G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Wat zijn groenten met veel vitamine K?

Delen
In-sommige-soorten-groenten-zit-veel-vitamine-K

Voor een gezond lichaam is vitamine K nodig, en gelukkig bevatten bepaalde groenten veel vitamine K. Het speelt een belangrijke rol bij het krijgen van sterke botten, elastische bloedvaten en een goede bloedstolling. Gelukkig komt deze vitamine dus veel voor in de levensmiddelen die wij tot onze beschikking hebben. In groene bladgroenten en koolsoorten is het vitamine K gehalte hoog, en in dit artikel lees je welke groene groenten jou helpen aan je hoeveelheid vitamine K die je nodig hebt. 

Je hebt vitamine K1 en vitamine K2 en de werking van beide vitamines is gelijk. Vitamine K1 vinden we voornamelijk in ons plantaardige voedsel en vitamine K2 wordt vooral in je lichaam aangemaakt (in de dikke darm) maar zit ook in vlees, lever, goudse kaas en zuivelproducten.

Tabel met vitamine K in groenten

Het is belangrijk om per dag voldoende vitamine K binnen te krijgen en in veel voedingsmiddelen zit vitamine K. Mensen die antistollingsmiddelen of bloedverdunners slikken zijn gebaat bij voorzichtigheid. Zij moeten opletten hoeveel vitamine K zij binnen krijgen. Sowieso kunnen zij beter geen vitamine K supplement op eigen initiatief gebruiken. Voor hen ligt de balans tussen gezond en gevaarlijk dicht bij elkaar.

Indien iemand antistollingsmedicatie voorgeschreven krijgt, dan wordt het bloed dunner gemaakt. Indien zij dan producten zouden eten met extra vitamine K, dan zorgt dit ervoor dat het bloed sneller stolt. En dat is niet de bedoeling, want daarvoor krijgt iemand medicatie. Extra inname werkt de medicijnen dan tegen. Het dunnere bloed kan overigens ook zorgen voor spontane bloedingen en blauwe plekken. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er geen tekort ontstaat en dat de stollingsfactoren nauwlettend in de gaten gehouden worden. 

In-groenten-zoals-peterselie-zit-veel-vitamine-K

Wanneer er te weinig stolling in het lichaam plaatsvindt, dan kan dit duiden op een vitamine K tekort. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je lichaam moeite zou kunnen hebben met het stollen van je bloed. Bijvoorbeeld bij patiënten die langdurig antibiotica slikken.  Dit kan darmbacteriën vernietigen en daardoor de aanmaak van vitamine K in de weg zitten. Supplementen kunnen dan uitkomst bieden. 

De aanbevolen hoeveelheid voor gezonde volwassen mannen is 120 mcg (microgram) per dag en voor vrouwen 90 mcg. Benieuwd naar wat je het best kunt eten om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (adh) te komen? We hebben het op een rijtje gezet:

Per 100 grammcg vit. K 
Rauwe peterselie1640
Boerenkool, vers en zonder zout gekookt817
Verse spinazie, zonder zout gekookt493
Snijbiet, vers en zonder zout gekookt484
Koolraap, knolraap of meiraap, vers en zonder zout gekookt367
Rauwe andijvie231
Broccoli, vers en zonder zout gekookt141
Spruitjes, vers en zonder zout gekookt140
Groene sla173
Bron: Boezemfibrilleren.nl

Vitamine K in voeding

Een gevarieerd eetpatroon is belangrijk en zorgt ervoor dat je waarschijnlijk voldoende vitamine K in voeding binnen zult krijgen, zoals de Gezondheidsraad doorgaans benadrukt. Wanneer je het advies eet gezond ter harte neemt, dan krijg je voldoende diverse soorten vitamines en mineralen binnen. Een eetpatroon met voldoende afwisseling bestaat uit groente, granen, fruit, eiwit uit zuivel of van een plantaardige bron. 

Tags

2 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *