Voorkom een vitamine B3 tekort op tijd!

Een vitamine B3 tekort komt gelukkig niet zo vaak voor in de westerse wereld. Toch is het een belangrijke vitamine voor vrijwel iedereen. Het is één van de in wateroplosbare vitamines. De belangrijkste symptomen van een vitamine B3 tekort zijn uitslag van de huid en ontstekingen in de mond. Voor een gezonde huid is een tekort aan deze vitamine dus iets wat je absoluut wil voorkomen. Sowieso is vitamine B daarvoor belangrijk.

Ook kan een tekort aan vitamine B ervoor zorgen dat er nadelige effecten ontstaan bij je slijmvlies in de mond, tong en darmen en kan het zorgen voor vermoeidheidsklachten. Belangrijke bronnen van deze vitamine zijn vis, vlees, noten, aardappelen, groenten en volkoren graanproducten.

Tekort aan vitamine B3

Vitamine B3 is een belangrijke vitamine die over het algemeen niet zo heel veel aandacht krijgt, omdat een tekort aan vitamine B3 niet zo snel voorkomt. Toch is het wel belangrijk om te weten hoe het zit met een tekort en hoeveel vitamine B3 je nodig hebt. We gaan allereerst kijken naar hoeveel van deze vitaminen je nodig hebt. Dit is met name afhankelijk van de hoeveelheid energie die je op een dag nodig hebt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer van deze vitamine je zou moeten binnenkrijgen.

De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is ingesteld op 1,6 mg per megajoule energie per dag door de Gezondheidsraad. Voor mannen zal dit ongeveer neerkomen op 18 mg van deze vitamine, voor vrouwen op ongeveer 14 gram. Zoals voor alle vitaminen van het vitamine B complex is er een bovengrens vastgesteld. Je mag maximaal 10 mg nicotinezuur binnenkrijgen en maximaal 900 mg nicotinamide. Een tekort komt in onze westerse samenleving dus gelukkig maar weinig voor. Dat komt omdat ons voedsel over het algemeen behoorlijk wat niacine bevat.

Wanneer je eiwitrijk eet is de kans sowieso groot dat je voldoende B3 binnen weet te krijgen op dagelijkse basis. Wanneer er problemen ontstaan heeft dit veel vaker te maken met het absorberen van niacine of het aminozuur tryptofaan. Niacine aanmaken wordt dan een probleem voor het lichaam. Dit wordt op zijn beurt weer vaak veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Ook medicijnen zouden de absorptie van deze vitamine nadelig kunnen beïnvloeden. Een andere oorzaak kan nog een probleem met het spijsverteringsstelsel zijn.

Een-vitamine-B3-tekort-komt-zelfden-voor
Een vitamine B3 tekort komt zelden voor in de westerse wereld.

Symptomen

Hoewel een tekort aan deze vitamine dus gelukkig niet zo vaak voorkomt, is het wel raadzaam om op de hoogte te zijn van de mogelijke symptomen. Op deze manier kun je handelen op het moment dat je deze symptomen herkent en een tekort vermoed. Een ernstig vitamine tekort kan zeer heftige gevolgen met zich meebrengen, en moet daarom altijd zeer serieus genomen worden. De volgende symptomen komen vaak voor.

Er kunnen veranderingen in de huid ontstaan door een tekort aan vitamine B3. Denk aan uitslag of ontstekingen. Daarnaast kunnen er vermoeidheidsklachten ontstaan bij een tekort aan vitamine B3. Ook kan een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot gevolgen voor je slijmvlies van de mond, tong en darmen. Dit wordt dan ook wel ‘pellegra’ of ‘ruwe huid’ genoemd. Dit is een ernstige aandoening die in uitzonderlijke gevallen zelfs kan leiden tot stoornissen rondom het bewustzijn of dementie. Tot slot zijn er nog een aantal symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Ontstoken tong
  • Depressie (in uitzonderlijke gevallen)
  • Misselijkheid
  • Bloedarmoede

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…