Beste algenolie: de 9 best geteste supplementen 2023

Werkt algenolie echt? Het supplement heeft in de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Het begon met name als vegan omega 3, in tegenstelling tot visolie. Maar hoe goed is het supplement dan eigenlijk in vergelijking met omega 3 vetzuren? Wanneer je visolie of algenolie gaat nemen, doe je dit waarschijnlijk vanwege de essentiële vetzuren DHA en EPA. Je lichaam kan deze essentiële vetzuren namelijk niet zelf aanmaken, en dus moet je het binnenkrijgen via voeding. Wanneer je om welke reden dan ook weinig of geen vette vis eet, is een supplement met algen olie een goede optie. Onderzoek wijst uit dat er geen verschil qua gezondheid meer bestaat tussen het gebruik van (vis)olie of plantaardige algenolie.[1] De plantaardige omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart, voor de hersenen, voor je hormonen en voor je gezichtsvermogen. Algen olie lijkt voor het milieu wel een stuk beter te zijn dan visolie, en dat is een reden waarom het nog altijd aan populariteit wint.

30+

Producten bekeken

80+

Bronnen onderzocht

190+

Reviews gelezen

25+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Algenolie pillen zijn een betere optie dan visolie pillen, omdat ze minder of helemaal geen schadelijke stoffen bevatten. Hoe dan ook blijft het erg belangrijk dat je supplementen van hoge kwaliteit kiest. Om je daarbij te helpen, hebben wij meer dan 30 verschillende producten geprobeerd en met elkaar vergeleken. Hiervoor hebben we meer dan 80 bronnen bekeken en hebben we een groot aantal reviews gelezen. Na alle producten uitgebreid zelf onderzocht te hebben, hebben we de 9 beste algenolie supplementen voor je geselecteerd. Hierbij hebben we onder andere gelet op de kwaliteit, prijs, certificering en gebruiksgemak.

Welke is de beste algenolie?

Wanneer je op zoek gaat naar EPA en DHA in een supplement, kom je vaak uit bij een visolie supplement. Om deze capsules te kunnen maken, moet er veel vis worden gebruikt. De zeeën worden natuurlijk al behoorlijk uitgeput, en daarom is algen olie een alternatief dat voor het milieu beter is. Vissen zijn ook slechts de tussenpersoon, want zij halen de vetzuren ook uit algen. Daar komt nog bij dat vissen vaak veel schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik en PCB’s. Nou worden de meeste capsules (als het goed is) wel gezuiverd totdat ze een acceptabele waarde hebben, maar de beste algenolie is helemaal vrij van deze schadelijke stoffen. Goede redenen om een van de soorten algenolie te nemen zijn dus minder schadelijke stoffen, het is beter voor het milieu en helemaal vegan. Er zijn wel steeds meer opties op de markt, wat het kiezen lastig kan maken. Daarom hebben wij de beste opties voor jou op een rijtje gezet!

Merk Supplement Prijs Servings Per serving Vorm
1. VitOrtho Omega 3 algenolie softgels €25,66 60 €0,43 Pillen
2. Lucovitaal Vegan Omega 3 Microalgen €15,39 60 €0,26 Pillen
3. Natuurlijk Presteren Vegan DHA €24,95 60 €0,42 Pillen
4. Ortholon Omega 3 Algenolie €35,95 60 €0,60 Pillen
5. Vitakruid Vegan Omega-3 €39,89 60 €0,52 Pillen

1. VitOrtho - Omega 3 Algenolie Softgels

Deze algenolie capsules (softgels) van VitOrtho zijn een perfecte aanvulling op een gezond dieet. Dit supplement bevat EPA en DHA uit 100% plantaardige bron, wat algen natuurlijk zijn. De DHA en EPA in dit supplement dragen bij aan een goede functie van de hersenen, een goed gezichtsvermogen, een gezond hart en gezonde bloedvaten. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 is zeer belangrijk, maar helaas is deze verhouding bij veel mensen in het westen compleet uit balans. Dit is op te lossen door simpelweg minder producten met omega 6 te eten, en meer omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kan met voeding, maar een goed supplement is een perfecte aanvulling hierop.

