Fluoride, wat is het en waar zit het in?

Fluoride zit in je tanden en botten en noemen we een spoorelement. Fluor valt onder de mineralen. Het beschermt je tanden tegen tandbederf. In je voeding en drinken zitten ook fluoriden. Dit is te weinig om een goede bescherming te bieden. Dat is de reden dat er ook tandpasta met fluoride is. Soms wordt juist het tegenovergestelde aangeraden en dat is om tandpasta zonder fluoride te nemen. De meningen zijn er een beetje over verdeeld. Echter heb je wel fluoride nodig om een goed en sterk gebit te hebben.

Natuurlijk is het nooit goed om te veel aan fluoriden binnen te krijgen. Een teveel kan ervoor zorgen dat het de nieren aantast, de botten, de spieren en de zenuwen aan zou tasten. Het kan ook nog eens kankerverwekkend zou zijn. Toch is het advies van het voedingscentrum om fluoride tot je te nemen. Waar er voor veel mineralen voedingssupplementen bestaan, is dit voor fluoride niet het geval.

Tandpasta zonder fluoride

Er zijn talloze verschillende soorten en merken tandpasta. In de meeste zit fluoride maar er zijn er ook nog steeds waar geen fluoride in zit. Sommige mensen raden het zelfs sterk aan om tandpasta zonder fluoride te kopen. Maar is fluoride schadelijk? Hierover is helaas geen één antwoord te formuleren. De fluor of ook wel fluoride die erin zit zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Tandpasta met fluoride

De meeste tandpasta’s bevatten fluoride wat hartstikke goed is voor zowel je tanden als je botten. De hoeveelheid fluoride die jij binnen krijgt via de tandpasta is minimaal. Het meeste spuug je namelijk uit wanneer jij je tandenpoetst. Wat er dus overblijft is maar minimaal. Daarom mogen we ervan uit gaan dat deze hoeveelheid zeker niet schadelijk is voor je lichaam. Soms worden er andere dingen beweerd maar het is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bewezen dat dat zo is.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Net zoals voor de meeste andere mineralen is er voor fluoride ook een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit wordt ook wel referentie inname genoemd. De hoeveelheid die aanbevolen wordt beschrijven wij in de onderstaande tabel.

  • 0-2 jaar, vanaf het moment dat de 1e tand doorkomt -> 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoride tandpasta voor peuters. Hierin zit dan 0,05 tot 0,075 % fluoride.
  • 2-5 jaar -> 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride tandpasta voor peuters. Hierin zit 0,05 % tot 0,075% fluoride.
  • 5 jaar en ouder -> 2 keer per dag tandenpoetsen met tandpasta met fluoride. Hierin zit 0,1 tot 0,15% fluoride.

Er zijn ook bovengrenzen vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. Deze vastgestelde bovengrenzen zijn:

Voor kinderen van 1 tot 3 jaar1,5 milligram (mg) per dag
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar2,5 milligram (mg) per dag
Voor kinderen van 9 tot 14 jaar5 milligram (mg) per dag
Voor volwassenen7 milligram (mg) per dag
Hoeveelheid fluoride per leeftijd.

Fluoride en de pijnappelklier

Midden in je hersenen bevindt zich de pijnappelklier. Deze is niet grote dan een knikker. Dat het zo klein is, wil niet zeggen dat het geen belangrijke functies vervult. De belangrijkste functie van de pijnappelklier is het aanmaken en reguleren van melatonine. Maar wat is nou de relatie met fluoride? Fluoride verkalkt als het ware de pijnappelklier. Dit heeft dus zijn werking op de aanmaak van melatonine. In een ultiem geval kan het leiden tot een hogere bloeddruk of zelfs een depressie.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…