Waar zitten vitamines in? Waar zijn ze goed voor?

Waar zitten vitamines in? Iedereen weet wel dat vitamines belangrijk zijn. Wat ze nou echt doen en welke vitamines er allemaal zijn is over het algemeen minder bekend. Toch is het wel belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Je lichaam heeft vitaminen nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien voel je beter wanneer je van alle verschillende soorten genoeg binnen krijgt. Je lichaam kan zonder de juiste voeding veel vitaminen niet of niet voldoen zelf aanmaken. Het is dan ook belangrijk om zelf genoeg binnen te krijgen. Daarom gaan we antwoord geven op de vraag; waar zitten vitaminen in?

Waar zijn vitamines goed voor?

Dat het belangrijk is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen is bekend, maar waar zijn vitamines eigenlijk goed voor? In het kort kunnen we stellen dat ze belangrijk zijn om goed te kunnen functioneren en een goede gezondheid te kunnen behouden. Zonder voldoende vitaminen en mineralen kun je simpelweg niet leven. Elke vitamine heeft weer zijn eigen werking en voordelen, maar de belangrijkste hebben we hieronder op een rijtje gezet:

 • Voor een goede werking van het immuunsysteem
 • Goede werking van de ogen
 • Een goede huid
 • Goede botten en tanden
 • Goede werking van de spierfuncties
 • De opname van andere vitaminen en belangrijke voedingsstoffen
 • Een goede bloedstolling
 • Een goede werking van het zenuwstelsel
 • Vrijmaken van energie uit voeding
 • Opbouw en afbraak van aminozuren
 • Goede werking van de hersenen
 • Goede hormoonhuishouding
 • Voor de groei
 • Aanmaak van rode bloedcellen
 • Een goede weerstand

Hoeveel vitamines per dag?

Hoeveel vitamines per dag hangt af van je leeftijd en geslacht. Hieronder hebben we het opgesteld voor volwassen mannen en vrouwen, zodat jij kunt aflezen hoeveel vitamine per dag voor jou ideaal is. Veel mensen vragen zich ook af; hoeveel zijn er in totaal? Er zijn er nog meer dan onderstaande, maar van anderen is nog niet duidelijk welke hoeveel nou ideaal is. Daarom hebben we alleen onderstaande meegenomen in de tabel, dit zijn ook de belangrijkste. Voor een goede inname kun je ook altijd de Gezondheidsraad raadplegen.

VitamineMannenVrouwenEeenheid per dag
Vitamine A800680microgram (µg)
Vitamine D1010microgram (µg)
Vitamine K7070microgram (µg)
Vitamine B10,1 0,1milligram per microjoule calorieën (mg)
Vitamine B21,61,6milligram (mg)
Vitamine B31,6 1,6milligram per microjoule calorieën (mg)
Vitamine B61,51,5 milligram (mg)
Vitamine B11300300microgram (µg)
Vitamine B122,8 2,8microgram (µg)
Vitamine C7575milligram (mg)
Hoeveelheid vitaminen per dag
Waar zitten vitamines in? Zoals de afbeelding laat zien in zowel supplementen als fruit.
Vitamines zitten zowel in supplementen als in voeding.

In welke voeding zitten vitamines?

Waar zitten vitamines vooral in? In heel veel eten zitten vitaminen. In principe is het ook zo dat je wanneer je gevarieerd eet, je waarschijnlijk voldoende vitaminen binnen zult krijgen. Om wat duidelijk te maken waar nou welke vitaminen in zitten hebben we het in de volgende tabel op een rijtje gezet.

VitamineVoedingsmiddel
Vitamine A en CGroenten en fruit
Vitamine A, B en DVlees, vis, peulvruchten, zuivel en noten
Vitamine C en B11Brood, graanproducten en aardappelen
Vitamine A, B11, D en ESmeer- en bereidingsvetten
Vitamine per voedingsmiddel

Vitaminerijke voeding

Waar zitten veel vitaminen in? Vitaminen, en ook mineralen, zitten dus in heel veel voedingsmiddelen. Maar als je kijkt naar de vraag waar zitten veel vitamines in, kunnen we wel een aantal voedingsmiddelen opnoemen die heel rijk aan vitaminen zijn. Onderstaande voedingsmiddelen zijn allemaal natuurlijk en komen in veel diëten al voor. Waar zitten vitaminen in? Hieronder staan een aantal producten rijk aan vitamines vermeld:

Spinazie

Spinazie staat al sinds eeuwigheid bekend als gezonde voeding. Het is natuurlijk bekend van Popeye en mensen zeggen vaak dat je van spinazie sterkt wordt. Hoewel dat natuurlijk niet helemaal een op een waar is, zitten er wel veel goede voedingsstoffen in. Men zegt dat je er sterk van wordt omdat er veel ijzer in zit, maar daarnaast zit er ook nog veel Vitamine B11 in. Dit staat ook wel bekend als foliumzuur.

Avocado’s

Avocado is de laatste jaren heel populair geworden, hoewel ook veel mensen een beetje bang zijn om het te eten vanwege de vele calorieën. Toch biedt een avocado heel veel voordelen, en zou je de vrucht prima kunnen verwerken in een gezond dieet. Het zit namelijk vol gezonde vetten, en bevat ook Vitamine K, B en E. Tot slot zitten er nog veel vezels is. Dat is de calorieën wel waard, toch?

Blauwe bessen

Eigenlijk is al het fruit goed voor je, en dat weet iedereen ook wel. Sommigen bevatten echter nog net wat meer vitaminen. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe bes, die boordevol vitamine C zit. Het staat bekend als een van de beste leveranciers van vitamine C. Daarnaast zitten er ook nog behoorlijk wat antioxidanten in. Een blauwe bes op zijn tijd is dus een goed idee.

Broccoli

Broccoli komt natuurlijk vaak voor in de bekende fitness maaltijd: kip, broccoli en rijst. Dat is niet voor niets, want broccoli bevat heel veel gezonde stoffen. Zo zit er vitamine A, C, E en K in. Maar ook calcium en ijzer zijn rijkelijk aanwezig in deze groente. De belangrijkste stof bij broccoli is echter sulforafaan. Deze stof activeert antioxidanten en enzymen in de immuuncellen.

Quinoa

Quinoa staat natuurlijk bekend als superfood en dat is niet zonder reden. Er zitten behoorlijk wat vitaminen en mineralen in. De graan bevat veel eiwitten, en daarnaast ook vitamine B en E. Het is daarom een gezonde vervanger van pasta of rijst, maar kan ook prima worden gegeten in een salade of bij je ontbijt.

Pindakaas

Nog zo’n voedingsmiddel dat wordt gezien als dikmaker. Pindakaas bevat echter weliswaar veel calorieën, het bevat ook veel vitamine E en gezonde vetten. Dit komt namelijk voor in noten, en dat is waarom die ook worden gezien als gezond. Er is ook steeds meer pindakaas zonder suiker en met minder calorieën, maar wel met dezelfde voordelen. Voor meer informatie over gezonde vetten kun je meer lezen over omega vetzuren.

Mochten er tekorten ontstaan terwijl je wel gezond eet? Lees dan verder over voedingssupplementen. Let wel op, het gebruik van supplementen kan gevaarlijk zijn. Weet daarom waar je op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…