Is een collageen supplement onzin? Dit moet je erover weten!

In dit artikel gaan wij het hebben over… Collageen! In dit artikel beschrijven we de zin en de onzin van het nemen van een collageen supplement. Is het nemen van collageen supplementen onzin? Dat gaan we je zometeen vertellen. We nemen je mee in de wondere wereld van collageen supplementen en laten je zien waarom het wel, en waarom het misschien niet verstandig is om extra collageen te nemen. Is het nemen van collageen supplementen onzin of heeft het wel degelijk zin? We gaan het je hier vertellen!

Is een collageen supplement onzin?

Een collageen supplement onzin? Om hier meer over te kunnen zeggen, gaan we je eerst wat meer vertellen over wat collageen precies is, en wat de collageen aanmaak bevordert.

Collageen is simpel gezegd een bind molecuul die van nature voorkomt in jouw huid, haren en nagels. Het wordt tot je 25e natuurlijk voldoende aangemaakt, maar daarna neemt de aanmaak helaas flink af.  

Wanneer jij wil gaan voor een collageen supplement: kies dan voor gehydrolyseerd collageen. Dit is afgebroken collageen in kleine deeltjes, ook wel aminozuren genoemd.

Collageen-in-pilvorm

Hoe werkt collageen?

Zoals we net al omschreven is collageen een natuurlijk bindmolecuul die zorgt dat jouw huid, haren en nagels op een natuurlijke manier groeien. De collageen aanmaak vindt plaats tot jouw 25e levensjaar, althans voldoende aanmaak. De hoeveelheid collageen die jouw lichaam aanmaakt, hangt dus af van jouw leeftijd, maar de hoeveelheid collageen die jij van nature aanmaakt hangt ook af van jouw levensstijl. Wanneer jij een gezonde levensstijl hebt, zal je relatief meer collageen aanmaken en daardoor ook een betere huid hebben. 

Belang van collageen

Collageen is van belang om je lichaam in optimale vorm te houden. Met name je huid, haren en nagels. Het zijn eigenlijk de bind moleculen, ook wel eiwitten genoemd, die je huid, haren en nagels sterk houden. Je nagels bestaan voornamelijk uit collageen, net als je haren en huid. Heel simpel gezegd: collageen is een lichaamseigen stof die eigenlijk de bouwsteen is van een aantal processen in jouw lichaam. Collageen komt van nature voor in een aantal producten zoals groenten en zuivel, maar collageen komt ook natuurlijk voor in je lichaam. 

Creme-met-collageen-wordt-door-veel-vrouwen-gebruikt

Collageen is van belang om een versnelde huidveroudering tegen te gaan. Het supplementeren van collageen in de vorm van poeder, crème of een injectie, helpt bij anti aging. Het geeft jouw lichaam een beter herstellend vermogen. Collageen zit in een aantal producten, waar we zometeen meer over gaan vertellen. 

Waar zit het in?

Collageen vindt je in goede en gezonde producten zoals eieren, vis, groenten. De aanmaak van collageen zal bevorderd worden door deze producten. In rode groenten vind je specifiek collageen. 

Tekort aan collageen

Een tekort aan collageen zie je direct aan je huid. Je huid vertoont diepere rimpels, of je hebt een drogere huid of gebarsten huid. Het is dus belangrijk dat je genoeg collageen binnenkrijgt om gezond te blijven.

Hoeveelheid verhogen in het lichaam

Collageen kun je verhogen door collageen supplementen te nemen of een aantal dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van zonnebrand, zodat je huid beter beschermd is. Ook is het verstandig om sowieso goed op je levensstijl te letten, denk aan gezonde voeding. Naast gezonde voeding kan je collageen supplementen nemen waardoor de natuurlijke collageen gehalte in jouw lichaam toeneemt. Je kunt de hoeveelheid verhogen door bijvoorbeeld collageen poeder te nemen, collageen crèmes te smeren of voor collageen poeders te gaan. Er zijn dus een aantal collageen producten die we je hieronder gaan omschrijven: 

Er zijn verschillende opties:

  1. Collageen Crème

Collageen crèmes kunnen er voor zorgen dat je huid steviger wordt. Een goede collageen crème verzorgt je huid, waardoor deze flexibel en gezond blijft. Het is een relatief eenvoudige oplossing die snel resultaat kan opleveren.  

Een-collageen-injectie-geeft-je-een-collageen-boost

  1. Collageen Injectie

Door middel van het nemen van een collageen injectie, krijg je een collageen boost. Een collageen injectie kan gespoten worden in de bovenste huidlaag, waardoor je meer collageen zult aanmaken. Een collageen injectie kan je laten zetten door een arts, dus als jij hier interesse in hebt is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.  

  1. Collageen Supplement

Een collageen supplement dat je kan nemen is waardevol wanneer jouw lichaam zelf niet genoeg collageen meer aanmaakt. Supplementen met collageen zorgen voor een betere natuurlijke productie die jouw huid helpt om meer collageen aan te maken. Een collageen supplement kan een flinke boost geven aan de hoeveelheid collageen die in jouw huid aan wordt gemaakt. 

