Soorten voedingssupplementen, welke zijn er?

Het aantal soorten voedingssupplementen groeit met de dag. Voor zowel vitamines als mineralen. Daarom is het goed om duidelijk in beeld te brengen welke soorten er zijn. Niet alleen het aanbod, maar ook de populariteit van supplementen stijgt met de dag. Door een steeds groter wordende vraag naar supplementen, neemt ook het aantal verschillende soorten supplementen toe. Supplementen bedoeld zijn als aanvulling op je dagelijkse voeding. Door de grote vraag heeft de industrie voor voedingssupplementen zich in een razend tempo ontwikkeld tot een miljoenenindustrie.

Inmiddels zijn er meer dan 60.000 verschillende soorten supplementen verkrijgbaar. Desondanks is van groot belang om kritisch te blijven wanneer je gebruik maakt van supplementen. Farmaceutische bedrijven moeten bewijzen dat een medicijn werkt om het uit te mogen brengen. Daar staat tegenover dat bedrijven die supplementen produceren dit niet hoeven te bewijzen. Het supplement moet simpelweg veilig zijn.

Welke soorten voedingssupplementen zijn er?

Zoals al eerder gezegd, bestaan er dus verschillende voedingssupplementen. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken welke hieronder staan beschreven. Kortom, dit zijn de verschillende soorten:

  • Enkelvoudige voedingssupplementen
  • Gecombineerde voedingssupplementen
  • Multivitaminen
  • Overige supplementen

Beginnend met de enkelvoudige voedingssupplementen. Dit zijn supplementen waar maar één supplement in zit. Een goed voorbeeld hiervan is dus bijvoorbeeld vitamine D, waar dan ook daadwerkelijk alleen vitamine D in zit. Nederlanders halen over het algemeen te weinig vitamine D uit voeding. Hierdoor is dit in Nederland één van de meest geadviseerde en gebruikte voedingssupplementen.

Gecombineerde supplementen

Daarnaast zijn er gecombineerde voedingssupplementen. Dit zijn zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden supplementen bestaande uit een combinatie van verschillende vitamine- en mineralensupplementen. Bijvoorbeeld een vitamine B-complex. In dit soort supplementen zitten dan meerdere B-vitamines.

De populaire Multivitaminen; geen vervanging maar aanvulling

Vervolgens zijn er nog de multivitaminen. Deze vorm van supplementen is over het algemeen veruit het populairst aangezien dit vaak een pil is welke vele verschillende soorten vitaminen en mineralen omvat. Multivitamines vormen een complete aanvulling op de dagelijkse voeding. Een grote misvatting bij multivitaminen is echter dat één pil ons meteen voorziet van de complete vitamine- en mineralenbehoefte. Kortom, een supplement dient ten alle tijde te worden gebruikt en beschouwd als een aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Vandaar dat supplementen innemen nooit mogen worden gebruikt als vervanging.

Multivitamine in voeding
Multivitaminen in voeding.

Geen vitamines en mineralen: de overige supplementen

Tenslotte zijn er nog supplementen welke worden ingedeeld in de categorie overige supplementen. Dit zijn supplementen welke niet behoren tot de vitamines en mineralen. Een goed voorbeeld van een supplement wat behoort tot de categorie overige supplementen is bijvoorbeeld visolie met kruiden. Andere overige supplementen niet bestaande uit vitamines en mineralen zijn bijvoorbeeld planten bestanddelen, paddenstoelen, algen en carotenoïden waar bijvoorbeeld vitamine A uit gemaakt wordt. Omega vetzuren zijn hier ook een voorbeeld van.

Voedingssupplementen-soorten-en-uitleg
Verschillende soorten supplementen in je voeding.

Wat zijn de meest gebruikte voedingssupplementen?

In 2022 heeft onderzoek van Holland & Barrett naar welke supplementen in Nederland worden gebruikt uitgewezen dat dit de top 5 supplementen is die het meeste worden gebruikt: 

  • Vitamine D
  • Magnesium
  • Vitamine C
  • Multivitamine 
  • Vitamine B12

Zie hier de volledige top 10 van populairste supplementen in Nederland:

Deze afbeelding bevat de tabel met de top 10 populairste supplementen in Nederland van 2022.
Bron: Holland & Barrett.

Vormen van de soorten supplementen voor voeding

De bovengenoemde voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Van pillen en capsules tot poeders, en van drankjes tot druppels. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden over hoe je supplementen het liefst wilt gebruiken. De bestanddelen van de verschillende soorten supplementen maken het verschil. Deze kunnen namelijk op meerdere manieren worden geproduceerd. In de eerste plaats is er de industriële manier. Deze manier refereert aan natuurlijke bronnen of dat supplementen gemaakt zijn van verschillende synthetische, biochemische processen. In dit soort supplementen zit vaak ook een groot aantal hulpstoffen. Zoals gezegd, in de meeste gevallen worden deze toegevoegd om een supplement een langere houdbaarheidsdatum te geven. Daarnaast om meer body te geven en geur- en smaakstoffen toe te voegen.

De risico’s van de verschillende supplementen

Ongeacht welke vorm of supplement je gebruikt, ongecontroleerd en overmatig gebruik van voedingssupplementen kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Niet alleen het gebruik, maar ook de kwaliteit bij supplementen innemen is enorm belangrijk om in acht te nemen. In Nederland vallen supplementen onder de Warenwet. Dit betekent dat voedingssupplementen niet aan alle strenge eisen hoeven te voldoen van de Geneesmiddelenwet. Hierdoor kan er nogal een flink verschil ontstaan tussen de kwaliteit van supplementen en de werking er van.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, ook wel afgekort als NVWA, houdt alleen een oogje in het zeil op hoe de supplementen geproduceerd worden. Dit met betrekking tot de voedselveiligheid. Aangezien producten voor de rest vrij gelaten worden gedurende het proces, zijn er grote verschillen met betrekking tot de gezondheidsclaims. Er ontstaan dus verschillen tussen supplementen, zo bevatten sommige meer oestrogenen dan anderen, waar verschillende gezondheidsclaims op worden gebaseerd.

Hoe meer voedingssupplementen, hoe beter. Toch of juist niet?

Daarnaast is de gedachte hoe meer hoe beter absoluut niet van toepassing op het gebruik van voedingssupplementen. Dit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben. Overschotten kunnen nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Vandaar dat het altijd goed is om een deskundige te raadplegen voor dat je besluit gebruik te gaan maken van voedingssupplementen. Lees meer over de voedingssupplementen gevaarlijk zijn.

Wanneer heb ik meer voedingsstoffen nodig?

Hoewel het tegenwoordig steeds minder goed lukt, haal je doorgaans als snel veel verschillende voedingsstoffen uit een gezond en gevarieerd eetpatroon. Ook als dit soms een dag niet haalbaar is, hoef je niet meteen over te schakelen op het gebruik van voedingssupplementen. Voor welke groepen het gebruik van supplementen dan uiteindelijk wel eventueel aan te bevelen is, lees je hier.

Voedingssupplementen en het gebruik ervan zijn dus volgens wetenschappelijk onderzoek geclassificeerd als gezond. Als gevolg hiervan kunnen dus een bevorderlijke werking hebben voor het menselijk lichaam. Dit geldt echter alleen wanneer je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet overschrijdt. Samenvattend, een gezond en gevarieerd dieet als basis gelden voor een gezond leven. Lees verder over de betekenis van voedingssupplementen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…