Wat zijn orthomoleculaire voedingssupplementen?

Wat zijn orthomoleculaire voedingssupplementen en wat betekend de term orthomoleculair? Kort gezegd worden dit soort supplementen ingezet om herstel of genezing te ondersteunen én ziekten te voorkomen.

Het kan voorkomen dat je niet genoeg vitamines en mineralen uit voeding binnenkrijgt. Dan kunnen dit soort voedingssupplementen helpen om ervoor te zorgen dat je geen last hebt van tekorten. Omdat deze supplementen hogere doseringen bevatten, in sommige gevallen zelfs meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Laat je voor het gebruik hiervan altijd adviseren door orthomoleculair therapeuten of een arts. In dit artikel lees je wat je moet weten over orthomoleculaire voedingssupplementen.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Kort gezegd, orthomoleculaire geneeskunde streeft naar de juiste hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof. Moleculair refereert aan de bouwstenen van de cellen in het menselijk lichaam, namelijk moleculen. Een molecuul is het kleinste functionele deeltje van (in dit geval) een lichaamscel. Het gaat er in deze tak van geneeskunde dus om dat deze kleine deeltjes van je lichaamscellen volledig “juist” (lees: gezond) worden, zijn of blijven.

Orthomoleculaire-voedingssupplemeten-worden-exact-afgestemd-op-jouw-behoefte

Een goed uitgangspunt om hier doeltreffend mee om te gaan is het laten bepalen van een beginstatus met betrekking tot het vitaminen- en mineralen gehalte in je lichaam. Dit kan meestal via je een orthomoleculaire therapeut, (huis)arts, of via een privaat laboratorium.

En zodra in kaart is gebracht welke tekorten of extra behoefte je hebt, dan kan je de supplementen aanschaffen die je nodig hebt. Het is hierbij belangrijk dat er onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende leeftijdscategorieën. De behoeftes van kinderen zijn vanzelfsprekend totaal anders dan die van volwassenen of ouderen.

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut die zich heeft gespecialiseerd en een opleiding heeft gevolgd op het gebied van orthomoleculaire therapie, geneeskunde of voedingsleer. Zij kunnen jou adviseren en alle haken en ogen in kaart brengen die gepaard gaan met supplementen. Het gebruike is namelijk niet altijd zonder risico’s, dus het is altijd een goed idee om advies te vragen.

Wat zijn orthomoleculaire voedingssupplementen?

Voedingssupplementen die vanuit deze geneeskunde worden voorgeschreven, zijn doorgaans vitaminen, mineralen, vetzuren of een combinatie hiervan. Vaak gaat het om hoge doseringen die ver boven de referentie inname (RI) liggen. Dit is hetzelfde als de ADH.

Wist je dat je orthomoleculaire voedingssupplementen in veel verschillende vormen tegen kunt komen? Zo zijn er plantaardige capsules, pillen, tabletten maar ook vloeibare vormen. Als je één of meerdere vormen wilt gebruiken, bijvoorbeeld van vitamine D, vraag dit dan eerst na bij een arts.

Magnesium

Magnesium is een goed voorbeeld. Doordat de we doorgaans steeds ongezonder eten, ontstaan er steeds meer tekorten aan deze voedingsstof. Magnesium citraat is een goed opneembare vorm en daarom ook steeds populairder. Er bestaan tegenwoordig ook complex supplementen, waarbij allerlei verschillende vormen van magnesium in zitten. Een goed voorbeeld is het complex supplement van VitaKruid, zie hieronder:

Vitamine C

Ook vitamine C krijgen we steeds minder uit onze voeding. Uit een onderzoek van het CBS en het RIVM uit 2015 blijkt dat we als Nederlanders steeds ongezonder eten. En dit is in de afgelopen jaren niet verbeterd. Ook vitamine C is daarom steeds belangrijker geworden. Ascorbinezuur speelt namelijk een belangrijke rol voor een goede werking van je immuunsysteem.

Wist je dat ijzer ervoor zorgt dat vitamine c beter in het lichaam opgenomen wordt?

Calcium

Voor sterke botten is calcium extreem belangrijk. Maar dat niet alleen, ook voor je tanden is het onmisbaar en verstandig om er voldoende van te nemen. Een van de andere vele voordelen van deze voedingsstof is dat het ook het zenuwstelsel en je spieren ondersteunt.

Redenen voor het gebruik

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor het gebruik van orthomoleculaire voedingssupplementen. Een aantal van deze redenen kunnen onder andere zijn:

  • Een verminderde weerstand
  • Zorgen voor soepele spieren
  • Ontwikkeling van sterke botten
  • Minder last van vermoeidheid
  • Verbeterd immuunsysteem

Hoewel een supplement dus kan zorgen voor extra voedingsstoffen, is het altijd beter om deze uit voeding te halen. Echter bevat voeding tegenwoordig lang niet altijd meer alle optimale hoeveelheden. En laat orthomoleculaire voedingssupplementen nou net een hoog gehalte van vitamines en mineralen bevatten.

Voedingssupplementen

Gezond leven

Hoewel een supplement een extra boost kan geven aan je gezondheid, blijft een gezonde leefstijl veel belangrijker. Het kan echter zo zijn dat je naast gezonde voeding alsnog een tekort hebt. Bijvoorbeeld magnesium, vitamine C en calcium halen we tegenwoordig steeds minder uit onze voeding. Dit heeft te maken met de uitputting van de bodem.

Als jouw dagelijkse voedingspatroon al uit veel verschillende soorten verse groenten bestaat, is de kans groot dat je geen voedingssupplementen nodig hebt. Evenwichtige voeding is daarom essentieel voor een optimale of goede gezondheid.

Er bestaat dus ook zoiets als een orthomoleculair dieet. Dit bestaat dan voornamelijk uit natuurlijke en gezonde voedingsmiddelen, zoals veel groenten, fruit, noten en volle granen. Dit komt doordat deze producten veel verschillende nutriënten bevatten, die dus ideaal passen in een gezonde levensstijl. Het belangrijkste is dat je te allen tijde zorgt voor een gezonde balans.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…