Dit supplement van VitOrtho vonden we erg fijn om in te nemen. Bijkomend voordeel vonden we wat het product geen nare bijsmaak veroorzaakt. Wij namen dit supplement 1 tot 2 keer per dag in en merkten na enkele weken gebruik dat we meer energie hadden en alerter waren. Ook kreeg onze huid een gezonde ‘glow’.

Voordelen

Nadelen

2. Lucovitaal - Vegan Omega 3 Mircoalgen

Vegan omega 3 van Lucovitaal, gewonnen uit algenolie, is een zeer goed supplement. Een groot voordeel wat ons betreft is dat dit supplement tevens vitamine E bevat. Omega 3 en vitamine E kunnen samen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Als we kijken naar de dosering, zien we dat dit supplement minder DHA bevat dan andere varianten. Dit is echter niet per se een nadeel voor ons, aangezien we sowieso al één a twee keer per week vis eten. De algenolie van Lucovitaal is dus een perfecte aanvulling op ons huidige eetpatroon.

DHA wordt vaak een visvetzuur genoemd, omdat het met name veel te vinden is in vis. Het is echter zo dat vis slechts de tussenpersoon is, want zij halen dit uit algen. Je kan daarom ook vis overslaan, en het rechtstreeks uit algen halen. Algenolie is duurzaam en volledig plantaardig, en daarmee een heel mooi alternatief voor visolie. Het is voor iedereen een goede optie, maar natuurlijk in het bijzonder voor vegetariërs en veganisten. Dit supplement bevat ook nog eens vitamine E, dat een sterke anti-oxidant is. Vitamine E helpt bij het beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en overmatig zonlicht.

Voordelen

Nadelen

3. Natuurlijk Presteren - Vegan DHA

Met de Vegan DHA capsules van Natuurlijk Presteren kun je op geheel plantaardige manier je lichaam voorzien van de allerbelangrijkste omega-3 vetzuren. De algen die gebruikt zijn voor dit supplement zijn 100% plantaardig en duurzaam gekweekt. Als we kijken naar de dosering, krijg je per Per dosering van twee capsules 400 mg omega-3 binnen. Wij namen ter aanvulling één capsule per dag. We vonden dit supplement van Natuurlijk Presteren erg makkelijk in te slikken, en b De capsules zijn gemakkelijk in te slikken. Ook konden we geen onaangename bijsmaak of geur ontdekken. Aan de capsules is natuurlijk vitamine E toegevoegd. Wat ons betreft is dit een perfect supplement voor iedereen!

Voordelen

Nadelen

Natuurlijk presteren

4. Ortholon - Omega 3 Algenolie

Deze algen olie capsules van Ortholon zijn ook een zeer goede optie. Dit supplement bevat per softgel 210 mg DHA, en 70 mg EPA. Na enkele weken testen, merkten we dat we ons in het algemeen energieker voelden. Ook leek de conditie van onze huid en haar verbeterd te zijn, en na een bezoek aan de dokter bleek dat onze hartgezondheid was verbeterd. Uiteraard kunnen we niet met 100% zekerheid kunnen zeggen dat dit te danken is aan dit supplement. Ortholon staat bekend om z’n gedegen producten, dus met deze algenolie zit je sowieso goed.

Voordelen

Nadelen

5. Vitakruid - Vegan Omega-3

Vitakruid is een merk van supplementen dat staat voor kwaliteit. Als we de ingrediënten van hun supplementen onder de loep leggen, zien we dat er enkel hoogwaardige ingrediënten worden gebruikt. Ook worden er geen onnodige stoffen toegevoegd en is de opneembaarheid is zeer goed. Deze vegan omega 3 capsules, gewonnen uit algenolie, zijn hierop geen uitzondering. Er zitten in deze capsules geen GMO, gluten, lactose, gist, suiker of kunstmatige toevoegingen.

Wij merkten tijdens het gebruik van deze supplementen dat we ons rustiger voelden in het algemeen. Wellicht komt dit doordat DHA en EPA bijdragen aan een gezonde hormoonhuishouding. Wat wij ook goed vonden om te zien is dat dit supplement speciaal geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen. Enige minpuntje vonden wij de prijs: deze is wat aan de hoge kant.

