Welke pindakaas is gezond en welke niet?

Er zijn vele soorten pindakaas, maar welke is nu eigenlijk gezond? Iedereen eet weleens pindakaas of heeft het op zijn minst ooit gegeten. De boterham met pindakaas is natuurlijk bekend, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Dat pindakaas nog altijd zo populair is blijkt ook wel uit het aanbod in de supermarkt. Je hebt tegenwoordig ontzettend veel keuze. Dat roept ook de vraag op: welke soorten pindakaas is het beste? En hoe gezond is pindakaas überhaupt? Hieronder gaan we ernaar kijken!

Is pindakaas gezond?

Pindakaas kan gezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. De ene soort pindakaas bevat meer suikers dan de ander, daarom is het verstandig altijd te kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke variant.

Het gaat veel meer over je voedingspatroon in zijn geheel. Toch kunnen we natuurlijk wel dieper ingaan op de gezondheid van pindakaas op zichzelf. Het belangrijkste is dan om goed te letten op de ingrediënten van pindakaas.

100 pindakaas, waar dus niets aan is toegevoegd, bestaat enkel uit pinda’s en is best gezond. Wel bevat dit veel calorieën. Wanneer je zo’n pot bekijkt zie je ook altijd een dikkere pindakaas met daarop een olielaagje. Hierin zitten geen toegevoegde suikers of andere ingrediënten. 100% pindakaas zonder toegevoegde suiker en zout valt tevens in de Schijf van Vijf, zoals het Voedingscentrum aangeeft.

Pure-pindakaas-past-in-een-gezond-voedingspatroon

Daartegenover staat smeuïge pindakaas. Dit is minder gezond omdat het gehard palmvet zout in zit. Ook kan hier plantaardige olie raapzaad soja in zitten, of door soja volledig geharde palm. Dat maakt pindakaas een stuk minder gezond. Kies daarom altijd voor 100 procent pindakaas. Deze levert je dus veel calorieën, waarmee je dus moet opletten, maar ook eiwitten en andere goede voedingsstoffen. Denk aan magnesium, vitamine b en gezonde vetten. Daarnaast verzadigt pindakaas goed waardoor je langer vol zit.

Wetenschappelijk onderzoek naar pindakaas

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die hebben onderzocht dat pindakaas gezond kan zijn vanwege de gezonde vetten, vezels en eiwitten. Eén studie uit 2019 gepubliceerd in het MDPI toonde aan dat het regelmatig consumeren van noten en pinda’s, waaronder pindakaas, geassocieerd was met een lager risico op overgewicht en obesitas bij vrouwen. De studie omvatte 51.188 vrouwen tussen 20 en 45 jaar oud en werd uitgevoerd over een periode van 8 jaar.

Voedingswaarden van de verschillende soorten (natuurlijke) pindakaas:

In de tabel hieronder hebben we 5 verschillende soorten pindakaas naast elkaar gezet. Door de voedingswaarden met elkaar te vergelijken, wordt het verschil tussen normale en natuurlijke pindakaas duidelijk. Zie de tabel hieronder voor de voedingswaarden per soort pindakaas per 100 gram:

Per 100 gramCalvé pindakaasCalvé pindakaas (met stukjes)Calvé pindakaas (light)Albert Heijn (100%) pindakaasJumbo 100% pindakaas
Energie2775 kJ (664 kcal)2721 kJ (651 kcal)2220 kJ (533 kcal)2549 kJ (615 kcal)2494kJ (602 kcal)
Vetten58 g55 g41 g48 g48 g
Waarvan verzadigd8.5 g7.5 g6.3 g6.7 g7.0 g
Koolhydraten11 g15 g17 g14 g12 g
Waarvan suikers6.4 g10 g5.8 g7.3 g5.5 g
Eiwitten21 g20 g18 g28 g26.0 g
Zout0.55 g0.55 g0.55 g0.03 g0.00 g

Waar moet je op letten bij het kopen van pindakaas?

Het belangrijkste is dus om te kijken naar de ingrediënten van pindakaas. Je wil niet te veel suiker, en vooral onverzadigde vetten. Volledig geharde palm zout varianten wil je vermijden, net als plantaardige olie raapzaad soja volledig geharde palm. Gehard palmvet zout is namelijk schadelijk voor je lichaam. Te veel van deze soort vetten zorgt ervoor dat je kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Daarom wil je dit zo min mogelijk binnenkrijgen.

