Eten opwarmen in de magnetron, een goed idee of juist niet?

Eten opwarmen in de magnetron is onderwerp van vele discussies. Het begint al met het begrip koken, want eten opwarmen is niet echt koken volgens velen. Daarnaast gaat het vaak om de magnetron en voedingswaarde. Verlies van voedingswaarde in de magnetron is namelijk een dingetje.

Door het snelle opwarmen zouden er veel vitamines en mineralen verloren gaan. Maar hoe zit dat nou echt? Hoe slecht is de magnetron? Wat gebeurt er met de voedingsstoffen en moet je wel of geen magnetron vermijden? Je leest het hieronder!

Hoe werkt een magnetron precies?

Voordat we gaan kijken naar de invloed van een magnetron op de voedingswaarden van eten gaan we eerst naar de basis. Hoe werkt een magnetron eigenlijk. Een magnetron verwarmt en kookt eten doordat het elektromagnetische microstralen uitgeeft, die de watermoleculen in voeding op hoge snelheid laten trillen. Door de frictie dit oplevert warmt je voeding heel snel op.

Nadeel hierbij is dat de watermoleculen vaak niet evenredig over de voeding is verdeeld, waardoor sommige delen van het voedsel minder goed opwarmen dan anderen. Het gevolg hiervan is weer dat er delen onverwarmd kunnen blijven. Dat is niet alleen onhandig, daardoor worden ook niet alle bacteriën gedood. Let dus altijd heel goed op de manier waarop je eten bereid in de magnetron.

Wel of geen magnetron?

Het is belangrijk om te weten dat er tijdens het koken altijd voedingsstoffen gaan verloren. Toch blijkt dat bij het bereiden in de magnetron meer voedingsstoffen behouden blijven dat tijdens het bereiden in water of bij bakken. Dat komt omdat de tijd dat eten bereid wordt korter is. Met name foliumzuur en vitamine C blijven hierdoor meer behouden. Wanneer je kookt in water kunnen vitamines bovendien oplossen, wat in de magnetron ook niet kan. Het gebruik van een magnetron is daarom ook volkomen veilig, mits je het op de goede manier door.

De voedingswaarden zouden zelfs beter behouden kunnen blijven in de magnetron dan bij traditioneel koken. Wel moet je op een aantal dingen letten. Verhit je voeding en gelijkmatig, om op deze manier een voedselvergiftiging te voorkomen. Gebruik ook zeker geen plastic bakjes, want hierbij kunnen wel schadelijke stoffen vrijkomen.

Daarnaast is het goed om te weten dat een magnetron niet de allerbeste manier is om je eten te bereiden. Het is dan ook niet goed om maaltijden oneindig op te warmen, want elke keer gaan er voedingsstoffen verloren. Probeer het gebruik van de magnetron daarom wel te beperken. Wat je zeker moet beperken is het eten van magnetronmaaltijden. Deze bevatten namelijk vooral zout en andere dingen waar je niet zo blij van wordt. Erg gezond zijn deze maaltijden over het algemeen in elk geval niet. Over het algemeen is de magnetron zelf niet zozeer het probleem, maar meer de maaltijden die hierin vaak worden opgewarmd.

Eten-opwarmen-in-de-magnetron-kan-schadelijk-zijn
Elk huishouden heeft wel een magnetron

Verlies van voedingswaarden

Magnetron dood voedsel, verlies van voedingswaarde in de magnetron en meer van dit soort verhalen. Wat is er nou eigenlijk van waar? Om te beginnen, het klopt. Bij bereiding in de magnetron gaan er voedingsstoffen verloren. Maar dat gebeurt altijd bij het koken. Dat komt door wassen, koken en verhitten. Vooral vitamines die kunnen oplossen in water nemen tijdens de bereiding van eten sterk af. Dat is ook waarom in de magnetron vitamine B12 minder wordt. Vitamine C is ook nog eens heel gevoelig voor zuurstof, waardoor de werking nog verder af zal nemen.

Het efficiënt bereiden van voeding is daarom heel belangrijk. Hoe doe je dat? Door het snel te schillen, snijden en wassen. Laat het niet te lang weken in water. Gebruik überhaupt zo min mogelijk water en probeer voeding zo kort mogelijk te laten koken. Wanneer je eten opwarmt in de magnetron gaan er ook voedingsstoffen verloren. Hetzelfde geldt namelijk voor mineralen.

Er is echter wel gebleken dat vitamines en mineralen in de magnetron beter behouden blijven dan bij traditioneel koken, met name door de kortere tijd van bereiding. Vooral vitamine C en foliumzuur reageren hier beter op. Ook gebruik je natuurlijk bijna geen water in de magnetron, wat beter is. Dus ja, verlies van voedingswaarden in de magnetron gebeurt zeker. Maar het gebeurd waarschijnlijk minder dan bij gewoon koken. Lees verder om te weten te komen hoe je vitamines kunt bewaren.

Schadelijke stoffen

“Magnetrons verboden in Japan”, “babyvoeding in magnetron is schadelijk”. Je hoort nogal wat over schadelijke stoffen die vrijkomen in de magnetron. Er blijkt echter weinig reden te zijn om je hier echt zorgen om te maken. Een magnetron zendt zeker bepaalde stralingen uit in de vorm van microgolven en radiogolven. Dit bevat echter niet voldoende energie om direct schade toe te kunnen brengen. De magnetron zelf is ook veilig, omdat een beschermende deur ervoor zorgt dat bijna alle schadelijke straling binnen zal blijven. Het is daarom wel belangrijk om bij schade aan je deur deze direct te vervangen. Gebruik tot die tijd de magnetron niet meer.

Onderzoek als bewijs

Naar de werking van de magnetron, het verlies van voedingswaarden en eventuele schadelijke stoffen die vrijkomen is veel onderzoek gedaan. Het nadeel van die onderzoeken is dat voor beide kampen onderzoeken te vinden zijn die hen gelijk geeft. Over het algemeen is men het er echter over eens dat goed gebruik van de magnetron niet schadelijk is. Hiervoor is het meeste wetenschappelijke bewijs te vinden. Voor twijfels over voeding en de gezondheid kun je de website van de EFSA raadplegen.

Tips om de magnetron over te slaan

Als je nu denkt; ik wil toch minder de magnetron gebruiken, hoe doe je dat dan? Hieronder hebben we hiervoor een aantal handige tips op een rijtje gezet:

  • Denk vooruit, haal alles wat je uit de vriezer wil koken de avond vooraf er al uit.
  • Verdeel alles in porties, zodat je alleen dingen hoeft te ontdooien die je daadwerkelijk nodig hebt.
  • Je kunt soepen en stoofpotten invriezen in een diepvrieszakje. Wanneer je thuis komt kun je deze in warm water doen, zodat het snel is ontdooit zonder magnetron.
  • Je kunt restjes ook opwarmen in een oven of heteluchtoven. Doe het op lage temperatuur en neem ruim de tijd hiervoor.

Met deze tips moet je de magnetron kunnen vermijden als je dat wil. Het hoeft dus echter niet, het is gewoon veilig om gebruik te maken van de magnetron. Wat je wel wil vermijden zijn magnetronmaaltijden. Deze zijn ongezond en bieden je weinig goede voedingsstoffen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…