Voordelen

Nadelen

6. XXL Nutritrion - Vegan Algae Omega 3

Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten, zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Zoals wij zelf ook hebben ervaren, kun je je hier beter door voelen. En natuurlijk is het extra goed om te weten dat je het milieu zo niet te veel belast. Wij namen per dag 1 of 2 capsules Vegan Algae Omega 3 in van XXL Nutrition, afhankelijk van onze behoefte. Deze capsules vonden we erg meevallen qua prijs, en dat is dan ook een groot pluspunt. Zeker doordat we meestal maar 1 capsule per dag innamen, waren we behoorlijk goedkoop uit. Met één capsule kregen we 150 mg DHA en 75 mg EPA binnen, wat voor ons genoeg is.

Voordelen

Nadelen

7. Arctic Blue - Omega 3 algenolie

Deze algenolie capsules van Arctic Blue zijn om meerdere redenen een bijzondere optie. Kijkende naar de dosering, zien we dat we maar liefst 250 mg DHA binnenkrijgen met één capsule. Dit is zeer veel in vergelijking met vele andere opties. Wij merkten dat er geen vissmaak aan zat, dus dat is een groot voordeel. Bovendien zijn de capsules erg klein, dus we konden ze met gemak innemen. Ook waren we erg te spreken over de verpakking: deze is duurzaam en volledig composteerbaar. Een ideale optie, voor zowel mens als milieu!

Voordelen

Nadelen

8. Foodspring - Omega 3 Vegan

Foodspring is een fabrikant die aandacht besteedt aan de beste kwaliteit ingrediënten. Dat geldt ook voor deze algenolie supplementen. De algen die Foodspring gebruikt zijn zeer puur, zonder toevoegingen. Wanneer je om welke reden dan ook weinig tot geen vis eet, is een supplement met EPA en DHA onmisbaar. Met deze capsules vervul je die behoefte.

Als we kijken naar de dosering, zien we dat er maar liefst 396 mg omega-3 vetzuren in één capsule zit, zonder toevoegingen en volledig veganistisch. Ook de capsule zelf is volledig natuurlijk. Er is geen gebruik gemaakt van gelatine, dus ook de buitenkant is veganistisch. Wat ons betreft een ideale toevoeging op een gezond dieet!

Voordelen

Nadelen

9. Now Foods - Flax Oil 1000mg

Naast EPA en DHA heb je ook nog het omega 3 vetzuur ALA. Ook dit is belangrijk voor een gezond lichaam. Lijnzaad is hier een goede bron van. Vlasolie wordt van lijnzaad gemaakt, en dat is precies wat in dit supplement zit. Het lichaam kan ALA (net als DHA en EPA) niet zelf aanmaken. Je krijgt het vaak voldoende binnen uit voeding als je genoeg zaden en noten eet. Wanneer dat niet het geval is, is dit een goede toevoeging. Denk er wel aan om ook voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.

Zeker omdat wij niet altijd voldoende gezonde vetten uit noten en zaden binnenkrijgen, is dit voor ons een ideaal supplement. Uiteraard moeten we hierbij wel goed opletten dat we voldoende DHA en EPA binnenkrijgen. Om die reden namen wij slechts één softgel per dag in.

Voordelen

Nadelen

Wat is algenolie precies?

We gaan ook even kijken naar wat nou precies de beste algenolie is. Zoals de naam al zegt, is het olie afkomstig van algen en vormt het een plantaardig alternatief voor visolie. Tot zover niks nieuws. Algen zijn er in verschillende soorten en maten te vinden, en behoren tot de oudste organismen op aarde. De algen die men vaak gebruikt voor supplementen is niet hetzelfde organisme als het groene laagje dat je vaak in meren en vijvers ziet. Gelukkig maar, want dat kent hele andere eigenschappen. Algenolie wordt namelijk gemaakt van microalgen, wat een zee-organisme is. Deze zitten vol met gezonde vetzuren, en daarnaast ook met eiwitten, ijzer en vitamine B. Algen hebben weinig voedingstoffen nodig om te kunnen groeien, en groeien desondanks zeer snel. De energie wordt met name uit zonlicht gehaald, hiermee zijn ze in staat om bouwstenen aan te maken. Dit maakt het ook mogelijk om algen makkelijk te kunnen kweken, en hier dan weer algenolie uit te halen voor onder andere supplementen. Dit is een alternatief voor visolie dat zowel voor de mens als het milieu heel goed en duurzaam is.

