Vitamines bewaren: invriezen of juist opwarmen?

Bij het bereiden van gezonde voeding, gaan vaak veel vitaminen en mineralen verloren. Niet alles wat er over het verloren gaan van vitamines wordt geschreven is waarheid. Zo wordt er vaak gezegd dat je fruit, groenten of vruchtensap zo snel mogelijk moet drinken omdat er anders vitamines verloren gaan. Aangezien producten met veel vitamines tegenwoordig steeds duurder worden, is het bewaren van vitamines geen overbodige luxe. In dit artikel lees je wat nou wel en niet waar is over vitamines bewaren en behouden van waardevolle voedingsstoffen.

Kan ik vitamines bewaren in de vriezer?

Over het algemeen kan het invriezen van eten een goede uitkomst bieden. Op dagen dat je genoeg tijd hebt om te koken, kun je wat meer maken en het invriezen. Zo heb je ook op de dagen dat je wat meer haast hebt ook nog wat lekkers te eten. Nog een pluspunt: het is ook zo klaar. Waar we vaak denken dat bij het invriezen van eten veel vitamines verloren gaan, blijkt het tegenovergestelde waar te zijn. Het ontdooien en opwarmen zorgt er juist voor dat er vitamines verloren gaan.

Kan ik ze dan beter opwarmen?

Het koken van voedingsmiddelen zorgt niet in alle gevallen voor een verlies aan vitamines. Een vitamine waar dit wel het geval bij is, is vitamine C. Maar hoe komt nou dat dit juist voorkomt bij vitamine C? Ten eerste komt dit doordat het zo kan zijn dat vitamines oplossen in warm water. Zo kan vocht er vaak voor zorgen dat de vitamines enigszins oplossen. Vaak gooien we dit vocht weg, wat er dus voor zorgt dat we ook een deel van de vitamines weggooien.

Daarnaast zijn vitamines gevoelig voor warmte. Zo blijkt dat als je bepaalde voedingsmiddelen te lang verwarmt, er tot wel 75% aan vitamine C verloren kan gaan. Nu hoef je niet meteen bang te zijn dat er bij het bereiden van je eten geen vitamines meer overblijven. Vitamine C is echter niet de enige vitamine die nogal gevoelig kan zijn voor warmte. Ook vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, en vitamine D houden er niet van om te lang opgewarmd te worden.

Kan ik beter de oven of magnetron gebruiken?

Over het algemeen denken we vaak dat de oven veel beter is voor het opwarmen van eten. Wat blijkt nou, er is niet veel verschil tussen het opwarmen van een maaltijd in de oven of magnetron. Over het algemeen wordt bij het opwarmen van maaltijden in de magnetron minder water gebruikt dan bij het koken met een fornuis of oven. Hoewel een magnetron wat betreft straling ook niet het meest optimaal is, blijft het lastig om 100% van de vitamines te behouden. Dit is ook haast onmogelijk. Het maakt niet uit op welke manier je eten bereid, er gaat hoe dan ook altijd wel iets aan voedingsstoffen verloren.

Hoe kan ik mijn vitamines bewaren?

Om het wat makkelijker te maken, hebben we een aantal praktische tips op een rijtje gezet die je zelf makkelijk kunt toepassen. Zo kun je een aantal stappen nemen om zoveel mogelijk vitamines te bewaren:

  • Als je bevroren groenten gaat bereiden, kook deze dan direct in heet water. We laten ze vaak eerst rustig warm worden, maar er is dus gebleken dat op deze manier juist de meeste vitamines verloren gaan.
  • Zodra je groenten toch eerst laat ontdooien, gebruik dit vocht dan nog als basis voor een soep of juist een dressing.
  • Gebruik zo min als mogelijk water bij het bereiden van je eten. Vitamines kunnen oplossen en verlaten dan via het verdampen van het water je maaltijd
  • Hoe langer je voedingsmiddelen open en bloot op het aanrecht hebt liggen, hoe meer voedingswaarden er verloren gaan. Snij daarom je groenten geen uren voordat je daadwerkelijk gaat koken. Probeer dit altijd zo kort mogelijk van te voren te doen.

Meer weten?

Om alles te weten over het bereiden van voeding en de voedselveiligheid, kun je het voedingscentrum raadplegen. Zij hebben een factsheet gemaakt over de effecten op voedingsstoffen, veiligheid en duurzaamheid.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…