IJzertabletten, de meest voorkomende vorm van ijzersupplementen

IJzertabletten, kun je ze beter wel of niet gebruiken? Het mineraal ijzer is een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. IJzer is namelijk belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen, bij een tekort kan er bloedarmoede ontstaan. Er zit voldoende ijzer in onze voeding, maar soms is het lastig om de ADH ijzer binnen te krijgen met voeding alleen. Je kunt bloedarmoede voorkomen of behandelen met ijzertabletten. IJzersupplementen brengen je ijzergehalte weer op peil waardoor jij je minder vermoeid voelt en de gezonde blos op je wangen terug zal keren.

Waarom ijzertabletten?

Een arts zal ijzertabletten voorschrijven wanneer er door een ijzertekort bloedarmoede is ontstaan. Bij een ijzertekort wordt er te weinig zuurstof in het bloed getransporteerd waardoor er lichamelijke klachten ontstaan.

De oorzaak van een tekort aan ijzer kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is bloedverlies. Je kunt bijvoorbeeld veel bloed verloren hebben tijdens een ongeluk of een operatie. Daarnaast hebben vrouwen in de vruchtbare leeftijd een grotere kans op bloedarmoede, want tijdens de menstruatie kan veel bloed verloren worden. Wanneer een vrouw zwanger is, ontstaat er een grotere behoefte aan ijzer.

Tot slot kan het voorkomen dat je te weinig ijzer uit je voeding haalt. Welke voedingsmiddelen bevatten veel ijzer? IJzer komt voornamelijk voor in vlees, groene groenten, noten, peulvruchten, volkorenproducten en appelstroop. Welk fruit bevat veel ijzer? De kiwi!

 • Bloedverlies na ongeluk of operatie
 • Menstruatie of zwangerschap
 • Te weinig ijzer in voeding

Wanneer heb je ze nodig?

Een gebrek in zuurstof in het lichaam door bloedarmoede zorgt er in de eerste plaats voor dat je minder energie hebt. Je voelt je vermoeid, ook wanneer je alleen jouw gewone dagelijkse taken uitvoert. Daarnaast wordt je huid ook bleker. Dit heeft te maken met de afname van hemoglobine dat ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van je bloed. Tot slot kan last krijgen van hoofdpijn.

 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Bleke huid

Herken je deze symptomen van bloedarmoede? Dan is het verstandig om het hemoglobinegehalte in je bloed te laten testen. Blijk je inderdaad bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort te hebben? Dan kan de huisarts ijzerpillen of andere ijzer voedingssupplementen voorschrijven om het ijzergehalte in je lichaam aan te vullen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de belangrijkste symptomen waar je bloedarmoede aan kunt herkennen. Doordat er minder zuurstof door het bloed getransporteerd wordt, kan er ook minder zuurstof worden afgegeven aan je lichaamscellen. Zo komt er ook minder zuurstof in je hersenen en spierweefsel terecht. Het gevolg is dat deze weefsels sneller uitgeput raken. Je merkt dit doordat je moe wordt van activiteiten die je eerder vrijwel geen energie kostten.

Gelukkig is vermoeidheid door een ijzertekort gemakkelijk op te lossen met ijzer tabletten of een ijzer drankje. Houd er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat jouw ijzergehalte weer op het juiste niveau is.

Je kunt vermoeidheid door bloedarmoede voorkomen door je ijzergehalte op peil te houden. Zorg dat je voldoende ijzer uit je voeding haalt en vul dit zo nodig aan met ijzer voedingssupplementen.

IJzertabletten-zijn-geen-vervanging-van-voeding-met-veel-ijzer

Hoofdpijn

Om goed te kunnen functioneren heeft iedere cel in lichaam zuurstof nodig. Bij bloedarmoede krijgen alle weefsels in je lijf minder zuurstof dan nodig is, ook je hersenen. Bovendien worden andere essentiële voedingsstoffen ook moeilijker naar je brein getransporteerd. Als gevolg hiervan kan je last krijgen van hoofdpijn. Je zult merken dat dit vanzelf weer overgaat wanneer je ijzerpillen gaat slikken.

Symptomen duiden echter wel op een ernstig tekort: het kan even duren voordat je het effect van ijzersupplementen gaat merken. Bloedarmoede door een ijzertekort kan je eenvoudig voorkomen door voldoende ijzer uit je voeding te halen. Je kunt dit eventueel aanvullen met ijzertabletten om aan jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer te komen.