beste algenolie

Algenolie beter voor het milieu

De vetzuren in visolie, of in vis, komen van nature helemaal niet uit vissen. Vissen zijn slechts de tussenpersoon, omdat deze het ook uit algen halen. Het nadeel is dat vissen algen uit de oceaan eten die vaak behoorlijk vervuild zijn, wat de vetzuren ook vervuild maakt. Vissen zelf zijn ook behoorlijk vervuild, omdat de oceanen tegenwoordig niet meer zo schoon zijn. Zo’n 26% van de gevangen vis wordt gebruikt voor visolie. Dat is niet zo gek als je weet dat voor 60 capsules maar liefst 40 vissen nodig zijn. Die vissen moeten worden ontdaan van vervuiling, wat voor het milieu niet goed is. Algenolie daarentegen wordt gekweekt op een manier die voor mens en milieu goed is. Algen vragen amper productie en worden op het land gekweekt. Algen zijn de directe bron van de vetzuren, waardoor de kwaliteit beter is. Het is volledig plantaardig en diervriendelijk, en de DHA EPA ratio is beter. Dit alles maakt dat algen olie voor het milieu, voor de dieren en voor jouzelf een duurzame optie is. Hierdoor hebben algenolie capsules voor sommige mensen een streepje voor op visolie.

DHA en EPA

Wanneer het gaat over omega 3 vetzuren, hebben we het vaak over EPA en DHA. ALA is de derde variant, die ook in planten te vinden is, maar deze is minder belangrijk voor het lichaam. Veel vegan omega 3 bevat wel voornamelijk ALA. Uitzondering hierop is dus de beste algenolie. Dit bevat met name DHA, wat de belangrijkste vorm van omega 3 is voor de mens. Dit is met name een belangrijke bouwstof voor de hersenen. Uiteraard is ook EPA belangrijk, die tot voor kort wat minder voorkwam in algen. Er komen echter steeds meer varianten op de markt die ook een goed gehalte EPA bevatten. Dit maakt dat de kwaliteit en voordelen van algenolie nog altijd toenemen.

Hoe wordt algenolie gemaakt?

Algenolie wordt gekweekt, maar hoe werkt dat eigenlijk? Er worden eerst microalgen gekweekt, wat vaak gebeurt in vijversystemen die hiervoor speciaal zijn gemaakt. Hier kunnen de omstandigheden waarin de algen groeien zeer goed worden gecontroleerd. Na de oogst worden de microalgen gefermenteerd in een waterrijk milieu. Hierbij worden enzymen, schimmels en bacteriën gebruikt. Op deze manier worden stoffen in de algen omgezet en duurzamer gemaakt. Vervolgens worden de algen gecentrifugeerd of geperst, om zo de ruwe olie eruit te kunnen halen. Dit is een hele dure en ingewikkelde procedure, omdat de apparatuur onder hoge druk staat. Dit alles gebeurt vaak in een zuurstofvrije omgeving, waardoor algen beter beschermd blijven tegen oxidatie. Dit komt de smaak en geur ten goede.

Dit proces is vrij vriendelijk voor het milieu, en maar weinig vervuilend. Zeker als je dit vergelijkt met de extractie van visolie of krillolie. Dat maakt algenolie een mooie bron van DHA en EPA. Bovendien zijn microalgen gekweekt, en worden er geen vissen of krill voor uit de zee gehaald. Ook hebben algen geen verontreinigende middelen in zich, wat vis en krill wel hebben. Dat komt omdat microalgen gecontroleerd kunnen worden gekweekt, waarbij er geen vervuiling kan plaatsvinden.

Waar zijn algenolie capsules het goed voor?

Vloeibare algenolie is doorgaans te koop in een fles. Wanneer je een hogere concentratie wilt innemen dan algenolie capsules, kun je gebruik maken van vloeibare algenolie. Je kunt vloeibare algenolie makkelijk toevoegen aan je yoghurt of aan je smoothie. 

