Vitamine A creme, dit doet het voor je huid!

Vitamine A creme wordt met regelmaat voorgeschreven door huidspecialisten. Vooral wie last heeft van huidveroudering of een specifiek huidprobleem zoals acne, kan veel baat hebben bij een creme met vitamine A. Online zijn dan ook veel positieve vitamine A zuur ervaringen van tevreden gebruikers te vinden. Wij leggen je precies uit hoe vitamine A creme werkt. Wie weet is het ook iets voor jou!

Wat is vitamine A creme?

Vitamine A creme is een zalf voor de huid waaraan een hoge concentratie tretinoïne is toegevoegd, ook wel retinolzuur genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine A creme effectief is in het behandelen van verschillende huidproblemen. De werkzame stoffen zorgen er namelijk voor dat de celdeling van de huid gestimuleerd wordt.

Wil je jouw huidproblemen aanpakken met vitamine A zuur, dan heb je een recept van de (huis)arts nodig. De vitamine A cremes die echt goed werken bij huidproblemen zijn namelijk alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar. In de vrije verkoop zijn ook huidcrèmes met retinolzuur te koop, maar met veel lagere concentraties. Voor wie echt huidproblemen heeft zoals acne, is een creme met vitamine A die de drogist verkoopt niet sterk genoeg.

Wat doet het?

Vitamine A is bijzonder effectief in de behandeling van verschillende huidproblemen zoals acne, rosacea, pigmentvlekken, fijne rimpeltjes en huidveroudering. Wat doet vitamine a voor je huid? De werkzame stoffen in deze vitaminecrème stimuleren de celdeling waardoor oude huidcellen plaatsmaken voor nieuwe huidcellen. Na twee tot zes maanden wordt het effect echt goed zichtbaar. De huid wordt gladder en oogt frisser. Bovendien krijgt je huid een gezondere kleur. Vitamine A creme zorgt ook voor een goede zuivering van de huid waardoor huidproblemen zoals acné sterk zullen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Vitamine A in creme voor je huid.
Vitamine A in creme voor je huid.

Hoelang mag je vitamine a zuur gebruiken? Omdat de huid vaak heftig reageert om vitamine A zuur, moet het gebruik langzaam worden opgebouwd. De arts die het voorschrijft vertelt je precies hoe je dit doet en hoe lang je het mag gebruiken. Volg bij gekochte huidcrèmes altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Vitamine A creme wordt ingezet bij de behandeling van:

  • Pigmentvlekken
  • (Fijne) rimpels
  • Huidverslapping
  • Rosacea
  • Acné

Let op het percentage!

Je kunt bij vitamine A gezichtscrème meestal kiezen voor een percentage van de werkzame stof van 0,02 tot 0,1%. Zoals gezegd kan je huid erg heftig reageren op retinolzuur, dus het is belangrijk deze hier langzaam aan te laten wennen. Begin daarom niet direct met een crème met het hoogste percentage, maar begin laag en kijk hoe je huid daarop reageert. Als je geen last hebt van bijwerkingen kun je het percentage langzaam verhogen. Zodra de huid wel reageert op de vitamine A zuur creme, moet je terug gaan naar een lager percentage. Een andere mogelijkheid is om de crème niet dagelijks maar om de dag op te smeren.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van vitamine A zuur kunnen erg heftig zijn. Het is niet ongewoon dat de klachten eerst erger worden als je deze huidcrème gebruikt voor de behandeling van acné. De werkzame stoffen brengen onzuiverheden in de huid namelijk naar de oppervlakte om de huid te zuiveren. Andere bekende bijwerkingen zijn het gevolg van het uitdrogen van de huid door retinolzuur. Hierdoor kan de huid rood worden en gaan schilferen.

Houd er rekening mee dat je huid bij het gebruik van vitamine a creme voor gezicht of lichaam ook kwetsbaarder wordt voor de gevaarlijke straling van de zon. Bescherm je huid dus goed met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Ben je langere tijd in de zon, herhaal dit dan met regelmaat om huidschade als gevolg van de zonnestralen te voorkomen.

Kopen

Wil jij vitamine A zuur creme kopen met een lage concentratie vitamine A zuur, dan kun je terecht in iedere drogisterij, apotheek en zelfs in sommige supermarkten. Je vindt hier bijvoorbeeld een anti rimpel creme met vitamine A. De beste vitamine A creme is echter niet zomaar te koop. Voor een vitamine A crème met een hoge concentratie retinolzuur heb je altijd een recept van een arts nodig.

Wil je zelf vitamine A creme maken, dan kun je online diverse recepten daarvoor vinden. De zelfgemaakt vitamine A creme ervaringen zijn echter niet erg lovend, je kunt beter voor een professioneel vervaardigde creme met vitamine A zuur kiezen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…