Vitamine B5 als wondermiddel voor je huid!

Panthenol, de wetenschappelijke naam voor vitamine B5, helpt je huid bij genezing. Het is een uiterst belangrijke vitamine voor huidherstel en huidveroudering. Ook ondersteunen supplementen met deze vitamine B je huidverzorging van binnenuit. Dit is één van de vitamines die je huid goed houdt.

Ook zorgt vitamine B5 voor een efficiëntere cel vernieuwing én het heeft antioxiderende werking. Dit geldt ook voor andere vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine C en vitamine A. Deze antioxidanten helpen om je huid in goede gezondheid te houden en fijne lijntjes te laten verdwijnen. Kortom, een sterk anti-aging effect.

Vitamine B5 voor de huid

B vitaminen komen veelvuldig voor in producten, bijvoorbeeld een crème, dat speciaal ontwikkeld is om effectief bij te dragen aan een gehydrateerde huid. Het zorgt dus voor voldoende vocht in de huid. Daarnaast is het ook vaak één van de ingrediënten tegen rimpels. Vitamine E kan ook aan dit soort producten worden toegevoegd en in een dagcrème is dan meestal een bescherming tegen uv straling toegevoegd.

Zodra vitamines in je lichaam worden opgenomen en via rode bloedcellen worden verspreid, dan ga je er voordeel van ervaren. B5 vitaminen, pantotheenzuur, heeft een aantal zeer sterke eigenschappen die positief bijdragen aan een gezonde huid. Een gezonde vitamine B5 status heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Stimuleert de aanmaak, productie en vorming van nieuwe huidcellen
  • Het bevordert het herstel van huidbeschadigingen en/of ontstekingen
  • Je huid krijgt een gladde uitstraling en wordt meer elastisch door extra collageen
  • De hydratatie van je huid komt op een gezonder niveau door een betere vochtbalans

Deze B vitamine is niet alleen heel heilzaam voor de huidcellen van het gezicht maar voor het hele menselijk lichaam. Het helpt ook bij het verkrijgen of behouden van een gezonde cholesterolspiegel. Wil je hier meer informatie over? Lees dan dit onderzoek van de NIH (National Institutes of Health).

Vitamine-B5-is-goed-voor-je-huid-en-werkt-tegen-acne
Vitamine B5 is goed voor de huid en vermindert acne.

Vitamine B5 tegen acne

Meerdere studies wijzen uit dat panthenol succesvol kan worden ingezet om je huidbarrière te herstellen wanneer deze verstoord is. En dat is belangrijk, want vermindering van deze barrière kan de oorzaak vormen van allerlei huidproblemen. Bijvoorbeeld een droge en ruwe huid, plekken die geïrriteerd zijn, huidontstekingen en puistjes.

Je huid bestaat uit drie lagen. Het onderhuidse bindweefsel, de lederhuid en de opperhuid. De opperhuid is de laag die we zien en deze vormt ook de huidbarrière. Deze laag zorgt voor je teint, de gladheid van je huid én de opperhuid beschermt je tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en irriterende stoffen. Vitamine B5 helpt om de cellen in je huidbarrière gezond te houden. Onder andere door een efficiëntere celvernieuwing waardoor de opperhuid zijn werk adequaat kan doen: zorgen dat jouw huid een gezonde uitstraling krijgt en behoudt.

Puistjes en andere huidproblemen hebben soms meerdere oorzaken naast een mogelijk tekort aan bepaalde vitamines. Toch is het bewezen dat vitamines helpen in veel gevallen waar problemen met de huid zijn ontstaan. Bijvoorbeeld vitamine A en vitamine C. Dit zijn sterke antioxidanten. Vitamine E en bijna alle vitaminen uit de B serie ondersteunen celvernieuwing en celherstel. Biotine bijvoorbeeld, vitamine B8, is misschien geen antioxidant maar ondersteunt wel de barrièrefunctie van je huid.

Gezond eten en een gezonde leefstijl zal je de conditie van je huid ook zichtbaar verbeteren. Gezonde volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit maken onderdeel uit van een gezond eetpatroon, zoals de Gezondheidsraad benadrukt. Vind je dit lastig? Je kunt ook suppleren en zorgen dat je op die manier de vitamines binnenkrijgt. In voedingssupplementen die een specifieke en belangrijke rol spelen bij het in stand houden van een schone huid, tref je dan ook andere ingrediënten, vitaminen en mineralen, aan. Onder andere ascorbinezuur, vitamine C.

Hoeveelheid

B5 vind je terug in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in zonnebloempitten, rundvlees/orgaanvlees, kaas, champignons, shiitake, eieren, avocado’s en pinda’s. De hoeveelheden zijn echter niet heel groot, en er gaat ook bij de bereiding van voedingsmiddelen veel vitamine B5 verloren. Uit een studie kwam naar voren dat een dagelijkse inname van 2,2 gram ervoor zorgde dat bij proefpersonen het aantal puistjes afnam. Het is goed om te weten dat er geen negatieve gevolgen bekend zijn die te maken hebben met een overschot van vitamine B5.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…