Wat is het beste collageen supplement? Dat vinden wij lastig om te zeggen. Wel is het van belang dat je rekening houdt met een aantal factoren, wanneer jij besluit over te gaan tot een collageen supplement. 

  1. Collageen Poeder

Collageen poeder is een supplement dat je kunt innemen. Dit soort poeders kan je ook gebruiken om een betere huid te krijgen. Collageen poeder kan je los kopen als supplement, maar je kunt collageen poeder ook vervangen door een collageen supplement in pilvorm. Hoe dan ook, collageen poeder helpt je om meer collageen aan te maken. Collageen poeder kan je kopen bij de plaatselijke drogist of een vitaminewinkel. 

Aanmaak stimuleren

Je kunt de aanmaak van collageen stimuleren, zodat jouw lichaam extra collageen bij maakt. Zoals we net al omschreven kan je dit stimuleren door gezonde voeding en een algehele gezonde levensstijl. Aanmaak van collageen wordt gestimuleerd door gezonde vette vis, rode groenten of vlees. Deze producten zorgen voor de belangrijke bouwstoffen van collageen. Het bijnemen van supplementen kan ook goed helpen.

Ook zijn er nog een aantal andere zaken die jij kunt inzetten om de natuurlijke aanmaak van collageen te stimuleren. Deze zullen wij hieronder voor je op een rijtje zetten:

  1. Stoppen met roken

Stoppen met roken spreekt voor zich, en is goed voor meerdere redenen… Helaas is het voor veel mensen nog steeds een probleem om te stoppen met roken, omdat het verslavend is. Zoals je misschien wel hebt gemerkt, werkt roken alleen niet echt bevorderlijk voor je huid en beschadigd het je huid. Dit komt omdat roken de collageen productie in je lichaam flink doet verminderen. Wij adviseren je dus om te gaan stoppen met roken, zodat jij hier geen last van zult ondervinden!

Roken-vermindert-de-aanmaak-van-collageen
  1. Suiker verminderen

Suiker zorgt ervoor dat je huid kan gaan barsten en openstaan. Wees daarom zeer voorzichtig met suiker en probeer het te verminderen. Door te veel suiker kan collageen zich op je huid gaan vastzetten, waardoor deze mogelijk kan verharden en/of beschadigen. Het proces wordt ook wel glycatie genoemd. Wanneer je suiker vermindert, verminder je ook automatisch de afbraak van jouw natuurlijke collageen. Bijkomend voordeel is dat je de kans op overgewicht, diabetes type 2, en gaatjes in je tanden en kiezen vermindert op deze manier, aldus het Voedingscentrum.

  1. Zonnebrand gebruiken

De nummer 1 beschadiging van je huid vindt helaas plaats door de zon. Daarom is het verstandig om zonnebrand te gebruiken zodat jij je huid kunt beschermen. Wees je bewust van het smeren van de juiste zonnebrand van goede kwaliteit, dan kan jij ervoor zorgen dat jouw collageen gehalte relatief hoog is! 

Zonnebrandcreme-helpt-tegen-huidveroudering

Let hierop bij het kopen van collageen supplementen

De beste supplementen hebben vitamine C toegevoegd, want deze stimuleren nog meer de aanmaak van collageen. Let daarom dus goed op dat je collageen supplementen koopt met vitamine C er al in verwerkt. Het beste kan je collageen innemen met vitamine C erin verwerkt, of met vitamine C los. Vitamine C kan je kopen in pilvorm, maar je kan natuurlijk ook vitamine C binnenkrijgen door ouderwets fruit te eten of fruit- en vruchtensappen te drinken. Collageen innemen doe je dus het liefst met een vruchtensapje, maar het kan natuurlijk ook gewoon met water of thee. Wat jij fijn vindt! 

Let er overigens ook op dat je goede kwaliteit collageen supplementen koopt. Dus geen goedkope rommel, want daar ga je eerder op achteruit. Zie hier 2 van de beste collageen supplementen van dit moment:

Conclusie

We hopen dat je door het lezen van dit artikel genoeg op de hoogte bent van de zin en de onzin van collageen. Is het verstandig om supplementen te nemen, of laat je ze liever liggen? Het antwoord ligt bij jou. We hopen dat we je genoeg informatie hebben gegeven om zelf een keuze te kunnen maken of het bij jou past om een collageen supplement, een collageen poeder, een collageen crème of een collageen injectie tot je te nemen. Jij weet nu als de beste wat collageen is, wat het doet en waarom het zo’n belangrijke bouwstof is in je lichaam (waar je zuinig mee mag zijn!). 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Wat is het beste collageen supplement voor de huid?

Wat is het beste collageen supplement voor de huid?

Ben je op zoek naar het beste collageen supplement voor de huid? Collageen is een essentieel eiwit in ons lichaam…
Een collageen supplement, wat je er nog niet over wist

Een collageen supplement, wat je er nog niet over wist

Een collageen supplement, je hebt er misschien al wel eens iets over gehoord. Collageen is erg belangrijk voor je lichaam,…