Is Crystal Clear gezond?

2022 staat voor veel mensen in het teken van gezondheid, en daarom volgt ook de vraag: is crystal clear gezond? Na de feestdagen is het tijd om weer een gezone levensstijl op te pakken, en vandaar dat producten met veel suiker het liefst even worden vermeden.

Crystal clear lijkt geen kwaad te kunnen, maar is dat ook wel zo? Wij zochten het voor je uit en daarom lees je hier het definieteve antwoord op de vraag of crystal clear gezond is.

Is crystal clear gezond of niet?

De oorsprong van het merk ligt in de Filipijnen, waar het in 1990 werd opgericht. Waar het merk zijn intrede deed met een paar smaakjes, zijn dat er inmiddels al bijna 20. Hoewel het vaak wordt aangekondigd als goede vervanger van Cola, Ice Tea of Fanta. Maar is het gezond?

Door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen is het dus niet zo dat het veel energie levert. Dat wilt echter niet automatisch zeggen dat het niet slecht is. Of crystal clear gezond is blijft lastig te beantwoorden. Hoewel het product niet zo slecht is als doorgaans van frisdranken beweerd wordt, is het absoluut niet gezond te noemen. Water drinken heeft vanzelfsprekend de voorkeur.

Wist je dat je water ook een smaak kunt geven door er fruit aan toe te voegen? Dan krijg je heerlijk fruitwater. Maar wat is het dan dat deze fabrikant er mee heeft gedaan dat veel mensen wellicht denken dat het wel gezond is? Daar duiken we nu dieper op in.

Crystal clear is verkrijgbaar in verschillende smaken.

Wat is het?

Op het terras of in de supermarkt, crystal clear wordt steeds populaider. Op de Nederlandse markt is het ondertussen niet nieuw meer, en daarom is het juist goed er eens dieper op in te gaan. Het wordt nu vaak neergezet als de perfecte vervanger van frisdrank, maar is dat terecht?

Het drankje is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten smaken. Deze smaken komen tot stand door het gebruik van vruchtenconcentraten bijvoorbeeld. Deze concentraten kun je zien als gewone suiker. Hoewel het in dit soort frisdranken nauwelijks zit (minder dan 0,01%) is het slechts een spoor te noemen. Het is wel genoeg om de zoete smaak over te dragen.

Schadelijk?

Wie de achterkant van de verpakking oftewel het etiket leest, ziet op het eerste oog niets geks. De lijst met ingrediënten is namelijk vrij kort. Het is ook niet gek dat het grootste deel van de bevolking het daarom ook ziel als niet schadelijk of slecht. Waarom wordt dit dan alsnog in twijfel getrokken.

Hoewel niet heel erg slecht is in vergelijking met andere frisdrank, is een glas crystal clear niet gezond.

Kunstmatige intensieve zoetstoffen

Het bevat het onder andere ook gewoon kunstmatige zoetstoffen, aroma’s en andere zuren. Citroenzuur is hier een goed voorbeeld van. Het mag duidelijk zijn dat hoewel een kunstmatige zoetstof geen suiker is, het ook niet gezond kan worden genoemd. Hieronder gaan we nog even dieper in op de verschillende zoetstoffen, namelijk acesulfaam-K en sucralose.

Acesulfaam-K

Wat? Precies, acecsulfaam-K wat ook doorgaans wel bekend staat als kalium acesulfaam is beter bekend als E950 (E-nummer). Hoewel er nog relatief weinig bekend is over deze synthetische zoetstof, is wel bekend dat het ongeveer 200 keer zo sterk is als gewone suiker.

Deze zoetstof wordt vaak samen genoemd met aspartaam. Hier weten we ook van dat het alles behalve gezond is. Het beste alternatief blijft dus gewoon kraanwater om je te houden aan goede voornemens.

Sucralose

Daarnaast bevat Crystal Clear nog een andere zoetstof, genaamd sucralose ook wel beter bekend als het E nummer E955. Hoewel we weten dat aspartaam niet gezond is, wordt hiervan beweerd dat het wellicht nog vele malen schadelijker is dan dat aspartaam is. Sucralose kom je bijvoorbeeld vaak tegen in verschillende smaken snoep en zelfs sporadisch in zuivel of andere “normale” producten.

