Beste algenolie: de 8 best geteste supplementen 2023

Werkt algenolie echt? Het supplement heeft in de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Het begon met name als vegan omega 3, in tegenstelling tot visolie. Maar hoe goed is het supplement dan eigenlijk in vergelijking met omega 3 vetzuren? Wanneer je visolie of algenolie gaat nemen, doe je dit waarschijnlijk vanwege de essentiële vetzuren DHA en EPA. Je lichaam kan deze essentiële vetzuren namelijk niet zelf aanmaken, en dus moet je het binnenkrijgen via voeding. Wanneer je om welke reden dan ook weinig of geen vette vis eet, is een supplement met algen olie een goede optie. Onderzoek wijst uit dat er geen verschil qua gezondheid meer bestaat tussen het gebruik van visolie of plantaardige algenolie. De plantaardige omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart, voor de hersenen, voor je hormonen en voor je gezichtsvermogen. Algen olie lijkt voor het milieu wel een stuk beter te zijn dan visolie, en dat is een reden waarom het nog altijd aan populariteit wint.

30+

Producten bekeken

80+

Bronnen onderzocht

190+

Reviews gelezen

25+

Uren besteed

Welke is de beste algenolie?

Wanneer je op zoek gaat naar EPA en DHA in een supplement, kom je vaak uit bij een visolie supplement. Om deze capsules te kunnen maken, moet er veel vis worden gebruikt. De zeeën worden natuurlijk al behoorlijk uitgeput, en daarom is algen olie een alternatief dat voor het milieu beter is. Vissen zijn ook slechts de tussenpersoon, want zij halen de vetzuren ook uit algen. Daar komt nog bij dat vissen vaak veel schadelijke stoffen bevatten, zoals kwik en PCB’s. Nou worden de meeste capsules (als het goed is) wel gezuiverd totdat ze een acceptabele waarde hebben, maar de beste algenolie is helemaal vrij van deze schadelijke stoffen. Goede redenen om een van de soorten algenolie te nemen zijn dus minder schadelijke stoffen, het is beter voor het milieu en helemaal vegan. Er zijn wel steeds meer opties op de markt, wat het kiezen lastig kan maken. Daarom hebben wij de beste opties voor jou op een rijtje gezet!

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. VitOrthoOmega 3 algenolie softgels€25,6660€0,43Pillen
2. LucovitaalVegan Omega 3 Microalgen€15,3960€0,26Pillen
3. Natuurlijk PresterenVegan DHA€24,9560€0,42Pillen
4. OrtholonOmega 3 Algenolie€35,9560€0,60Pillen
5. VitakruidVegan Omega-3€39,8960€0,52Pillen
6. XXL NutritionVegan Algae Omega 3€16,9560€0,28Pillen

1. VitOrtho - Omega 3 Algenolie Softgels

Deze algenolie capsules (softgels) van VitOrtho zijn een perfecte aanvulling op een gezond dieet. Dit supplement bevat EPA en DHA uit een 100% plantaardige bron, wat algen natuurlijk zijn. De DHA en EPA die zijn te vinden in dit supplement dragen bij aan een instandhouding van een goede functie van de hersenen, aan een goed gezichtsvermogen, gezonde hart en vaten en meer. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 is zeer belangrijk, maar helaas bij veel mensen in het westen compleet uit balans. Dit is op te lossen door simpelweg minder producten met omega 6 te eten, en meer omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kan met voeding, maar een goed supplement is een perfecte aanvulling hierop. Het gaat dan met name om EPA en DHA. De minimale dosering per dag is 250 mg DHA. Dit haal je dus niet volledig uit het supplement, daarom zou je ook 2 capsules kunnen nemen. Je kan er echter ook voor kiezen om de rest uit normale voeding te halen. Dit supplement is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Voordelen

Nadelen

2. Lucovitaal - Vegan Omega 3 Mircoalgen

Vegan omega 3 van Lucovitaal, gewonnen uit algenolie, is een zeer goed supplement. Het is goed voor je hersenen, je gezichtsvermogen en meer. Het bevat daarnaast ook nog eens vitamine E. De vetzuren in dit supplement worden gewonnen uit algen. Met name DHA kent vele gezondheidsvoordelen, en dit is dus het belangrijkst. EPA kan goed worden omgezet in DHA. Het draagt ook bij aan het behouden van een gezond vetgehalte in je bloed. Zeker met het huidige Westerse dieet is een goed algen olie supplement geen overbodige luxe. DHA wordt vaak een visvetzuur genoemd, omdat het met name veel te vinden is in vis. Het is echter zo dat vis slechts de tussenpersoon is, want zij halen dit uit algen. Je kan daarom ook vis overslaan, en het rechtstreeks uit algen halen. Algenolie is duurzaam en volledig plantaardig, en daarmee een heel mooi alternatief voor visolie. Het is voor iedereen een goede optie, maar natuurlijk in het bijzonder voor vegetariërs en veganisten. Dit supplement bevat ook nog eens vitamine E, dat een sterke anti-oxidant is. Deze helpt bij het beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en overmatig zonlicht.

