien van 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

Verder bevat een augurk ook mineralen zoals jodium. Daarnaast is een augurk helaas geen goede bron van voedingsstoffen. Ze bevatten weliswaar weinig calorieën, je hebt er dus ook niet super veel aan. Omdat ze ook nog veel zout en natrium bevatten is een augurk meestal niet de beste optie. Neem het daarom vooral af en toe als je hier van houdt, maar zie het dan als een lekker en verfrissend hapje. Als het gaat om gezondheid zijn er een hoop betere opties.

Augurken-zijn-niet-zo-gezond-doordat-ze-veel-zout-bevatten
Augurken bevatten erg veel zout.

Zure augurken zijn het beste

Een augurk is niet altijd hetzelfde. Je kunt in de winkel veel verschillende augurken kopen, bijvoorbeeld de zoetzure variant, of juist de zure. Dit komt door de verschillende manieren van behandelen na het zoutbad. Dit betekent echter ook dat niet elke augurk even goed of slecht is – een augurk kan ook toegevoegd suiker bevatten. Hoewel de hoeveelheid vaak mee valt, is dit toch iets om rekening mee te houden. Een zoetzure augurk is daarom de minst goede optie.

Zure augurken daarentegen bevatten geen suiker, of vrijwel niet. Hierdoor bevatten ze ook minder calorieën. Dit maakt van zure augurken een betere optie. Ook deze hebben echter uiteraard een zoutbad gehad en bevatten daarom veel zout en natrium. Dit is met name slecht voor je bloeddruk, en kan daarnaast ook nierschade veroorzaken. Houdt er dus rekening mee dat je deze niet al te veel eet.

Gelukkig is er echter ook een andere optie, namelijk natriumarme augurken. Deze zijn vaak bij de dieetartikelen te vinden in de supermarkt. Deze bevatten geen toegevoegde suikers en zout, en zijn daarom de beste optie. Concluderend kunnen we stellen dat augurken eten geen kwaad kan, zolang je het met mate doet. Zie het echter vooral als lekker tussendoortje, die je niet te vaak moet eten. Als het puur om gezondheid gaat zijn er heel veel betere opties te vinden.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…
Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken…