Kun je teveel eiwitten eten en wat gebeurt er dan?

Teveel eiwitten eten, kan dat? Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Dat geldt voor iedereen en bijna iedereen weet dit tegenwoordig ook wel. Dit blijkt ook wel uit de populariteit van eiwitrijke diëten tegenwoordig, net als de vele eiwitten die krachtsporters vaak consumeren. Maar we horen minder over teveel eiwitten, kan je teveel eiwitten eten? Zijn teveel eiwitten schadelijk voor je lichaam? Wat is teveel eiwitten? En wat zijn de mogelijke nadelen van eiwitten eten? We gaan er hieronder naar kijken!

Te veel eiwitten

Teveel eiwitten krijg je natuurlijk niet zomaar binnen. Om te kijken hoe dit wel kan gebeuren bekijken we het proces. Eiwitten worden na het eten door je lever afgebroken tot ureum, en daarna via je nieren uitgeplast. Je kan dus teveel eiwitten in de urine hebben. Het probleem is volgens sommige dan je dus meer ureum aanmaakt bij het eten van te veel eiwitten, wat te belastend voor je nieren en lever zou kunnen zijn.

Hoewel dit nog niet zeker is, is het daarom wel aan te raden altijd genoeg water te drinken wanneer je veel eiwitten consumeert. Wist je dat er in water mineralen kunnen zitten? Verder zijn nadelen van teveel eiwitten ook nog dat men minder aandacht besteed aan de andere belangrijke stoffen, zoals koolhydraten en vetten. En dan kan je van alles gaan missen dat wel belangrijk is voor je lichaam. Focus je daarom niet alleen op eiwitten, en mik op 1 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Maar wat is nou precies teveel? Om deze vraag te beantwoorde moet je eerst weten hoeveel eiwitten per dag nodig zijn voor het lichaam. Laten we dat nou ook al voor je hebben uitgezocht!

Energiebalans

Eiwit kan natuurlijk gewoon zowel positief als negatieve gevolgen hebben voor je gewicht. Positieve effecten van eiwitten zijn dat je er redelijk snel en lang vol van zit, omdat het verzadigende effect vrij groot is. Maar let op, als je minder eiwitten eet maar hetzelfde aantal calorieën zul je weliswaar minder snel vol zitten, maar zeker niet minder afvallen. Het gaat uiteindelijk namelijk om de energiebalans. Een ander voordeel is het feit dat veel eiwit het verlies van spierweefsel tegen gaat. En dat is sowieso al mooi, maar nog extra omdat meer spieren meer calorieën in rust verbranden. Daardoor kan je met eiwitten dus makkelijker afvallen en op gewicht blijven.

Te veel eiwitten is echter niet goed. Er zitten gewoon calorieën in, net zoveel per gram als in koolhydraten. Daarom kun je van teveel eiwitten helaas gewoon aankomen.

Teveel-eiwitten-eten-gevolgen-symptomen-energiebalans
Teveel eiwitten.

Symptomen van te veel eiwitten

Wat zijn nou de gevolgen van te veel eiwitten? Het is nog niet duidelijk hoe schadelijk te veel eiwitten kunnen zijn, en het lijkt erop dat je voor echte problemen vrij veel eiwitten moet eten. Maar het is wel duidelijk dat heel veel eiwitten eten nergens goed voor is, en zelfs voor problemen kan zorgen. Om antwoord op die vraag te geven hebben we de belangrijkste symptomen van te veel eiwitten op een rijtje gezet.

Adem

Wanneer je veel eiwitten eet en minder tot geen koolhydraten, komt je lichaam in ketose. Dit is ook waar het keto dieet zijn naam aan te danken heeft. In plaats van de koolhydraten die je gegeten hebt verbrandt je lichaam hierbij je vet te verbranden om aan energie te komen. Dat klinkt overigens mooier dan dat het is, maar dat terzijde. Die ketonen zorgen er ook voor dat je adem op zijn zachts gezegd minder fris gaat ruiken. En omdat dit van binnenuit komt, kun je daar niet zo heel veel aan doen. Dit geldt ook bij een koolhydraatarm dieet bijvoorbeeld.