Voordelen

Nadelen

3. Natuurlijk Presteren - Vegan DHA

Met de Vegan DHA capsules van Natuurlijk Presteren kun je op geheel plantaardige manier je lichaam voorzien van de allerbelangrijkste omega-3 vetzuren. De algen die gebruikt zijn voor dit supplement zijn 100% plantaardig en duurzaam gekweekt. Per dosering krijg je met de Vegan DHA capsules van Natuurlijk Presteren 400 mg omega-3 binnen. De capsules zijn gemakkelijk in te slikken, hebben een neutrale smaak, en zijn geurloos.

Aan de capsules is natuurlijk vitamine E toegevoegd. Vitamine E beschermt je lichaam tegen oxidatie. Ook is het fijn om te weten dat deze DHA capsules net zo goed werken als visolie. Omdat er geen vissen worden gebruikt voor de productie van dit supplement, ga je tevens overbevissing tegen. Met deze vegan DHA help je dus niet alleen je lichaam, maar ook de natuur een handje!

Voordelen

Nadelen

Natuurlijk presteren

4. Ortholon - Omega 3 Algenolie

Deze algen olie capsules van Ortholon zijn ook een zeer goede optie. Algen olie is de perfecte bron van omega 3 vetzuren, die zowel goed is voor mens als milieu. Het is uiteraard geen vervanging van een gezonde leefstijl, maar slechts een aanvulling hierop. Daarbij moeten we wel zeggen dat een goede verhouding tussen omega 6 en 3 van groot belang is, en dat deze vaak uit balans is met het standaard Westerse dieet. Dan is zo’n supplement een goede oplossing. Het grote voordeel is dat de beste algenolie ook geschikt is voor vegetariërs en veganisten, en toch zeer veel EPA en DHA geeft. Dit supplement bevat per dosering zeer veel DHA.

Voordelen

Nadelen

5. Vitakruid - Vegan Omega-3

Vitakruid is een merk van supplementen dat staat voor kwaliteit. Er worden enkel hoogwaardige ingrediënten gebruikt, geen onnodige toevoegingen en de opneembaarheid is zeer goed. Deze vegan omega 3 capsules, gewonnen uit algenolie, zijn hierop geen uitzondering. DHA en EPA zijn zeer goed voor een gezond hart. Ook helpt het bij het gezichtsvermogen en is het een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Het draagt tot slot bij aan een gezonde hormoonhuishouding. De beste algenolie capsules hebben een aantal voordelen ten opzichte van visolie. Het bevat geen verontreinigende middelen, wat in visolie wel kan zitten. Het is geschikt voor vegetariërs en veganisten, en het is beter voor het milieu. Dat is de reden dat er steeds meer vraag komt naar algen olie. Dit is de meest duurzame bron van omega 3 vetzuren. Hiermee worden veel vissen gespaard. Er zitten in deze capsules geen GMO, gluten, lactose, gist, suiker of kunstmatige toevoegingen.

Voordelen

Nadelen

6. XXL Nutritrion - Vegan Algae Omega 3

Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten, zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Mensen voelen zich hier beter door, helpen het milieu en vinden het prettiger voor dieren. Het is bekend dat EPA en DHA tekorten dan makkelijk kunnen ontstaan, en veel supplementen zijn niet vegan. Deze plantaardige olie is dat wel. Dit supplement is rijk aan DHA en EPA olie, waardoor je met 2 capsules per dag al voldoende binnen krijgt voor een goede gezondheid. Dit ondersteunt een (meer) plantaardige leefstijl. Er is gekozen voor algenolie omdat dit de meeste duurzame variant is, en zeer geconcentreerd. Het bevat zowel EPA als DHA, en is daarmee vrijwel de enige plantaardige bron die dit bevat. Ook een dosering kan je al ondersteunen, als je daarnaast nog wat binnenkrijgt uit normale voeding.

