Op zoek naar vitamine B3 in voeding? Hier zit het in!

Vitamine B3 in voeding: waar zit dat in? In vlees, vis groente, aardappelen, volkoren graanproducten zaden en noten zit B3. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar om goed te functioneren. Het is belangrijk dat je er precies genoeg van binnenkrijgt. Je lichaam maakt zelf vitamine B3 aan met behulp van eiwitten waarin het aminozuur tryptofaan zit. Ook perziken zijn een goede bron van voeding met vitamine B3.

Vitamine B3 in voeding

Vitamine B3 is ook wel bekend onder de naam niacinamid. Er zijn twee soorten vitamine B3: nicotinamide en nicotinezuur. Deze twee soorten komen allebei in voedingsmiddelen voor. Volwassen mannen hebben 15 tot 19 mg vitamine B3 nodig per dag. Voor vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) tussen de 12 en 14 mg. Ben je op zoek naar vitamine B3 in je voeding, zorg er dan voor dat je eiwitrijke voeding eet. Met behulp van eiwitten maakt je lichaam zelf vitamine B3 aan.

Vitamine B3 in voeding als kip, rundvlees en zelfs pinda's
Vitamine B3.

Eet je graag vis? Tonijn bevat veel vitamine B3. Vleesproducten die veel vitamine B3 bevatten, zijn kalkoen, kip, lever en rundvlees. Eet ook regelmatig pinda’s, zonnebloempitten, groene erwten en avocado. Let er bij het koken van je groenten met vitamine B3 op dat je de groenten in grote stukken snijdt en zo kort mogelijk kookt. Vitamine B3 is wateroplosbaar en door het zo kort mogelijk te koken behoud je zoveel mogelijk van de essentiële vitaminen.

Top 5:

ProductHoeveelheid vitamine B3 per 100 gram% ADH per 100 gram
Tonijn15,4 mg96%
Lever15,3 mg96%
Kip14,7 mg93%
Pinda’s13,7 mg85%
Rundvlees9 mg55%
Bron: aHealthylife.nl.

Waar is vitamine B3 goed voor?

Om je fit te voelen en energiek de dag door te komen is vitamine B3 heel belangrijk. Het levert bovendien een bijdrage aan je concentratievermogen. Een tekort aan vitamine B3 kan huidproblemen veroorzaken. Zorg dus ook voor voldoende vitamine B3 voor de huid. Ook je slijmvliezen profiteren van vitamine B3. Hoe zit het met vitamine B3 en een depressie? Een tekort kan depressieve gevoelens veroorzaken.

Een ernstig tekort kan zelfs leiden tot bewustzijnsstoornissen en dementie. Eet voldoende gezond en gevarieerd en vul dit eventueel aan met voedingssupplementen om tekorten te voorkomen. Voor zover bekend kan een overschot van deze B-vitamine niet zoveel kwaad.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…