Wist jij dat vitamine B5 belangrijk is tegen acne?

Er is al veel geschreven over de effecten van vitamine B5 op acne. Acne is een vervelende aandoening, waar behoorlijk wat mensen last van hebben. Wanneer je dan op zoek gaat naar behandelingen zul je redelijk wat vitamine B voorbij zien komen, naast de bekende zaken als een face wash. Er zijn namelijk een aantal B vitamines die zouden helpen tegen acne. Vitamine B5 kan acne ook verminderen.

B5 wordt ook pantotheenzuur genoemd. Deze vitamine helpt om energie vrij te maken uit vetten en eiwitten. Daarnaast kan het dus helpen om acne te helpen genezen. Hieronder gaan we kijken naar hoe dit precies zit en of jij dit wellicht ook kan proberen.

Vitamine B5 acne

Uit de wetenschap horen we toch steeds vaker dat als mens zijn wat wat we eten. Hierdoor komt er steeds meer bewustzijn over en rondom onder andere voeding. Uiteraard heeft dit ook allerlei onzinnige hypes tot gevolg, maar met name ook veel goede effecten. Ook vitamines en mineralen krijgen steeds meer aandacht. Ook hormonen en de invloed hiervan worden steeds meer erkend.

Dat is behalve mooi overigens ook wat vreemd, omdat veel onderzoek al jaren oud zijn. Ook over acne en zaken die acne veroorzaken is veel bekend in de orthomoleculaire wetenschap. De laatste jaren is er ook veel geschreven over vitamine B en acne, waarbij soms zelfs complete genezing met vitamine B tot de mogelijkheden behoort.

Onderzoek

Uiteraard is er veel onderzoek gedaan naar zowel acne, vitamine b, B5 en de werking van deze vitaminen op acne en andere huidaandoeningen. Hierdoor weten we inmiddels vrij veel over de werking hiervan. Uit een onderzoek met Chinese proefpersonen naar acne, waaraan 45 mannen en 55 vrouwen meededen, kwamen mooie resultaten naar voren. Deze kregen allen 4 keer per dag een portie B5 vitaminen. Daarnaast moesten ze ook B5 zalf aanbrengen op door acne aangedane plekken.

Er was al snel een merkbare afname van de talgafscheiding te zien, dit nam na twee dagen al af. Na twee weken nam het effect nog een vlucht. De bestaande beschadigingen begonnen af te nemen en de frequentie van acne-uitbarstingen werd minder. De auteurs van dit onderzoek komen zelfs tot de conclusie dat acne vulgaris is te genezen met vitamine B, en dan met name pantotheenzuur. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

Extra-vitamine-B5-kan-helpen-in-de-strijd-tegen-acne
Extra vitamine B5 zou kunnen helpen tegen acne.

Huidbarrière

Hoe zit het nu dan precies met vitamine B, en dan met name B5, en puistjes? Kan het de huid verbeteren, nieuwe acne uitbarstingen voorkomen of een ernstiger vorm tegengaan? Dit is nog lastig te zeggen. Men denkt nu dat B5 indirect van belang is voor de functie van de barrière van de huid. Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk.

Wel denkt men dat wanneer je huidbarrière niet op orde is, dit acne tot gevolg kan hebben. Extra vitamine B, uit voeding of vanuit supplementen, kan hierbij eventueel helpen. Het beste is altijd om zoveel mogelijk vitamine uit voeding te halen, zoals de Gezondheidsraad doorgaans adviseert, maar eventueel is aanvullen met supplementen ook prima.

Conclusie

De eerste conclusie is dus dat nog lang niet alles bekend is over de invloed van vitamine B op de huid, en ook op acne. Het zou acne zeker kunnen verminderen. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Wel zijn de eerste resultaten van onderzoeken positief. Hoe dan ook zijn vitamines altijd van belang, en wil je een tekort zoveel mogelijk voorkomen.

Een tekort aan vitamine B wil je ook liever niet. Hierover zijn veel artikelen en gerelateerde berichten te vinden, die de effecten hiervan laten zien. De B5 vitamine, vaak dus ook aangeduid als pantotheenzuur, zal ervoor zorgen dat vetzuren worden afgebroken. Hierdoor kun je de belangrijkste componenten gebruiken in het dagelijkse metabolisme van de huid. Hierdoor kan je dus ook acne tegengaan met B5 vitamine, omdat er minder huidolie aanwezig is en de poriën daardoor minder snel verstopt raken.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat vitamine B5 de huid minder vet maakt, en daarmee ook acne vermindert. Wanneer je hormonen nog veel schommelen, zoals wanneer je in de puberteit zit, maakt je lichaam extra veel gebruik van B5 vitamine. In dat geval is het nog belangrijker om voldoende vitamine B5 binnen te krijgen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B5 is 5 mg.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…