Vitamine B3 voor je huid, wat doet het precies?

Vitamine B3 vind je terug in veel verzorgingsproducten voor de huid, en dat is niet zonder reden. Niacinamide, de werkzame stof van vitamine B3, helpt je huid gladder te worden. Het ondersteunt ook de verwijdering van dode huidcellen (licht exfoliërende werking), hydrateert een vochtarme huidconditie én heeft ontstekingsremmende eigenschappen. En dat is nog maar een deel van de redenen waarom gezichtsverzorging producenten niacinamide gebruiken. Lees verder en kom van alles te weten over Niacinamide, een veelzijdig ingrediënt voor huidverzorgingsproducten.

Vitamine B3 voor je huid

Er zijn verschillende redenen waarom je huid niacinamide kan gebruiken. Eén van die reden is het feit dat niacinamide een antioxiderend effect heeft. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn ontzettend goed voor je huid.

Net als andere vitaminen, zoals bijvoorbeeld vitamine C, gaat niacinamide de strijd aan met vrije radicalen. Samen met vitamine C beschermt het de huid tegen uv straling, fijne lijntjes, een doffe of vale huid en niacinamide heeft een zeer gunstig effect op de huidbarrière.

Hieronder een overzicht, met toelichting, van de meest specifieke voordelen van dit geliefde ingrediënt in producten voor huidverzorging.

Verbeterde hydratatie

Een droge huid ontstaat zodra je huidbarrière verstoord is geraakt. Dit kan diverse redenen hebben maar een droge huid is een goede indicator dat de barrière niet meer optimaal is. Een gezonde huidbarrière zorgt er immers voor dat het vochtgehalte in je huid op peil blijft. Ook wordt je huid optimaal beschermd wanneer je huidbarrière beschikt over voldoende lipiden. De zogenaamde vrije vetzuren en ceramiden.

Een huid waarbij een gebrek is aan ceramiden en vrije vetzuren, zal daarom minder natuurlijke huidvetten bevatten. Door te weinig vrije vetzuren ontstaat een beschadigde huidbarrière met als gevolg een droge en doffe huid. Doordat je huid vocht verliest, is hij minder goed beschermd. Als je producten gebruikt die niacinamide bevatten dan wordt de productie van ceramiden gestimuleerd, voorkom je een vochtarme huid en zorgen gehydrateerde en gezonde cellen juist voor een stralende huid.

Verminderde irritatie

Een verstoorde huidbarrière kan voor irritatie zorgen. Het is belangrijk dat je de conditie van je huidbarrìere goed op peil houdt. Dit doe je door verzorgingsproducten met niacinamide (vitamine B3) te gebruiken. Wanneer je regelmatig dergelijke verzorgingsmiddelen gebruikt, bouw je als het ware een soort buffer in de huid op en zal je minder snel een geïrriteerde huid ontwikkelen.

Het huidoppervlak zal dan beter bestand zijn tegen schadelijke invloeden en ook tegen bepaalde huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld Rosacea. Hoewel men nog niet exact weet hoe dit werkt, wordt er wel verbetering van de huidconditie waargenomen. Een gezondere huid dus, door regelmatig gebruik van de crèmes en lotions met niacinamide.

Vitamine-B3-niacinamide-zorgt-ervoor-dat-je-huid-egaler-wordt

Voor ieder huidtype geschikt

Het mooie van niacinamide is dat het voor ieder huidtype geschikt is. Zowel de jonge als de oudere huid, een vette huid of juist een gevoelige of reactieve huid. Niacinamide verhoogt de gezondheid en conditie ervan. Je kunt zelfs niacinamide combineren met andere huidverzorgingsmiddelen. Andere werkende ingrediënten als peptiden (dit zijn huidvezels en geven elasticiteit en stevigheid), hyaluronzuur (deze stof heeft een sterke binding met water en zorgt voor extra hydratatie) of retinol, de werkzame stof in vitamine A. Vitamine A helpt onder andere bij celvernieuwing en de aanmaak van collageen. Ook heeft het een antioxiderende werking en gaat het oppervlakkige pigmentvlekken tegen.