Voordelen

Nadelen

7. Arctic Blue - Omega 3 algenolie

Deze algenolie capsules van Arctic Blue zijn om meerdere redenen een bijzondere optie. Het is natuurlijk 100% plantaardig, maar dat is niet vreemd voor een algenolie supplement. Het is hiermee zeer duurzaam, en veel beter voor het milieu dan visolie. Het bevat maar liefst 250 mg DHA per capsule, wat zeer veel is in vergelijking met vele andere opties. DHA is een essentieel vetzuur, met name belangrijk voor je hersenen en het gezichtsvermogen. Dat dit essentieel is, betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. Het moeten daarom worden binnengekregen via voeding, of dus eventueel via supplementen. Vette vis is de beste bron van DHA, maar veel mensen eten dit niet of te weinig. Vis haalt DHA zelf uit algen olie, en dat kunnen wij als mens dus ook. Met dit supplement wordt de tussenpersoon dus overgeslagen, en wordt de DHA rechtstreeks uit de bron verkregen. Er zit geen smaak van vis aan, en het is helemaal geschikt voor veganisten. Bijkomende voordelen zijn nog dat deze capsules heel klein zijn, en daardoor makkelijk in te nemen. Ook de verpakking is tot slot duurzaam, en volledig composteerbaar. Een ideale optie, voor zowel mens als milieu!

Voordelen

Nadelen

8. Foodspring - Omega 3 Vegan

Foodspring is een fabrikant met aandacht voor de beste kwaliteit ingrediënten. Dat geldt ook voor deze algenolie supplementen. Algen staan aan de basis van de voedselketen, en zijn de belangrijkste bron van DHA en EPA. De algen die Foodspring gebruikt zijn zeer puur, zonder toevoegingen. Wanneer je om welke reden dan ook weinig tot geen vis eet, is een supplement met EPA en DHA onmisbaar. Met deze capsules vervul je die behoefte. Er zitten maar liefst 396 mg omega-3 vetzuren in een capsule, zonder toevoegingen en volledig veganistisch. Ook de capsule zelf is volledig natuurlijk. Er is geen gebruik gemaakt van gelatine, maar een hoogwaardige veganistische en zachte buitenkant. Een ideale toevoeging aan een gezond dieet!

Voordelen

Nadelen

9. Now Foods - Flax Oil 1000mg

Naast EPA en DHA heb je ook nog het omega 3 vetzuur ALA. Ook dit is belangrijk voor een gezond lichaam. Lijnzaad is hier een goede bron voor. Vlasolie is hiervan afkomstig, en dat is gebruikt in dit supplement. Het lichaam kan ALA ook niet zelf aanmaken. Je krijgt het vaak voldoende binnen uit voeding als je genoeg planten en noten eet. Wanneer dat niet het geval is, is dit een goede toevoeging. Denk er wel aan om ook voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.

Voordelen

Nadelen

Wat is algenolie precies?

We gaan ook even kijken naar wat nou precies de beste algenolie is. Zoals de naam al zegt, is het olie afkomstig van algen en vormt het een plantaardig alternatief voor visolie. Tot zover niks nieuws. Algen zijn er in verschillende soorten en maten te vinden, en behoren tot de oudste organismen op aarde. De algen die men vaak gebruikt voor supplementen is niet hetzelfde organisme als het groene laagje dat je vaak in meren en vijvers ziet. Gelukkig maar, want dat kent hele andere eigenschappen. Algenolie wordt namelijk gemaakt van microalgen, wat een zee-organisme is. Deze zitten vol met gezonde vetzuren, en daarnaast ook met eiwitten, ijzer en vitamine B. Algen hebben weinig voedingstoffen nodig om te kunnen groeien, en groeien desondanks zeer snel. De energie wordt met name uit zonlicht gehaald, hiermee zijn ze in staat om bouwstenen aan te maken. Dit maakt het ook mogelijk om algen makkelijk te kunnen kweken, en hier dan weer algenolie uit te halen voor onder andere supplementen. Dit is een alternatief voor visolie dat zowel voor de mens als het milieu heel goed en duurzaam is.