Bleke huid

Een ijzertekort zorgt voor een verminderde aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine maakt je bloed rood van kleur. Heb je bloedarmoede, dan krijgt je huid een bleke kleur. Het contrast is vaak het beste te zien aan de slijmvliezen aan de binnenzijde van de mond, maar ook aan de binnenkant van de oogleden. Bij een gezond mens heeft het slijmvlies een roze kleur. Heb je bloedarmoede, dan worden de slijmvliezen eerder wit van kleur.

Ook dit symptoom van een tekort aan het mineraal ijzer, kan eenvoudig worden aangepakt met een ijzertekort supplement. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Eet daarom voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen en vul dit eventueel aan met een natuurlijk ijzersupplement.

Welke zijn het beste?

Nu vraag je je vast af: welke ijzertabletten zijn het beste? Er zijn verschillende voedingssupplementen met ijzer waar je uit kunt kiezen. De meeste ijzerpillen zijn gewoon bij de drogist en de apotheek te koop, maar soms wordt er ferrofumaraat voorgeschreven door de huisarts nadat hij de diagnose bloedarmoede heeft gesteld.

In de eerste plaats kan je kiezen uit verschillende vormen. De meeste mensen kiezen voor pillen met het mineraal ijzer om tekorten mee aan te vullen. Er zijn echter ook druppels verkrijgbaar die je rechtstreeks in kunt nemen of in combinatie met voeding. Houd er echter wel rekening mee dat je deze supplementen niet in mag nemen in combinatie met zuivelproducten. Zuivel bemoeilijkt de opname van ijzer door het lichaam en maakt de ijzerpillen of ijzerdruppels daardoor minder effectief.

Tot slot kun je ook voedingsmiddelen kopen waar extra ijzer aan is toegevoegd zodat je meer van dit mineraal binnenkrijgt. Zo is er een vruchtensiroop met extra ijzer te koop. Let er wel op dat de bovengrens voor ijzer niet overschreden wordt. Mocht je twijfelen? Raadpleeg dan de Gezondheidsraad.

IJzertabletten zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je een grotere kans op bloedarmoede. Hiervoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Ten eerste verandert de samenstelling van het bloed waardoor je als zwangere vrouw een grotere behoefte aan ijzer hebt. Bloedarmoede tijdens de zwangerschap kan echter ook veroorzaakt worden door een tekort aan foliumzuur (vitamine B11). Naast mineralen ijzer is namelijk ook foliumzuur belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. IJzer en foliumzuur zijn ook belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Hiervoor kunnen foliumzuur tabletten de uitkomst bieden.

Om een ijzertekort tijdens de zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer en foliumzuur binnen te krijgen. Het is moeilijk om dit met voeding alleen te bereiken. Een voedingssupplement dat voorziet in alle belangrijke vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap is dan ideaal.

ADH IJzer

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer zoals deze is vastgesteld door de Gezondheidsraad volgt de volgende richtlijnen:

 • Mannen: 11 mg/dag
 • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd: 16 mg/dag
 • Vrouwen na de overgang: 11 mg/dag

Bij een gezond voedingspatroon kom je net aan de ADH ijzer per dag. Heb je 16mg ijzer per dag nodig? Dan kan ijzertabletten slikken noodzakelijk zijn. Zwangere vrouwen kunnen een nog grotere behoefte aan ijzer hebben, tot wel 27mg per dag. De inname van ijzertabletten tijdens de zwangerschap is daardoor zeker aan te raden. Gebruik nooit meer dan 45mg per dag, dit kan tot zeer ernstige gezondheidsschade leiden.

Voor kinderen geldt een afwijkende ADH ijzer per dag:

 • 6 maanden-8 jaar: 8 mg/dag
 • 6-9 jaar: 9 mg/dag
 • 9-13 jaar: 11 mg/dag

IJzertabletten voor kind

Ook kinderen kunnen bloedarmoede door ijzertekort krijgen. IJzer is essentieel voor de ontwikkeling van het denkvermogen en de spiercoördinatie. Een tekort aan ijzer kan niet alleen leiden tot vermoeidheid, een bleke huid en hoofdpijn, maar ook tot een slechter functionerend brein en verstoord leergedrag.

Heeft een kind bloedarmoede door een ijzertekort, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te behandelen. Voor kinderen zijn er speciale ijzerpillen waarmee ijzertekorten worden aangevuld. Neem wel ijzerpillen die zijn aangepast aan de lagere ADH ijzer voor kinderen. Een overdosis ijzer kan bij kinderen snel leiden tot een ijzervergiftiging.

Kinderen kunnen ook meer last krijgen van bijwerkingen wanneer zij ijzer tabletten gebruiken. Bekende bijwerkingen zijn maagdarmklachten. Dit kan voorkomen worden door de ijzer supplementen samen met een beetje eten te geven.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…