Waar zijn algenolie capsules het goed voor?

Waarvoor zijn EPA en DHA nou zo belangrijk? De belangrijkste redenen staan hieronder!

Ogen

DHA ondersteunt bij behoud van je zicht, en voorkomt dat je ogen snel achteruit gaan. Voor zwangere vrouwen geldt bovendien dat DHA de groei en ontwikkeling van onder andere de ogen van de baby kan ondersteunen.

Ontstekingsremmend

We hadden het al even over de balans tussen omega 6 en omega 3. Omega 6 is ontstekingsbevorderend, wat ook goed kan zijn voor je lichaam, maar enkel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Omega 3 daarentegen is ontsteking verminderend. We krijgen vaak teveel omega 6 binnen, en te weinig omega 3.

Hersenen

DHA is zeer belangrijk voor je hersenen, met name omdat een groot deel van je hersenen bestaat uit DHA. Het kan helpen beschermen tegen dementie en alzheimer, en helpt kinderen bij de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien kan het mentale problemen zoals depressies voorkomen of verminderen, en gedragsstoornissen verhelpen.

Voor- en nadelen van algenolie

Algenolie capsules vormen een goede bron van de vetzuren EPA en DHA, dat is inmiddels duidelijk. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

Voordelen:

– Het wordt zonder toevoegingen en verontreinigende stoffen geproduceerd

– Het is niet belastend voor het milieu

– Het bevat veel EPA en DHA

– Het is geschikt voor veganisten


Nadelen:

– Er zijn ook supplementen van lage kwaliteit op de markt

– Algen olie wordt sneller ranzig

– De inhoud is minder nauwkeurig te meten

Algenolie producten kopen: let hier op

Wanneer je zelf een goed algenolie supplement wil kiezen, zijn er een aantal factoren waarop je moet letten. De belangrijkste zijn dosering, kwaliteit en ingrediënten.

Let altijd goed op de dosering, en dan met name van EPA en DHA. Dit bepaalt hoe nuttig een supplement is. Let ook altijd op de kwaliteit van een plantaardig product, wat eigenlijk voor zich spreekt. Een goede optie om naar te kijken is de TOTOX waarde. Dit zegt hoe vers en geoxideerd de algen olie is. Hoe lager de TOTOX waarde, hoe beter. Kijk tot slot naar de genetisch gemodificeerde ingrediënten en additieven. Een goede variant bevat maar zeer weinig toevoegingen en voornamelijk veel waardevolle voedingsstoffen, en ook de capsules zijn dan van goede kwaliteit. Let er op dat dit niet is gemaakt van gelatine, met name wanneer je veganistisch bent.

Let er tot slot goed op dat er geen zware metalen in zitten. Deze zware metalen zitten doorgaans wel in visolie, maar niet in algenolie capsules.

Hoeveel algenolie mag je per dag?

De ideale dosering algenolie capsules wordt vaak geschat van 250 tot 600 mg EPA en DHA per dag. Het hangt echter ook voor een groot deel af van de verhouding omega 3 en omega 6. Dit moet in balans zijn. Krijg je veel omega 6 binnen, dan zou je ook meer omega 3 binnen moeten krijgen. Een te hoge dosering van omega 3 is ook weer niet aan te raden, dus let daar goed op.

Hoe bewaar ik het?

Algenolie is gevoelig voor warmte en licht, daarom zou je het op een koele en droge plek moeten bewaren. Je kan algen olie na het openen het beste in de koelkast zetten, en het potje binnen 45 dagen opmaken. Wanneer het onaangenaam ruikt en smaakt, zou je het weg moeten gooien.

Dit geldt ook voor vloeibare algenolie, aangezien de vloeibare vorm het snelst bederft. Vloeibare algenolie kan daarom ook het beste op een koele plek worden bewaard, zoals in de koelkast.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Arterburn LM, Oken HA, Bailey Hall E, Hamersley J, Kuratko CN, Hoffman JP. Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1204-9. doi: 10.1016/j.jada.2008.04.020. PMID: 18589030.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589030/

Meer over voedingssupplementen:

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.