Voedingssupplementen, waarom zou je ze gebruiken?

Waarom zou je voedingssupplementen gebruiken? De meeste gezonde voedingsstoffen die we als mens nodig hebben, halen we voornamelijk uit groente en fruit. Een gevarieerd eetpatroon met voldoende groente en fruit vraagt dan ook niet om voedingssupplementen. Echter zijn we door de jaren heen gemiddeld genomen steeds ongezonder gaan eten. Als gevolg hiervan zijn voedingssupplementen een stuk populairder geworden. De vuistregel blijft dat een gezond eetpatroon de allerbelangrijkste basis vormt om voldoende benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Voedingssupplementen dienen als aanvulling

Hoewel supplementen doorgaans bijdragen aan een betere gezondheid, kan ongecontroleerd en willekeurig gebruik van supplementen de gezondheid wel degelijk schaden. De essentie van supplementen is namelijk dat ze je gezondheid zouden moeten bevorderen. Zodra je besluit zomaar wat in te nemen, wilt dit zeker niet zeggen dat je je gezondheid hier automatisch mee vooruit helpt. Als je dus overweegt voedingssupplementen te gebruiken, laat je dan altijd adviseren door een expert. Dit kan iemand zijn zoals een therapeut of arts.

1. Tekorten opvangen die ontstaan door je dieet

Een steeds groter wordende groep mensen lukt het echter niet om dagelijks gezond te eten. In deze gevallen, kunnen supplementen een goede aanvulling vormen op de manier van leven. Ongezond eten en tekorten met supplementen opvangen is dan zeker niet de bedoeling. Mocht het echt niet lukken om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, pas dan kom je in aanmerking voor supplementen. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om voeding aan te vullen met supplementen. Welke redenen dat precies zijn, lees je hier onder.

2. Het aantal vitamines en mineralen in voeding neemt af

Voeding bevat tegenwoordig minder voedingsstoffen dan het bijvoorbeeld 50 jaar geleden bevatte. Dit komt door het gebruik van moderne en geautomatiseerde landbouwmethodes, waardoor de bodem ‘verarmd’ met betrekking tot voedingsstoffen. Door de steeds verdere uitputting van de bodem, bevatten groente en fruit steeds minder essentiële voedingsstoffen. Maar wat wil dit nou precies zeggen? Simpelweg bevat een appel nu een stuk minder vitamine C dan 20 of 30 jaar geleden. Het gevolg hier van is dat we vroeger minder groente en fruit nodig hadden om onze behoeftes te voorzien. Om eventuele tekorten aan te vullen, kunnen supplementen dus een uitkomst bieden. 

3. Het lukt gewoon niet

Een andere reden kan zijn dat ondanks een gezonde levensstijl, je alsnog te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook van de mensen die elke dag groente, fruit en vis eten zijn er heel veel die nog steeds een tekorten hebben. Deze tekorten kunnen dan bijvoorbeeld bestaan uit een tekort aan vitamine C of omega 3. Om deze stoffen toch voldoende binnen te krijgen, kan het slikken van supplementen de oplossing zijn. Zolang je te allen tijde maar als eerst kritisch naar je voeding kijkt.

4. Verschillen in vitamine- en mineralenbehoefte

Tot slot nog een veelvoorkomende en goede reden om supplementen te slikken. Hoewel we als mens veel op elkaar lijken en vaak denken dat we hetzelfde zijn, kan dit aan de binnenkant flink verschillen. Ieder menselijk lichaam heeft namelijk een andere behoefte aan vitaminen, mineralen, vetten en andere gezonde voedingsstoffen. Dit hangt vaak samen met de levensstijl die je hanteert. Als je bijvoorbeeld langdurig stress ervaart of ervaren hebt, of je rookt op dagelijkse basis, heeft je lichaam meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen.

Iemand die nauwelijks stress ervaart en nooit rookt kan hier dan weer minder behoefte aan hebben. Ook medicijngebruik, leeftijd en genen spelen hierin een uiterst belangrijke rol. In deze situaties kunnen supplementen dus ook een ideale aanvulling vormen om in balans te komen, zijn of blijven. 

Voedingssupplementen, redenen voor  gebruik.
Wat redenen kunnen zijn om voedingssupplementen te gebruiken.

Welke voedingssupplementen wordt het meest gebruikt?

Uit onderzoek blijkt dat, in Nederland, multivitaminen veruit het meest populair zijn als het aankomt op voedingssupplementen. Een multivitaminen is een tablet of pil waarin veel verschillende soorten vitamines en mineralen verwerkt kunnen zitten. Met slechts één pil krijg je dus meteen veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen. Er schuilt echter wel een groot nadeel aan alleen het gebruik van multivitaminen. Wanneer je lichaam tekorten heeft aan verschillende voedingsstoffen, wilt het niet zeggen dat multivitaminen dit tekort daadwerkelijk op kunnen vangen. Hoewel multivitaminen dus razend populair zijn, is dit niet altijd terecht. Er zit namelijk wel vitamine C in een multivitamine, maar een stuk minder dan in een specifiek vitamine C supplement.

Een is nog een reden om toch gebruik te maken van voedingssupplementen. Dat is namelijk dat het lichaam niet in staat blijkt om alle voedingsstoffen uit voeding op te nemen. Uit onderzoek is namelijk blijkt dat het lichaam ergens tussen de 25 en 50% daadwerkelijk opneemt. Daarnaast maken we tegenwoordig massaal steeds meer gebruik van hulpmiddelen voor het bereiden van ons voedsel. Hierbij gaan veel voedingsstoffen verloren.

Hoewel magnetrons, ovens en airfryers ons voorzien van veel gemakken, gaan er bij het bereiden van ons voedsel vaak veel voedingsstoffen verloren. Met name het opwarmen van maaltijden door middel van een magnetron blijkt ons eten niet bepaald gezonder te maken. Afgezien van de hoeveelheid straling van een magnetron, verliezen nagenoeg alle voedingsmiddelen door een magnetron tot wel 50% van de voedingswaarde.

Voedingssupplementen als toevoeging, voeding als basis

Er kunnen dus verschillende redenen zijn om gebruik te maken van voedingssupplementen. Doe dit niet ongecontroleerd, want er zijn voldoende redenen om eerst grondig in de spiegel te kijken. Kijk eerst kritisch naar jezelf voor dat je over gaat tot externe hulpmiddelen. Iedereen is het er unaniem over eens, dat voeding de belangrijkste bron moet zijn van voedingsstoffen. Is dit bij jou dus niet het geval? Wacht dan zeker nog even met het gebruiken van supplementen. Er valt dan namelijk nog veel winst te behalen met het aanpassen van je voedingspatroon en levensstijl.

Uitsluitend voedingssupplementen welke op een natuurlijke manier worden aangemaakt of in ons voedsel voorkomen zijn vaak bevorderend voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat voedingstoffen halen uit gezonde voeding beter is. Daarnaast kunnen supplementen schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit is vooral wanneer je ze ongecontroleerd en op eigen initiatief gebruikt. Er is dus genoeg rede om gezonde voeding als uitgangspunt te kiezen. Gebruik supplementen dus puur als eventuele toevoeging.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…