Misselijk na het sporten? Dit is waarom!

Het kan voorkomen dat je misselijk bent na het sporten en dat je niet weet hoe dit komt. Ben je vaak moe en misselijk na inspanning? Het kan lastig zijn om hier iets aan te doen. Hoewel het vaak voorkomt dat je na een intensieve work-out misselijk bent, is dit niet gezond.

Ben je klaar met dat misselijke gevoel en zoek je hier oplossingen voor?Hoe het komt dat je je misselijk voelt na het sporten en wat je er tegen kunt doen lees je hier.

Misselijk na het sporten: wat is de oorzaak?

Kan sporten misselijkheid veroorzaken? Absoluut. De belangrijkste oorzaak van een misselijk gevoel na het sporten heeft te maken met het maag-darmstelsel. Tijdens het sporten wordt het hele lichaam hard aan het werk gezet, waardoor bloed gaat pompen. Als gevolg hiervan, krijgt het spijsverteringskanaal meer te verwerken in een kortere tijd. 

Omdat tijdens een work-out bloed voornamelijk wordt gestuurd naar je spieren, zal er minder bloed stromen naar je maag en darmen. Spieren hebben als je aan het sporten bent meer bloed nodig, om zo sneller bepaalde voedingsstoffen en zuurstof te transporteren. Als gevolg hiervan, kan er onvoldoende bloed stromen richting je maag en darmen. Hierdoor kan sporten misselijkheid veroorzaken of zorgen voor een duizelig gevoel.

Dit heeft niet te maken met een specifieke soort training, dit kan namelijk voorkomen bij elk type training. Er lijkt echter wel een verband te zijn tussen een intensieve training en een minder intensieve training. Wanneer je écht tot het uiterste wilt gaan tijdens je work-out en daardoor eigenlijk net te veel van het lichaam vraagt, is de kans groter dat je last krijg van misselijkheid.

Er zijn nog een aantal andere oorzaken van dit vervelende gevoel na het sporten. Het wordt nog vervelender wanneer je moet orgeven na het sporten. Dan moet er echt iets aan gedaan worden. Hieronder lees je wat de oorzaken zijn en wat je er tegen kunt doen.

Verkeerde voeding

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat je je gedurende een training misselijk voelt. Dat laat dit onderzoek ook zien. Voedingsstoffen die de zuurgraad in de maag verhogen worden daarom geadviseerd om niet te eten of drinken voor het sporten. Deze zorgen er namelijk voor dat de inhoud van de maag moeilijker door kan stromen naar de darmen. Ook van koffie kun je misselijk worden of erge buikpijn krijgen. Voedingsmiddelen met relatief veel zure voedingsstoffen zijn onder andere:

  • Grapefruit
  • Sinaasappelsap (en sinaasappels)
  • Verwerkte kazen
  • Bessen

Daarnaast is het ook niet aan te bevelen om maaltijden te eten met veel vetten en vezels voor een intensieve training. Het lichaam doet er langer over om dit soort maaltijden te verteren, waardoor deze voedingsstoffen langer in je maag blijven zitten. Dit is geen fijn gevoel tijdens het trainen en kan zorgen voor misselijkheid.

Uitdroging

Door veel zweten in een korte tijd kun je misselijk worden. Als je teveel lichaamsgewicht verliest tijdens fysieke inspanning, zijn de darmen niet meer goed in staat voldoende vocht op te nemen. De oorzaak is vaak dat er dan vooraf niet genoeg is gedronken.

Deze afbeelding maakt duidelijk dat uitdroging ook kan zorgen voor misselijkheid tijdens of na een training.

Onderzoek naar misselijkheid én sporten

Een studie uit 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Sports Medicine geeft aan dat inspanningsgerelateerde veranderingen in het maagdarmstelsel een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van misselijkheid tijdens of na het sporten. Tijdens het sporten krijgt het maagdarmstelsel te maken met een verminderde bloedtoevoer, veranderingen in de hormoonspiegels en verhoogde druk in de buik, wat kan leiden tot misselijkheid.

Hoe kun je misselijkheid na het sporten voorkomen?

Wanneer je uit het niets begint met sporten, kan dit sneller misselijkheid na of tijdens het sporten veroorzaken. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan inspanning. Een van de beste dingen die je hier tegen kunt doen wanneer je gaat sporten is ervoor zorgen dat je trainingen en work-outs langzaam opbouwt. 

Train je nog niet en wil je sporten onderdeel maken van jouw levensstijl? Start dan rustig op. Probeer niet direct het onderste uit de kan te halen, maar gun het lichaam tijd om te wennen aan een actievere levensstijl. Als jij jouw trainingen rustig aan opbouwt, zul je merken dat je minder snel tot zelfs geen last zult hebben van misselijkheid na of tijdens het sporten.

Een misselijk gevoel na het sporten kan meerdere oorzaken hebben.

Sport je al regelmatig en snap je nog steeds niet waar dit gevoel vandaan komt? Ook voor sporters geldt dat ze trainingen en krachtsinspanningen langzaam moeten opbouwen. Kijk vervolgens kritisch naar je voeding. Als er teveel voedsel in je maag zit, kan dit tot misselijkheid leiden. Dit komt doordat er op het moment van intensieve inspanningen minder bloed naar het maag-darmstelsel stroomt waardoor de spijsvertering onvoldoende wordt bevordert. Heb je wel eens last van een vermoeid gevoel na het eten en weet je niet waardoor? Ook dit kan komen door teveel te eten.

