Wat is vitamine A zuur en waarom zou je het gebruiken?

Heb je wel eens gehoord van vitamine A zuur? Vitamine A is een van de belangrijke vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Nou kan het hierbij gaan om vitamine A in je voeding, maar ook om vitamine A zuur. Vitamine A zuur crème is een crème die wordt ingezet tegen verschillende huidaandoeningen. Dit middel bevat veel werkzame stoffen waardoor het enkel op recept verkrijgbaar is.

De werking van deze crème is bewezen. Je kunt deze stof daarom niet vergelijken met reguliere producten die je vindt bij de drogist. Hieronder gaan we kijken wat vitamine a crème precies is, wat het doet en voor wie het geschikt is.

Wat doet vitamine A zuur crème?

Vitamine A is een medische crème en heeft verschillende effecten op de huid. Een wens van velen is natuurlijk een jongere huid, maar dat is nog niet zo makkelijk geregeld. Het kost ook gewoon tijd. Zeker bij vitamine a crème is het belangrijk om het langzaam op te bouwen, omdat je anders last kunt krijgen van irritatie. Als je het te snel opbouwt kun je last krijgen van een droge huid, schilfers, roodheid en een branderig gevoel.

Bouw vitamine a zuur langzaam op, en als je toch last krijgt van een van deze effecten kun je het gebruik aanpassen. Je kunt bij deze klachten namelijk het tegenovergestelde effect bereiken, namelijk schade en een veroudering van de huid. Deze crème helpt goed bij:

  • Rosacea
  • Acne
  • Pigmentvlekken
  • Fijne rimpels en huidveroudering

Hoe gebruik je het?

Het beste is om dit niet in de ochtend te gebruiken. Omdat er Tretinoïne in zit, wat reageert op zonlicht, kun je het het beste gebruiken op een droge en gereinigde huid. Wanneer je begint met deze vitamine zal je huid moeite hebben met het vasthouden van vocht.

Hou er daarom rekening mee dat je huid wat droog kan worden. Gebruik naast een tretinoïne crème daarom ook een moisturizer, en breng dit net zo vaak aan totdat je een gehydrateerde huid hebt. Je huid wordt ook wat dunner. Dat betekent dat het ook gevoeliger is voor de zon, en daarom is het belangrijk om je huid goed te beschermen met zonnebrand.

Het begin

In het begin start je met een laag percentage tretinoïne, die je twee tot drie keer per week aanbrengt op de huid. Wanneer dit goed gaat kun je de frequentie van het gebruik verhogen. Als je huid wel reageert kun je het beter rustig aan doen en wellicht even minderen. Hoeveel je moet gebruiken verschilt per huid.

VItamine-A-zuur-creme-is-enkel-op-recept-verkrijgbaar
Vitamine A zuur crème moet je voorzichtig aanbrengen.

Resultaten van vitamine A zuur

Deze behandeling kan leiden tot bijvoorbeeld minder rode vlekken, een minder verouderde huid, het verwijderen van dode huidcellen en het vermindert rimpels. Dat vitamine A zuur werkt staat ook vast. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat het lang duurt voordat je de effecten ziet. Het is onmogelijk om op korte termijn effecten te zien.

Het duurt acht tot twaalf maanden voordat je optimaal resultaat bereikt. Vanaf dat moment kun je de frequentie van gebruik ook terugschroeven. Het is ook niet zeker dat jouw huid reageert. Wanneer je na vier maanden nog steeds niets ziet, dan is het beter om te kijken naar een andere oplossing.

Niet voor iedereen

Deze behandeling is niet voor iedereen geschikt, zo waarschuwt het Beautyjournaal. Wanneer je een cosmetica allergie hebt, een hele droge huid of rosacea is het vaak te uitdrogend. Ook mensen met huidtype I en II reageren vaak sterker, omdat ze gevoeliger zijn voor de zon. Houd je huid dan goed in de gaten en verzorg het goed, dan is het vaak wel te doen. Bij zwangerschap is oraal gebruik van vitamine A niet aan te raden. Vermijd het middel voor de zekerheid helemaal als je zwanger bent.

Bijwerkingen vitamine A zuur

Het is dus een krachtige crème die altijd met de instructies in het achterhoofd moet worden gebruikt. Er kunnen ook bijwerkingen zijn. De volgende komen het vaakst voor:

  • Tijdelijke verergering van acne en andere onzuiverheden, omdat het naar de oppervlakte komt
  • Roodheid en schilfers
  • Beschadiging van de huid, wanneer je deze niet goed beschermt tegen de zon

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…