Is een airfryer gezond of juist niet?

Een airfryer is onmisbaar in de keuken van veel gezinnen, vooral omdat een airfryer wordt gezien als hét apparaat om ervoor te zorgen dat we gezond eten. Tegenwoordig kiezen vele mensen voor een airfryer in plaats van een frituurpan. Het idee dat je naast frietjes ook vis, vlees of groente kan klaarmaken in één mini heteluchtoven klinkt bij velen als een praktische manier om snel een gezond gerecht op tafel te zetten. Maar is eten uit een airfryer daadwerkelijk gezonder dan uit een traditionele frituurpan? En wat zijn de verschillen met de frituur? Hieronder lees je hier meer over.

Is een airfryer gezond?

Op het eerste gezicht heeft een airfryer een gezondere uitstraling dankzij de afwezigheid van frituurvet, waardoor je het idee hebt dat je minder vet binnenkrijgt dan bij het frituren. De hete lucht zorgt er inderdaad voor dat je minder vet binnen krijgt, maar dit is echter wel afhankelijk van welk product je  gaat bereiden. Voorgebakken friet en snacks zoals kroketten en frikandellen, bevatten namelijk al vetten omdat ze bij de productie zijn voorgefrituurd in de frituurpan. 

Zelfgemaakte-frietjes-uit-de-airfryer-is-een-gezonde-snack
Met een airfryer kun je gezonde frietjes maken.

Een beter alternatief zou daarom zijn om je snacks en friet zelf te maken, waardoor je uiteindelijk minder vet zal gebruiken en minder calorieën binnen krijgt. Frietjes uit de airfryer kunnen dus zeker gezonder zijn wanneer je een bewuste keuze maakt. Overigens zijn er talloze andere (snelle) opties als je een gezonde snack wilt maken.

Hoe werkt een airfryer? En wat is er benodigd?

Airfryers hebben meerdere soorten pannetjes, waaronder een friteuse, grillplaat, pizzaplaat en meerdere cakevormen, waarmee bijna elk denkbaar gerecht in de airfryer bereid kan worden. Bovendien zijn er tal van goede recepten op internet te vinden waarmee je een gezonde en verantwoorde maaltijd maakt welke weinig vet bevat.

Dankzij de gemakkelijke bediening heb je in een handomdraai jouw favoriete gerecht bereid in de airfryer. Bij het aanzetten dien je de temperatuur en tijd in te stellen en heb je de keuze uit verschillende bakprogramma’s. Door middel van circulerende lucht wordt jouw maaltijd vervolgens verhit binnen 10 tot 15 minuten. In de meeste gevallen is er geen olie nodig, maar voor sommige producten, zoals biefstuk en verse friet, is het aan te raden om een scheutje plantaardige olie te gebruiken voor een bruin korstje.  

Hoe zit het met acrylamide?

Een airfryer wil je natuurlijk zo verantwoord mogelijk gebruiken. Daarom is het goed om te weten dat in zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en diverse snacks, de stof acrylamide ontstaat wanneer deze bruin worden gebakken in de airfryer. Deze stof heeft aangetoond dat deze kankerverwekkend is bij dieren en lijken ook de kans op kanker bij de mens te verhogen. Om deze reden wordt aangeraden om je patatjes niet bruiner te bakken dan een goudgele kleur en geen verse aardappelen te bereiden. Ook het Voedingscentrum benadrukt dat deze stof mogelijk schadelijk is voor mensen.

Een-aifryer-is-een-veelzijdig-apparaat
Een airfryer is een veelzijdig apparaat, maar pas op voor acrylamide.

Wil je toch zelf patatjes maken? Dompel ze dan eerst ten minste 30 minuten onder in een laag water en zorg ervoor dat tijdens het bakken de temperatuur van 180 graden niet overschreden wordt. Ook kan je er voor kiezen om de friet te blancheren, oftewel kort koken alvorens je ze in de airfryer bakt. Een airfryer is zeker niet ongezond en kan gerust gebruikt worden, maar aangeraden wordt om deze niet vaker dan drie keer per week te gebruiken en ook regelmatig gebruik te maken van de koekenpan voor een afwisselend en gezond voedingspatroon.

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Wanneer je hebt besloten om een airfryer aan te schaffen, dan zal dat zeker de moeite waard zijn. In tegenstelling tot friteuses, heb je bij een airfryers geen vet nodig, maar is het toevoegen van lepeltje olie voldoende. Hiermee is oud en vies frituurvet voorgoed verleden tijd en zal ook het onderhoud beduidend eenvoudiger zijn, mede doordat er weinig olieresten verwijderd hoeven te worden en de onderdelen van de meeste airfryers in de vaatwasser kunnen worden geplaatst. 

Met-een-airfryer-kun-je-gezonde-maaltijden-bereiden

Ook zal er aanzienlijk minder stank worden geproduceerd dan bij het frituren. Hierdoor is het geen probleem om binnenshuis friet en andere snacks klaar te maken en hoef je niet te vrezen voor een frituurlucht die dagenlang in huis blijft hangen. Ten slotte is een airfryer een energiezuinig apparaat waardoor je minder stroom verbruikt, wat gunstig is voor je energierekening.

Wat is het verschil tussen een oven en een airfryer?

Een airfryer lijkt qua eigenschappen erg op een soort heteluchtoven, maar de werking is zeker verschillend ten opzichte van een oven. Ten eerste heeft een oven een langere opwarmtijd nodig, gemiddeld zo’n tien minuten. Ook de bereiding van maaltijden zal  beduidend langer duren dan in een airfryer. Echter, zowel een oven als een combi magnetron hebben meer bereidingsruimte en zullen daarom onmisbaar blijven bij het klaarmaken van grotere maaltijden. Toch is een oven minder geschikt voor het klaarmaken van patat, omdat het vocht niet verdampt. Voor krokante patatjes kan je dus het beste de airfryer gebruiken.

Met-een-aifryer-kun-je-gezonde-snacks-bereiden

Een veelzijdig apparaat

Met een airfryer hoef je het zeker niet alleen maar bij frituren te houden. Ook met andere producten kan je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een gezond tussendoortje met het grillen van diverse groenten, zodat je extra vitamines en mineralen binnenkrijgt. Of bak een zelfgemaakte pizza. Ook tosti’s, muffins en bladerdeeg kunnen worden klaargemaakt in de airfryer, waardoor je zelfs een gevarieerd ontbijt op tafel kan zetten. 

Je overige keukenapparaten zullen zeker niet vervangen worden door de airfryer, maar deze zal je zeker helpen bij het ervaren van leuke belevenissen in de keuken. Ook het klaarmaken van vis zal dankzij dit apparaat een nieuwe dimensie krijgen met de mogelijkheid tot zowel grillen als bakken, waardoor je dit gezonde product op verschillende culinaire manieren kan beleven.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Supplementen voor een trage schildklier: deze helpen écht!

Supplementen voor een trage schildklier: deze helpen écht!

Wist je dat er supplementen zijn die helpen bij een trage schildklier? De schildklier is een van de belangrijkste hormoonklieren…
Bloedverdunners remmen vitamine K af en verhogen risico op artrose

Bloedverdunners remmen vitamine K af en verhogen risico op artrose

Vitamine K zorgt mede voor sterke botten en houdt gewrichten soepel. Een andere, zeer belangrijke, functie die deze vitamine heeft…
Voedingssupplementen, alles wat je nog niet wist!

Voedingssupplementen, alles wat je nog niet wist!

Voedingssupplementen groeien dagelijks in populariteit. Zo slikken we vitamine D omdat we te weinig buiten komen en extra eiwitten na…