Kortom, eet dus geen grote maaltijden voor het sporten en wacht altijd even voordat je gaat sporten na iets te hebben gegeten. Eet daarom geen grote maaltijden vlak voor het sporten, en wacht ook altijd ongeveer een uur voordat je na het sporten gaat eten.

Eten en drinken om misselijkheid te voorkomen

Goede voeding is erg belangrijk als je misselijkheid na of tijdens het sporten wilt voorkomen. Voor intensieve krachtinspanningen, is het bijvoorbeeld erg belangrijk om voldoende eiwitten, koolhydraten en ook suikers in het lichaam te hebben. Een lege maag of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen namelijk juist een misselijk gevoel veroorzaken.

Eet niet te veel voor het sporten en ook niet direct na het sporten.

Let op: een (te) volle maag is ook niet goed. Eet daarom geen grote maaltijden voor een intensieve training, maar zorg juist voor licht verteerbare voedingsmiddelen zoals onder andere groenten en fruit. Een lichte snack is dan bijvoorbeeld aan te bevelen.

Welke trainingen veroorzaken vaak misselijkheid?

Tijdens elke training waarbij je veel fysieke inspanning, kun je last krijgen van misselijkheid tijdens of na de training. Over het algemeen ervaren we sneller misselijkheid bij trainingen waarbij we extra veel van ons lichaam vragen en net even wat harder pushen dan normaal. Dit kan het geval zijn bij trainingen die langer duren dan je gewend bent, zoals een HIIT-circuit (hoge intensiteit intervaltraining), sprints, een tempo-run of een duurloop.

Wat kun je doen als je misselijk bent tijdens of na het trainen?

Als je eenmaal last hebt van misselijkheid na een work-out, wat kun je er dan tegen doen? De beste oplossing voor dit probleem is om minder intensief te gaan trainen. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je in het vervolg minder snel last krijgt van dit misselijke gevoel. Als je dit gevoel vaak hebt na een training, dan kan het zomaar zijn dat je denkt dat je al verder bent dan dat het lichaam aankan. Het is dus geen normaal gevoel en het hoort niet na een training. 

Uitlopen of cooling down

Loop daarnaast altijd even uit na een training. Stop dus niet zomaar op het zwaarste punt, maar gun het lichaam altijd even wat tijd om weer af te kunnen schakelen. Ga bijvoorbeeld na een work-out een kleine wandeling maken of stap even op de loopband. In een gematigd tempo rondlopen of langzaam uitlopen zorgt er voor dat je misselijkheid na een work-out kunt beperken. Dit komt doordat het lichaam hierdoor blijft bewegen en de kans krijgt weer rustig op adem te komen.

Een bekende term in de sportwereld is ook wel cooling down. Dit is niets anders dan een inspanning om je lichaam langzaam weer tot rust te laten komen. Vaak is even rustig aan op de crosstrainer of uitlopen op een loopband al voldoende. Dit is ook één van de beste dingen die je kunt doen om het misselijke gevoel te voorkomen.

Niet alleen het goed en rustig afronden is van belang. Zorg ook altijd dat je voor het sporten een goede warming up doet. Ook dit kan heel veel schelen.

Drink niet teveel water

Vergeten te drinken tijdens het sporten gebeurt iedereen wel eens, maar voorkom dat je na een training een hele fles water in een keer leeg drinkt. Na een work-out is hydrateren erg belangrijk, en de beste vorm hoe je dit kunt doen is door het drinken van water. Maar voorkom dat je na of tijdens het sporten te veel water drinkt. Grote hoeveelheden water kunnen namelijk ook voor misselijkheid zorgen.

Drink niet teveel water voor het sporten of er na.

Voorkom echter dat je teveel water in één keer gaat drinken na een work-out. Dit is namelijk niet goed voor het lichaam. Drink vooral kleine slokjes en niet te snel achter elkaar. Ook hierdoor ben je sneller misselijk na het sporten. Wist je trouwens dat er in water mineralen kunnen zitten?

Trainingsschema

Tot slot, kijk ook kritisch naar je trainingsschema. Als je bovenstaande oplossingen zoals het uitlopen, minder intensief trainen en voeding al hebt geprobeerd, probeer dan eens in een andere volgorde te trainen. Verdeel inspanningen over verschillende spiergroepen en gun het lichaam voldoende rust tussen trainingen door.

Wanneer je harder gaat trainen of vaker een work-out gaat doen, kan het zijn dat je behoeften veranderen. Let er daarom goed op dat je zowel je trainingsschema als je voedingspatroon hier goed op aanpast wanneer je harder gaat trainen.

Als je bovenstaande tips toepast, verklein je de kans aanzienlijk dat je misselijk wordt tijdens of na het trainen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zo werken spierherstel supplementen en dit zijn ze!

Zo werken spierherstel supplementen en dit zijn ze!

Als je veel bezig bent met hard trainen, heb je misschien wel eens gehoord over spierherstel supplementen. Het herstel van…
Hoelang werkt een pre-workout in het lichaam?

Hoelang werkt een pre-workout in het lichaam?

Ben je van plan een pre workout te nemen voor je fitness training, en vraag je je af hoelang je…
Is een pre-workout slecht voor je?

Is een pre-workout slecht voor je?

Veel sporters nemen regelmatig een pre workout voor die extra energieboost bij het trainen, maar velen denken ook dat een…
Eiwitten na sporten, zinvol of onzin?

Eiwitten na sporten, zinvol of onzin?

Veel fitness instructeurs blijven het maar herhalen: zorg ervoor dat je eiwitten binnenkrijgt na het sporten! Waarom zijn eiwitten zo…