Welk brood is gezond?

Brood eten doen we bijna allemaal, maar welk brood is nu eigenlijk gezond? Je vindt zoveel broodsoorten in de schappen van de supermarkt en bij de bakker, dat het moeilijk is te kiezen naar brood dat echt gezond te noemen is. Is dit volkoren, bruin of het witte brood? Brood eten is niet alleen lekker maar moet ook voedzaam zijn voor ons lichaam natuurlijk. Kortom, wil je erachter komen wat nu echt de juiste keuze is om te maken, dan is het goed dit artikel te lezen. Zo leer je het gezondste brood kennen. 

Soorten brood

Wij Nederlanders eten graag brood. Het ene beleg smaakt beter op de witte boterham en de andere weer op donkere variant. Het hoofdingrediënt van brood is graan. Dit graan kan bestaan uit graansoorten zoals tarwe, volkoren, haver, maïs en rogge. Al deze ingrediënten bij elkaar zorgen voor goede voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ook zorgen ze voor inname van vitamines en mineralen en, een zeer belangrijke voor de darmen, vezels. 

Brood in Nederland

Het Nederlandse brood wordt onderverdeeld in drie soorten: je hebt het witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. De productie van het soort brood hangt af van het gedeelte van de graankorrel dat wordt gebruikt als ingrediënt. Een gedeelte van de graankorrel is een zemel, die vrijkomt bij gebruik van dit graansoort. Gebruik je de volledige graankorrel,  dan ontstaat volkorenbrood. Bruinbrood maakt gebruik van meel, waarbij kiemen en zemelen uit dit meel worden gefilterd. Bloem blijft dan over. 

Omdat het zonde is dit weg te gooien, wordt van dit bloem dit soort witbrood van gemaakt, zoals stokbrood. Als je kijkt naar alle soorten brood, zie je dat ze koolhydraten, voedingsvezels, ijzer en gluten bevatten. Per brood verschilt het aantal hiervan en ook de topping zoals pitten. Bij de bakker vindt je vaak diverse soorten brood.

Brood bevat vezels. Het gezondste brood bevat een hele graankorrel en vindt je in de volkoren variant. Dus welk brood is gezond? Volkoren is gezond, speltbrood ook en wordt veel verkocht door de bakker. 

Witbrood

Eén soort brood springt eruit die maar heel weinig graansoorten bevat en dat is het bekende witbrood. Doordat het witbrood weinig granen bevat, voorziet het in weinig voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten werken. Het witbrood bestaat uit ingrediënten zoals bloem, water, gist en zout. Helaas is het suiker gehalte wel hoger dan andere broden. Een enkele keer wordt melk toegevoegd aan witbrood. Het witbrood bevat weinig vezels, laat staan een volledige graankorrel. Ook heeft het weinig mineralen en bevat het geen volkorenmeel. 

Wit-brood-is-het-minst-gezond

Bruinbrood

Dit brood is een combinatie van bloem en volkorenmeel en heeft dus niet 100% volkorenmeel. Doordat het voldoende vezels heeft, heeft het zijn plaats ingenomen in de zogeheten Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar blijft het nog niet de gezondste keuze. Dit komt door het tekort aan granen in het brood. Hier wordt namelijk geen gebruik gemaakt van de hele graankorrel, maar gedeeltelijk. Volkorenmeel wordt hierbij niet gebruikt. Ook heeft het weinig mineralen en bevat het zeker niet de meeste vezels. Het bruinbrood heeft dus niet de meeste voedingsstoffen. 

Met stipt op nummer één staat het volkoren tarwebrood, ook wel volkoren tarwebrood genoemd. Dit is iets anders dan bruinbrood. Dit volkorenbrood bevat vezels en de meeste voedingsstoffen. Volkorenbrood wordt gemaakt van een volledige graankorrel oftewel volkorenmeel. Dit volkorenmeel bestaat uit veel waardevolle vitamines, mineralen en vezels die in de buitenste laag van de hele graankorrel zitten, waardoor je met volkorenbrood ook echt alles binnenkrijgt waar het lichaam om vraagt om gezond te blijven en goed te werken. Het volkorenmeel is dus een prima uitkomst als je gezond wil eten en belangrijke voedingsstoffen wil binnenkrijgen met veel vezels.  

Bruin-brood-is-niet-de-meest-gezonde-keuze
Bruinbrood is beter dan witbrood, maar heeft niet de meeste voedingsstoffen.

Andere graansoorten zijn die van spelt. Het speltbrood is gemaakt van tarwebrood en is net als dit brood net zo gezond. Uiteindelijk heeft speltbrood wel minder mineralen, eiwitten, vitamines en vezels in vergelijking met volkorenbrood, maar is speltbrood gezonder dan andere bruine brood soorten. Ook speltbrood wordt veel door de bakker verkocht, net zoveel eigenlijk als de volkoren variant. 

Zuurdesem

Zuurdesem brood is niet te vergelijken met bruinbrood en bevat ingrediënten zoals meel, water, rijsmiddel en zout. Door middel van steeds gedeeltelijk deze ingrediënten toe te voegen, ontstaat een goede verhouding om dit type brood te bakken. Of dit gezond brood is, is wat lastig te beoordelen. Doordat het een lang proces is om het brood te maken, blijven vezels, vitamines en mineralen wel langer behouden. 

Zuurdesem-brood-is-misschien-gezond

Meergranen brood

Meergranenbrood, de naam in meergranen zegt het eigenlijk al, bestaat uit drie soorten graan en wordt vooral uit volkorenmeel of bloem gemaakt. Het meergranenbrood bestaat uit een mengsel van graansoorten variërend van tarwe, rogge, gerst en haver. Door granen en pitten toe te voegen, krijg je een lekker geheel en een uniek meergranen.

Meergranenbrood-is-lekker-en-gezond
Meegranenbrood bestaat uit een mengsel van graansoorten.

Net als brood kun je er ook voor kiezen om havermout te eten. Dit levert ook koolhydraten en eiwitten op, net als vitamines en mineralen. Het voordeel van het eten van havermout, is dat het minder zout heeft en je hier minder van eet. Ook haver bevat vitamines en mineralen. 

Rogge

Rogge valt onder de graansoorten die gezond zijn. Het heeft weinig suiker maar wel genoeg koolhydraten, zodat het vult als je dit eet. Het heeft weinig calorieën en is eigenlijk een gezonde broodsoort. Het product bestaat uit andere graansoorten dan de overige broden met zich meebrengen. Het heeft vitamines, mineralen en voldoet als brood eten en heeft een hoge voedingswaarde. Gerst zit vol met vezels, vitamines en mineralen en heeft weinig calorieën. Het is een graansoort zonder zemel maar wel met een hoge voedingswaarde en heeft ook voldoende voedingsvezels. 

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…