Niacinamide kun je dus prima met verschillende producten gebruiken. In een dagelijkse huidverzorgingsroutine of gedurende een specifieke behandeling of tijdelijke extra huidverzorging bij roodheid, grove poriën of als je veel fijne droogtelijntjes hebt. Deze veilige samenwerking geldt zelfs wanneer je een niacinamide serum gebruikt. Hoewel, zelfs een gezonde huid kan tijdelijk prikkelend aanvoelen of tijdelijk een beetje roodheid vertonen zodra je voor het eerst een product met een hoge concentratie niacinamide gebruikt. Merk je reactie tijdens het gebruik van meerdere producten en heeft één van deze producten meer dan 5% niacinamide? Gebruik dan eerst een product met een lagere dosering en bouw het langzaam op zodat je huid goed kan wennen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap draaien onder andere je hormonen overuren. Mede hierdoor kan je huid anders reageren dan je gewend bent. Producten met niacinamide als ingrediënt zorgen er dan voor dat je huidweefsel in optimale conditie blijft. Je voorkomt dat overmatige talgproductie, mee-eters of vochtgebrek een negatieve invloed hebben op je huidconditie omdat de aanwezige niacinamide zo goed werkt. Het bekende zwangerschapsmasker (donkere pigmentvlekken) wordt minder prominent wanneer je crèmes of lotion met niacinamide gebruikt.

Bescherming tegen vrije radicalen

Hoewel je huid van nature beschermd is tegen vrije radicalen – je huid bevat namelijk natuurlijke antioxidanten – is deze bescherming niet altijd toereikend. Ook de antioxidanten die je via gezonde voeding binnenkrijgt, kunnen een acne gevoelige huid niet altijd beschermen. Niacinamide als ingrediënt in crèmes of lotions, helpt om schadelijke, irriterende stoffen en vrije radicalen te neutraliseren. Hierdoor blijft je huidgezondheid op peil.

Stress, alcohol, zonlicht, roken en ongezonde voeding zijn allemaal voorbeelden van slechte invloeden en mogelijke bronnen die schadelijke stoffen en vrije radicalen veroorzaken. De Gezondheidsraad raadt ons daarom aan om een gezond voedingspatroon aan te houden zodat we voldoende vitamines en minderalen binnen kunnen krijgen.

Ontstekingsremmend

Een acne gevoelige huid is zeer gebaat bij de ontstekingsremmende eigenschappen waardoor acne minder zal worden. Crèmes die worden ingezet bij de behandeling van acne, zijn vaak gebaseerd op antibiotica. Herhaaldelijk gebruik van antibiotica heeft resistentie (ongevoeligheid) als gevolg. Met crèmes die niacinamide bevatten loop je hier geen risico mee.

Tegen acne

Ook wanneer je veel puistjes of verstopte poriën hebt, dan kan niacinamide uitkomst bieden voor je. In veel gevallen ontstaan deze oneffenheden namelijk omdat een gebrek aan vocht wordt gecompenseerd met een overproductie van talg. Doordat niacinamide voorkomt dat er gebrek aan vocht ontstaat, treedt er geen extra talgproductie op. Daarom zul je minder last van pukkeltjes hebben.

Pigmentatie

Pigmentatie treed op zodra pigmentcellen ontstaan in de hoorncellen van de opperhuid. Dit gebeurt door UV straling of door een biologische proces dat melanogenese genoemd wordt. Omdat vitamine B3 dit proces afremt, is er minder pigmentatie en de huid ziet er egaler uit omdat de teint minder verkleuring vertoont.

Niacinamide of niacine?

Zowel niacinamide als niacine zijn werkbare stoffen die uit vitamine B komen. Ander vormen van B3 zijn nicotinezuur en de voornaamste vorm, nicotinamide genoemd. Je lichaam neemt beide stoffen goed op en beide stoffen worden ook gesuppleerd. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Niacine heeft een (verlagend) effect op het cholesterolgehalte terwijl niacinamide het cholesterolgehalte niet beïnvloedt.

Niacine (in de vorm van nicotinezuur) heeft een verwijdend effect op bloedvaten waardoor er roodheid ontstaat. Het zgn. flushing. Dit is altijd tijdelijk en onschuldig. Desalniettemin, het is een reden om voor huidverzorgingsproducten een voorkeur te hebben voor niacinamide (in de vorm van nicotinamide) als ingrediënt. Een andere specifieke reden is de licht exfoliërende werking van niacinamide.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…