beste algenolie

Algenolie beter voor het milieu

De vetzuren in visolie, of in vis, komen van nature helemaal niet uit vissen. Vissen zijn slechts de tussenpersoon, omdat deze het ook uit algen halen. Het nadeel is dat vissen algen uit de oceaan eten die vaak behoorlijk vervuild zijn, wat de vetzuren ook vervuild maakt. Vissen zelf zijn ook behoorlijk vervuild, omdat de oceanen tegenwoordig niet meer zo schoon zijn. Zo’n 26% van de gevangen vis wordt gebruikt voor visolie. Dat is niet zo gek als je weet dat voor 60 capsules maar liefst 40 vissen nodig zijn. Die vissen moeten worden ontdaan van vervuiling, wat voor het milieu niet goed is. Algenolie daarentegen wordt gekweekt op een manier die voor mens en milieu goed is. Algen vragen amper productie en worden op het land gekweekt. Algen zijn de directe bron van de vetzuren, waardoor de kwaliteit beter is. Het is volledig plantaardig en diervriendelijk, en de DHA EPA ratio is beter. Dit alles maakt dat algen olie voor het milieu, voor de dieren en voor jouzelf een duurzame optie is. Hierdoor hebben algenolie capsules voor sommige mensen een streepje voor op visolie.

DHA en EPA

Wanneer het gaat over omega 3 vetzuren, hebben we het vaak over EPA en DHA. ALA is de derde variant, die ook in planten te vinden is, maar deze is minder belangrijk voor het lichaam. Veel vegan omega 3 bevat wel voornamelijk ALA. Uitzondering hierop is dus de beste algenolie. Dit bevat met name DHA, wat de belangrijkste vorm van omega 3 is voor de mens. Dit is met name een belangrijke bouwstof voor de hersenen. Uiteraard is ook EPA belangrijk, die tot voor kort wat minder voorkwam in algen. Er komen echter steeds meer varianten op de markt die ook een goed gehalte EPA bevatten. Dit maakt dat de kwaliteit en voordelen van algenolie nog altijd toenemen.

Hoe wordt algenolie gemaakt?

Algenolie wordt gekweekt, maar hoe werkt dat eigenlijk? Er worden eerst microalgen gekweekt, wat vaak gebeurt in vijversystemen die hiervoor speciaal zijn gemaakt. Hier kunnen de omstandigheden waarin de algen groeien zeer goed worden gecontroleerd. Na de oogst worden de microalgen gefermenteerd in een waterrijk milieu. Hierbij worden enzymen, schimmels en bacteriën gebruikt. Op deze manier worden stoffen in de algen omgezet en duurzamer gemaakt. Vervolgens worden de algen gecentrifugeerd of geperst, om zo de ruwe olie eruit te kunnen halen. Dit is een hele dure en ingewikkelde procedure, omdat de apparatuur onder hoge druk staat. Dit alles gebeurt vaak in een zuurstofvrije omgeving, waardoor algen beter beschermd blijven tegen oxidatie. Dit komt de smaak en geur ten goede.

Dit proces is vrij vriendelijk voor het milieu, en maar weinig vervuilend. Zeker als je dit vergelijkt met de extractie van visolie of krillolie. Dat maakt algenolie een mooie bron van DHA en EPA. Bovendien zijn microalgen gekweekt, en worden er geen vissen of krill voor uit de zee gehaald. Ook hebben algen geen verontreinigende middelen in zich, wat vis en krill wel hebben. Dat komt omdat microalgen gecontroleerd kunnen worden gekweekt, waarbij er geen vervuiling kan plaatsvinden.

Waar zijn algenolie capsules het goed voor?

Vloeibare algenolie is doorgaans te koop in een fles. Wanneer je een hogere concentratie wilt innemen dan algenolie capsules, kun je gebruik maken van vloeibare algenolie. Je kunt vloeibare algenolie makkelijk toevoegen aan je yoghurt of aan je smoothie. 

Waar zijn algenolie capsules het goed voor?

Waarvoor zijn EPA en DHA nou zo belangrijk? De belangrijkste redenen staan hieronder!

Ogen

DHA ondersteunt bij behoud van je zicht, en voorkomt dat je ogen snel achteruit gaan. Voor zwangere vrouwen geldt bovendien dat DHA de groei en ontwikkeling van onder andere de ogen van de baby kan ondersteunen.

Ontstekingsremmend

We hadden het al even over de balans tussen omega 6 en omega 3. Omega 6 is ontstekingsbevorderend, wat ook goed kan zijn voor je lichaam, maar enkel in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Omega 3 daarentegen is ontsteking verminderend. We krijgen vaak teveel omega 6 binnen, en te weinig omega 3.

Hersenen

DHA is zeer belangrijk voor je hersenen, met name omdat een groot deel van je hersenen bestaat uit DHA. