G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Hoe kun je vitamine B6 verlagen en wat moet je doen?

Delen
Er-zijn-meerdere-manieren-om-je-vitamine-B6-gehalte-te-verlagen

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om je vitamine B6 gehalte te verlagen. Zodra je gedurende een lange tijd veel vitamine B6 binnenkrijgt, dan kan de pyridoxine (vitamine B6 in zijn actieve vorm) waarde in je bloed te hoog worden. Het is verstandig om dát te voorkomen. Door een te hoog vitamine B6 gehalte kan perifere neuropathie ontstaan. Perifere neuropathie is een aandoening aan het zenuwstelsel. Symptomen hiervan zijn ernstige zenuwpijn, maar ook tintelingen en/of gevoelloosheid in handen en voeten.

Belangrijk dus om je vitamine B6 te verlagen als deze te hoog is. We gaan je vertellen hoe je dit doet.

Vitamine B6 verlagen

Wanneer je vermoedt dat je een verminderde weerstand hebt, dan kunnen tekorten aan vitamines de oorzaak zijn. Wellicht ga je daarom hooggedoseerde supplementen slikken zoals bijvoorbeeld vitamine D of vitamine C. Of misschien een multi vitamine B complex supplement wanneer je een veganistische of vegetarische leefstijl hebt. Op zich logische keuzes maar zonder bevestiging van een huisarts dat je inderdaad een tekort hebt, is het misschien toch niet zo verstandig om extra vitaminen te nemen. Vermoeidheid, minder weerstand en ook zenuwaandoeningen kan vele oorzaken hebben. Je kunt op deze manier, dus door extra inname van vitamines, ook te veel vitamine B6 binnenkrijgen.

Structureel meer vitamine B6 dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgen, kan leiden tot te hoge waardes. Want ondanks dat het een wateroplosbaar vitamine is, verlaat niet al het overschot aan vitamine B6 je lichaam via urine. Je kunt dus een teveel aan vitamine B6 ontwikkelen waardoor je in je rode bloedcellen een hoge dosis van de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat krijgt. Het is dan zaak om er alles aan te doen om dit te verlagen. Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Je neemt supplementen met een lagere dosis vitamine B6
  • Je stopt met het gebruik van supplementen waar vitamine B6 in zit
  • Je beperkt inname van voedingsmiddelen die extra vitamine B6 bevatten
Door-minder-voedingsmiddelen-met-vitamine-B6-te-nemen-kun-je-je-gehalte-verlagen
Door je inname van voedingsmiddelen met vitamine B6 te beperken kun je je vitamine B6 gehalte verlagen.

Neem niet teveel

Voor een goede werking van je lichaam is het belangrijk dat je gezonde voeding binnenkrijgt. Deze voeding bevat eiwitten (die worden omgezet in aminozuren en vormen zo de bouwstenen van je cellen) en voldoende vitamines en mineralen. Voedingssupplementen zijn dan ook meestal niet nodig omdat er geen tekort ontstaat bij een gezond en afwisselend dieet.

Hoeveel vitamine B6 je precies dagelijks nodig hebt is mede afhankelijk van je leeftijd en de levensfase waarin je je bevindt. Volwassenen hebben gemiddeld 1,5 milligram nodig. Ben je man en ouder dan 50, dan geldt de aanbeveling van 1,8 mg en aan zwangere en borstvoedende vrouwen wordt 1,9 mg geadviseerd. De veilige bovengrens voor vitamine B6 is vastgesteld door de Gezondheidsraad op 25 mg per dag. Dit staat gelijk aan 10 kilo aardappelen, dus het is onwaarschijnlijk dat je deze hoge doseringen via voeding zult binnenkrijgen.

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *