G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Op zoek naar vitamine B3 in voeding? Hier zit het in!

Delen
Vitamine B3 zit in voeding als tonijn

Vitamine B3 in voeding: waar zit dat in? In vlees, vis groente, aardappelen, volkoren graanproducten zaden en noten zit B3. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar om goed te functioneren. Het is belangrijk dat je er precies genoeg van binnenkrijgt. Je lichaam maakt zelf vitamine B3 aan met behulp van eiwitten waarin het aminozuur tryptofaan zit. Ook perziken zijn een goede bron van voeding met vitamine B3.

Vitamine B3 in voeding

Vitamine B3 is ook wel bekend onder de naam niacinamid. Er zijn twee soorten vitamine B3: nicotinamide en nicotinezuur. Deze twee soorten komen allebei in voedingsmiddelen voor. Volwassen mannen hebben 15 tot 19 mg vitamine B3 nodig per dag. Voor vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) tussen de 12 en 14 mg. Ben je op zoek naar vitamine B3 in je voeding, zorg er dan voor dat je eiwitrijke voeding eet. Met behulp van eiwitten maakt je lichaam zelf vitamine B3 aan.

Vitamine B3 in voeding als kip, rundvlees en zelfs pinda's
Vitamine B3.

Eet je graag vis? Tonijn bevat veel vitamine B3. Vleesproducten die veel vitamine B3 bevatten, zijn kalkoen, kip, lever en rundvlees. Eet ook regelmatig pinda’s, zonnebloempitten, groene erwten en avocado. Let er bij het koken van je groenten met vitamine B3 op dat je de groenten in grote stukken snijdt en zo kort mogelijk kookt. Vitamine B3 is wateroplosbaar en door het zo kort mogelijk te koken behoud je zoveel mogelijk van de essentiële vitaminen.

Top 5:

ProductHoeveelheid vitamine B3 per 100 gram% ADH per 100 gram
Tonijn15,4 mg96%
Lever15,3 mg96%
Kip14,7 mg93%
Pinda’s13,7 mg85%
Rundvlees9 mg55%
Bron: aHealthylife.nl.

Waar is vitamine B3 goed voor?

Om je fit te voelen en energiek de dag door te komen is vitamine B3 heel belangrijk. Het levert bovendien een bijdrage aan je concentratievermogen. Een tekort aan vitamine B3 kan huidproblemen veroorzaken. Zorg dus ook voor voldoende vitamine B3 voor de huid. Ook je slijmvliezen profiteren van vitamine B3. Hoe zit het met vitamine B3 en een depressie? Een tekort kan depressieve gevoelens veroorzaken.

Een ernstig tekort kan zelfs leiden tot bewustzijnsstoornissen en dementie. Eet voldoende gezond en gevarieerd en vul dit eventueel aan met voedingssupplementen om tekorten te voorkomen. Voor zover bekend kan een overschot van deze B-vitamine niet zoveel kwaad.

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *