De gemiddelde behoefte (GB): dit betekent het!

De gemiddelde behoefte, vaak afgekort tot GB, is de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die voldoende is voor de helft van een bevolkingsgroep. Met voldoende wordt dan bedoeld dat de essentiële processen in het lichaam kunnen worden uitgevoerd. Een tekort is dan dus niet aan de orde. Wanneer iedereen uit de bevolkingsgroep die hoeveelheid van een voedingsstof binnen krijgt, krijgt de helft van de mensen voldoende binnen en de helft onvoldoende. Voor de meeste voedingsstoffen is de gemiddelde behoefte bekend, op basis hiervan wordt vaak de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) vastgesteld.

Gemiddelde behoefte

De gemiddelde behoefte is dus simpelweg een hoeveelheid die aangeeft hoeveel van een bepaalde stof voldoende is voor de helft van de mensen. Dit geldt bijvoorbeeld voor elke vitamine, of voor welke andere vitamine dan ook. Een bevolkingsgroep is bijvoorbeeld mannen, vrouwen of kinderen.

Van de meeste voedingsstoffen is bekend wat dit gemiddelde is. Op basis daarvan is de ADH bepaald. Dat doen ze met een rekensommetje. Namelijk de gemiddelde behoefte + (2 keer de standaardafwijking). De meeste mensen hebben dan voldoende aan deze inname, zo geeft ook de Gezondheidsraad aan.

De-gemiddelde-behoefte-geeft-aan-hoeveel-van-een-bepaalde-stof-voldoende-is
Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nummer 2003/04

Hoe wordt het bepaald?

Hoe bepaalt men nou zo’n hoeveelheid? Elke voedingsstof draagt bij aan je lichaam. Denk aan onderhoud, het vrijmaken van energie en ga zo maar door. Dit wordt vervolgens geanalyseerd met allerlei gegevens. De hoeveelheid waarbij de helft van de mensen is voorzien, wordt dan genomen als GB.

Het is alleen mogelijk om te bepalen hoeveel er nodig is wanneer je genoeg gegevens hebt, van zowel de meeste mensen als van de voedingsstof. Het kan zijn dat deze gegevens er niet of niet voldoende zijn. Dan wordt de factoriële methode gebruikt. Hierbij kijkt men naar de totale lichaams verliezen, waaruit ook ook een GB is af te leiden. Ook de biobeschikbaarheid wordt hierbij meegenomen.

Voorbeeld

Laten we als voorbeeld vitamine A nemen. Dit heeft als taak om huid, slijmvlies en meer te maken in het lichaam. Voor een volwassen man is ongeveer 500 microgram de GB. De helft van de mannen heeft hier dan dus genoeg aan. De overige helft van de mensen krijgt dan echter te weinig vitamine A binnen. Daarom is het ook absoluut niet hetzelfde als de ADH. Een GB betekent voor de helft van een bevolking een tekort aan een bepaalde voedingsstof.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Voedingsnormen voor vitamines en mineralen in Nederland

Voedingsnormen voor vitamines en mineralen in Nederland

Gezond zijn en blijven staat voor veel mensen bovenaan het lijstje met prioriteiten, en voedingsnormen kunnen je daar een handje…
De aanvaardbare bovengrens (AB) voor voedingsstoffen

De aanvaardbare bovengrens (AB) voor voedingsstoffen

De aanvaardbare bovengrens voor voedingsstoffen als vitamines en mineralen zorgt ervoor dat je niet te veel van binnenkrijgt. Een te…
Adequate inname (AI), nog een voedingsnorm erbij

Adequate inname (AI), nog een voedingsnorm erbij

Wat betekent het begrip adequate inname (AI) precies? Kort gezegd staat het voor een ondergrens aan bepaalde voedingsstoffen. Deze richtlijn…
Referentie inname (RI): dit betekent het op de verpakking

Referentie inname (RI): dit betekent het op de verpakking

De term referentie inname, wat betekent dat nou wat op het etiket staat? Het dient als een richtlijn om aan…