Nadelige effecten van crystal clear

Hoewel crystal clear dus niet zoet is door suikers die zouden zijn toegevoegd, kun je altijd beter kiezen voor kraan-of bronwater. Zowel suikers als zoetstoffen als bijvoorbeeld aspartaam kunnen namelijk kankerverwekkend zijn.

Crystal clear is niet perse gezond, maar wel gezonder dan een glas cola vol suikers.

Calorieën

Crystal clear bewijst dat calorieën ook lang niet alles zeggen. Gezondheid hangt namelijk niet alleen af van het aantal calorieën wat er in een product zit. Zet je het tegenover cola of andere bronnen van suiker zoals sinas, dan levert het minder calorieën. Er zitten daarnaast ook niet echt suikers in, wat natuurlijk behoort tot de standaard ingrediënten van frisdrank normaal gesproken.

Hoewel het dus een goede vervanger kan zijn van een frisdrank die veel suiker bevat, zijn de gebruikte zoetstoffen niet bepaald onschuldig. Hoewel de meningen hierover nog uiteen lopen, staat wel vast dat ook een teveel aan zoetstoffen niet gezond is. Het ligt er altijd aan hoeveel je ervan gebruikt in een drank.

Tijdens het afvallen?

Wil het dan zeggen dat je crystal clear kunt drinken tijdens het afvallen? Dit blijft een lastig besluit. Water, welke vorm dan ook (bronwater of kraanwater), blijft vanzelfsprekend veel gezonder. Hier zit namelijk niets van een natuurlijk aroma in. Aan de andere kant, is crystal clear niet in de basis gemaakt van suiker dus kun je dit beter drinken. Let wel op, het is vloeibaar en daardoor niet altijd koolzuurhoudend. Dit zorgt er al snel voor dat je er te veel van drinkt.

Crystal clear is er in verschillende smaken, maar er zit geen verschil in gezondheid.

Is Crystal Clear een gezonde vervanger voor water?

Crystal Clear is geen gezonde vervanger voor water. Hoewel het vaak wordt verkocht als vervanging van water, is het geen gezonde vervanging. 

Water is de meest effectieve en gezondste bron om te hydrateren en bevat geen toegevoegde suikers, cafeïne of kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Het is het beste om water te drinken als je dorst hebt.

Zoetstoffen zitten in meer producten

Het is niet zo dat je deze zoetstoffen alleen in crystal clear vind, er wordt namelijk ook in andere voedingsmiddelen gebruik gemaakt hiervan. Ook water waar bijvoorbeeld op vermeld staat dat er veel vitaminen in zouden zitten moet je met een korreltje zout nemen. Als een product zoet smaakt, kun je er vanuit gaat dat er iets aan toegevoegd is.

Ingrediënten

Crystal Clear bevat water, koolzuur, citroenzuur, natuurlijk aroma, natriumcitraat als zuurteregelaar, en de zoetstoffen sucralose en acesulfaam K. Daarnaast bevat het ook een kleine hoeveelheid kersensap (concentraat).

Conclusie

Hoewel er dus vanuit verschillende hoeken naar crystal clear gekeken kan worden, blijft het verstandig om er geen flessen per dag van leeg te drinken. Dit geldt echter voor alle soorten dranken, met of zonder koolzuur, tenzij het water is. Hiervan moet je simpelweg meer dan een flesje per dag drinken. Overal waar je teveel van gebruikt is slecht voor je, helemaal als het gaat om zoetstoffen of suiker.

Ook appelsap en andere sappen zijn ook geen goede vervanger van water. Dus mocht je willen afvallen of minder zoetstoffen als sucralose binnen willen krijgen: kies voor bronwater. Dit maakt pas echt een groot verschil.

De vraag of crystal clear gezond is hebben we nu met bovenstaande informatie beantwoord.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…