De voordelen van pindakaas

Naast eventuele nadelen biedt het eten van pindakaas ook wel degelijk voordelen, wanneer je het met mate eet. De belangrijkste hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Het is rijk aan onverzadigde vetten, die HDL cholesterol doen stijgen en LDL cholesterol verlagen
  • Pinda’s of pindakaas zijn een goed alternatief voor vlees, crackers of brood
  • Het is een redelijke bron van eiwitten, zeker voor mensen die geen vlees eten
  • Pindakaas bevat veel vitamine E en antioxidanten
  • Het verzadigt goed, waardoor je langer vol zit en minder van andere dingen zult eten
100-pindakaas-op-de-boterham-is-gezond-en-lekker

Welke pindakaas is gezond?

Een gezonde pindakaas is een pindakaas zonder toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten. Het bevat hoogwaardige plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Daarnaast is een gezonde pindakaas van nature rijk aan mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Kies altijd voor pindakaas met zo min mogelijk bewerkte toevoegingen, zoals palmolie of gehydrogeneerde olie.

Je kunt dus het beste 100% pindakaas eten, gemaakt van 100% pinda en niets anders. Zelf pindakaas maken is overigens ook een goede optie. De pinda op zich bevat namelijk veel goede voedingsstoffen. We hebben hieronder nog een aantal bekende varianten bekeken.

100% natuurlijke pindakaas

Pindakaas gemaakt van enkel pinda’s, zonder andere ingrediënten, is absoluut de beste optie. Hierin zit geen transvet, geen zonnebloemolie, geen toegevoegde suikers en de voedingswaarden zijn beter. Wat je eet is puur pinda’s. Pinda’s zijn een goede toevoeging aan een gezond eetpatroon, omdat pinda’s veel gezonde vetten bevatten. Neem daarom altijd pindakaas van 100 pinda’s. Minder vet, minder suiker en meer voordelen waar je lichaam wat mee kan.

Is calvé pindakaas gezond?

Calvé pindakaas is een bekende merkpindakaas, maar niet per definitie de meest gezonde pindakaas. Het hangt van welke soort je kiest. Sommige varianten van Calvé pindakaas bevatten toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten, terwijl andere varianten alleen gezonde ingrediënten bevatten. 

Kijk altijd op de ingrediëntenlijst van de pot en controleer welke ingrediënten er in zitten. Hoewel Calvé pindakaas de meest bekende variant is, kun je dus niet eenzijdig zeggen of het gezond is of niet. Hiervoor moet je naar het specifieke product kijken.

Pindakaas-bevat-veel-voedingsstoffen

Pindakaas met stukjes of zonder?

Pindakaas met stukjes is verder niet wezenlijk anders dan de andere variant. De ingrediënten zijn hetzelfde. Als je gezonder wil eten kun je beter pindakaas van pinda 85 plantaardige olie nemen, of pinda zonnebloemolie. De ingrediënten van deze varianten zijn een stuk beter. Er zit minder transvet in, en transvetten is iets wat je wilt voorkomen.

Al met al kunnen we concluderen dat het een vrij goed product kan zijn, dat wel veel calorieën bevat. Daarnaast ligt het er dus aan welke variant je kiest. Let altijd goed op de voedingswaarden en maak op basis daarvan een goede keuze, zodat dit product prima past in een gezond voedingspatroon.

Ingrediënten van gezonde pindakaas

Pindakaas bevat veel voedingsstoffen, waaronder:

  • Vezels
  • Eiwitten
  • Verschillende B-vitamines
  • Vitamine E
  • Magnesium

Door een volkoren boterham met 100% natuurlijke pindakaas te eten of een handje ongezouten pinda’s, krijg je al relatief veel van deze voedingsstoffen binnen. Ook bevat pindakaas veel onverzadigd vet, wat goed is tegen hart- en vaatziekten.

Pas wel goed op met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. In verzadigd vet zitten veel calorieën en teveel hier van binnenkrijgen is niet goed, ookal is het een gezonde vorm vet. Dagelijks een handje ongezouten noten van ongeveer 15-25 gram oof een volkoren boterham met 100% pindakaas past in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Weetjes over pindakaas

Pinda’s bevatten natuurlijke suikers. Ook al eet je dus 100% natuurlijke pindakaas, krijg je ook een kleine hoeveelheid suikers binnen. 100% pindakaas past goed in combinatie bij havermout. Probeer bijvoorbeeld eens havermout met 100% pindakaas, bramen, frambozen en pompoenpitten door je yoghurt. Wist je tot slot dat ellk jaar op 24 januari de Nationale Pindakaasdag wordt gevierd, dus zet het in je agenda!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…