Zijn er bijwerkingen van vitamine B3? Het belang van vitamines en mineralen is gelukkig voor de meeste mensen tegenwoordig wel duidelijk. Een van die belangrijke vitamines is vitamine B3. Een tekort hieraan komt in de Westerse wereld weinig voor en dat is maar goed ook, want het kan vervelende symptomen met zich meebrengen. Je kunt vermoeider raken, uitslag en ontstekingen op de huid krijgen en er kunnen vermoeidheidsklachten optreden.
We gaan kijken naar de bijwerkingen van vitamine B3. Ook vitamine B3 en een depressie hebben een verband, waar we ook naar gaan kijken. Vitamine B3 in voeding vind je onder andere in vlees, vis, groenten, noten, aardappelen en volkoren producten met graan.
Bijwerkingen van vitamine B3
Vitamine B3 heeft verschillende andere namen en een daarvan is Niacine. Een van de meest gezochte vragen wat betreft bijwerkingen gaat over een nacine flush, een opvlieger die kan ontstaat bij het gebruik van te veel vitamine B3. Is een niacine flush gevaarlijk? Niet direct, maar het is wel vervelend blijkt uit onderzoek [1]. Je kan er een warm gevoel van krijgen, je kan zelfs branderige plekken krijgen, tintelingen ervaren en last hebben van jeuk.
Ook kun je op je gelaat en je bovenlijf rode vlekken krijgen. Wanneer je weer een constante bloedwaarde bereikt ontstaat er een tolerantie en zullen de symptomen verdwijnen. Wanneer je een flush ervaart kan je deze ook minimaliseren door aspirine. Verder is het beter om Niacine te nemen aan het eind van een volle maaltijd, omdat het op een volle maag minder kwaad kan. Daarnaast is een andere vorm van vitamine B3, Niacinamide, beter omdat je hierbij geen flush zal ervaren. Naast deze bijwerking zijn er meer bijwerkingen van vitamine B3.
Zo wordt het in verband gebracht met leverproblemen, braken, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en meer. Voor alle bijwerkingen zijn in principe goede oplossingen te bedenken. De bijwerkingen van nicotinamide kunnen vaak simpelweg worden voorkomen door een slim tijdstip van innemen te kiezen.

Vitamine B3 en een depressie
Een tekort aan vitamine B3 kan vervelende gevolgen met zich meebrengen. Het wordt ook wel pellagra genoemd en gaat gepaard met aandoeningen aan je huid, diarree en dementie. Maar het kan in ernstige gevallen ook leiden tot of bijdragen aan een depressie. Een tekort maakt je namelijk emotioneel minder stabiel en daarmee vatbaarder voor een depressie.
Gelukkig is de kans op een vitamine B3 tekort heel klein als je in de Westerse wereld leeft, omdat de voeding hier ruim voldoende B3 bevat. De meeste tekorten van B3 worden dan ook veroorzaakt door een slechte opname van de vitamine. Dit kan komen door alcoholisme, bepaalde medicijnen of een aangeboren probleem. Over het algemeen komt dit echter weinig voor, en het is dan ook niet iets om je zorgen over te maken.
Veelgestelde vragen over vitamine B3:
Is vitamine B3 veilig?
Ja, vitamine B3 is veilig. Wanneer het wordt ingenomen in de aanbevolen doseringen treden er vrijwel nooit bijwerkingen op. Hoge doses kunnen echter leiden tot bijwerkingen zoals roodheid van de huid, misselijkheid en leverproblemen.
Wat doet vitamine B3 met je lichaam?
We hebben de bijwerkingen besproken van te veel vitamine B3, maar er zijn natuurlijk ook veel goede kanten van vitamine B3. Zo is het een belangrijke leverancier van energie, is vitamine B3 voor de huid heel goed en speelt het ook een rol bij de aanmaak van vetzuren. En daardoor is het weer goed voor hart en bloedvaten, je geheugen en je concentratie. Al met al is vitamine B3 heel gezond, zolang je er niet te veel of te weinig van hebt.