Darmen

Veel mensen kennen deze klachten wel, hoewel ze er waarschijnlijk niet bij stil staan. Het komt ook niet direct door teveel eiwitten, maar meer door het te weinig eten van andere dingen. Een van de gevolgen van te veel eiwitten is namelijk dat je darmen het minder goed aankunnen. Je voelt je daardoor minder lekker en vaak opgeblazen. Dat komt vooral omdat je te weinig vezels binnenkrijgt, waardoor je darmen minder goed werken. Wist je dat je daarnaast teveel eiwitten in je urine kunt hebben? Bij eiwitten in urine is het altijd opletten, helemaal als het er te veel zijn!

Nieren

Ook je nieren zijn niet echt gebaat bij te veel eiwitten. Wanneer je veel eiwitten eet krijgt je lichaam ook behoorlijk wat bijproducten van stikstof binnen. En die moeten je nieren allemaal weer afbreken. Eet je een normale hoeveelheid eiwitten, dan is dit geen probleem. Je plast het gewoon weer uit. Wanneer je echter veel eiwitten eet kan het zijn dat je nieren het niet meer aan kunnen, en dat kan uiteindelijk zelfs leiden tot beschadiging van je nieren. Het is overigens wel goed om hierbij te vermelden dat je dan wel echt veel eiwitten moet eten. Maar toch, wel iets om op te letten.

Aankomen

Eiwitten zijn dus nogal populair in combinatie met afvallen, en dat kan ook zeker goed werken. Je kunt er langer vol door zitten, spieren mee opbouwen en prima vet mee verliezen. Maar te veel eiwitten zorgt er ook gewoon voor dat je aankomt. In eiwitten zitten 4 calorieën per gram, en die tellen uiteraard gewoon mee. Het draait ook hier gewoon om balans, alles met mate. Eet genoeg eiwitten, dat heeft zeker voordelen. Maar te veel is niet goed, want daar kom je gewoon van aan.

Meer is niet beter

Te veel eiwitten eten zouden we je zeker niet aanraden. Meer is niet beter, in de meeste gevallen. En dat geldt ook gewoon voor eiwitten. Wanneer je veel eiwitten eet en niet wil aankomen betekent dit automatisch dat je minder van de andere nutriënten eet, en dat is niet gunstig. Je hebt kans op tekorten aan koolhydraten, vezels, vetten, vitamines en mineralen. Op zichzelf zijn eiwitten niet echt gevaarlijk, tenzij ze je in ontzettend grote hoeveelheden zou gaan eten. Het is ook echt wel belangrijk om voldoende eiwitten te eten.

Een tekort aan eiwitten kan namelijk allerlei gevolgen met zich mee brengen, die behoorlijk schadelijk kunnen zijn. Denk aan achterstanden in groei, slecht herstel, mindere weerstand en afbraak van spiermassa. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat je maar zoveel mogelijk eiwit zou moeten eten. Meer is niet altijd beter, zoals we al zeiden. Houd je daarom gewoon aan de optimale hoeveelheid eiwitten per dag. Houdt hiervoor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, of volgens de Gezondheidsraad de referentie inname in de gaten.

Bij gezonde mensen is dat tussen de 1 en 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Te veel eiwitten zal bij de meeste mensen echt niet direct een negatieve invloed hebben op je darmen, nieren of botten, maar kan door het minder eten van andere voedingsstoffen indirect wel voor schade zorgen. Bovendien zou je er ook gewoon van kunnen aankomen. Ben dus verstandig, eet voldoende eiwitten maar ga niet overdrijven.

Meer lezen over eiwitten?

Nog niet uitgelezen over eiwitten? Wij hebben nog genoeg leesvoer voor je klaar staan! Zo lees je onder andere hoeveel eiwitten er in een ei zitten, wat eiwitten en aminozuren met elkaar te maken hebben en tot slot lees je alles over plantaardige eiwitten.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitreep maken: zo bak je zelf de lekkerste!

Eiwitrepen zijn een populaire keuze onder sporters en mensen die op hun voeding willen letten, omdat ze een hoog eiwitgehalte…
Groenten met veel eiwitten

Groenten met veel eiwitten

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of er groenten met veel eiwitten zijn? Het feit dat eiwitten belangrijk zijn…
Welk fruit bevat veel eiwitten?

Welk fruit bevat veel eiwitten?

We weten allemaal dat in fruit veel vitamines zitten, maar welk fruit bevat nu eigenlijk veel eiwitten? Eiwitten zijn enorm…
Wat zijn de functies van eiwitten?

Wat zijn de functies van eiwitten?

De belangrijkste functie van eiwitten is dat ze ons lichaam energie en aminozuren leveren. Met behulp van aminozuren wordt ons…