Vitamines en mineralen laten testen op eventuele tekorten

Vitamines en mineralen laten testen, kan dat? Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Daarom is het heel belangrijk dat je goed in de gaten houdt of je hier voldoende van binnenkrijgt. Hoewel je van alle kanten hoort dat je weinig risico loopt als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, weet je dit nooit zeker. Met een bloedonderzoek vitamines en mineralen op waarden laten onderzoeken geeft een duidelijk beeld over jouw persoonlijke mineralen- en vitaminestatus.

Vitamines en mineralen testen

Veruit de meest effectieve manier is vitamines en mineralen testen via een bloedonderzoek. Dit gebeurt bij een huisarts of locatie waar bloed kan worden geprikt. Meestal worden er een aantal buisjes bloed afgenomen en wordt het bloed direct uit een ader gehaald. Dit geeft meer nauwkeurige resultaten dan bijvoorbeeld bloed uit een vingerprik die je voor een vitamine zelftest afneemt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is nuchter bloedprikken voor vitamines niet nodig.

Hoewel de meeste huisartsen graag met je meedenken en op verzoek vitamine en mineralen tekort testen, zijn ze hier niet toe verplicht. Het kan dus zijn dat jouw huisarts alleen een vitamine- en mineralenstatus bepaling wil doen als hij of zij een medische reden hiervoor ziet. Vragen staat echter vrij en het is goedkoper om via je huisarts een bloedwaardentest voor vitamines te laten doen. Daarbij komt, mineralen en vitamine tekorten zelf laten testen bijvoorbeeld via een internetbedrijf, gaat niet altijd even goed. Het programma Radar heeft hier onderzoek naar gedaan.

Vitamines-mineralen-testen-bloedtest-onderzoek
Vitamines en mineralen laten testen door een bloedtest

Wanneer moet ik het laten testen?

Er zijn verschillende situaties die kunnen leiden tot het vermoeden van een mineralen- en/of vitaminetekort. Ook kan het zijn dat je symptomen waarneemt die op een tekort aan vitaminen of mineralen wijzen. Het is belangrijk om signalen serieus te nemen. Jij kent je lichaam het beste dus jij bent de aangewezen persoon om veranderingen op te merken en aan de bel te trekken.Situaties en symptomen die te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamines en/of mineralen zijn bijvoorbeeld:

  • chronisch gebruik van medicatie i.v.m. medische aandoeningen
  • voor langere periode dierlijke producten uit je dieet schrappen
  • opmerken van veranderingen in je lichaam (bijvoorbeeld m.b.t. eetlust, nachtrust, energielevel of gewicht)
  • het niet verdwijnen van bepaalde lichamelijke klachten (denk aan broze nagels, haaruitval, vermoeidheid, spierpijn of -kramp)

Ook zijn er mensen die sowieso meer risico lopen op bepaalde vitamines/mineralen tekorten. Zo doen mensen boven de leeftijd van 50 jaar er verstandig aan om minimaal 1 keer per twee jaar een algeheel bloedonderzoek te laten doen. Dit geldt ook voor mensen die intensief sporten of mensen die juist een ongezonde leefstijl hebben (bijvoorbeeld overmatig alcohol gebruik). Het periodiek laten testen van je bloedwaarden geeft je waardevolle informatie over je gezondheid.

Online testen

Wil je vitamines en mineralen testen maar niet via je huisarts? Er zijn op het wereldwijde web veel sites te vinden die tekorten menen te kunnen testen via vragenlijsten. Na een reeks vragen over leefstijl, eetgewoonten en andere informatie ontvang je dan een indicatie over jouw vitaminestatus. Meestal gevolgd door een aanbod om ook je bloed te laten testen. Hiervoor kun je dan een afspraak maken bij een privékliniek.

Er zijn ook internetbedrijven waar je een doe-het-zelf pakket aanschaft. Je ontvangt dan materialen waarmee je urine, speeksel en/of bloed, via een vingerprik, kunt afnemen bij jezelf. Dit stuur je vervolgens retour en enkele dagen later ontvang je uitslagen met gemeten waarden.

De betrouwbaarheid bij online testen kan niet worden gewaarborgd. Ook kunnen uitslagen zonder juiste context misleidend en verwarrend zijn. Daarom is het beter om je bloed te laten testen op vitamines en mineralen via een (huis)arts, diëtist of orthomoleculair arts. Deze gezondheidsprofessionals geven duidelijke toelichting op de uitslagen. Ook zien zij mogelijke verbanden tussen diverse uitslagen en kunnen ze, indien noodzakelijk, vervolgonderzoeken aanbevelen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…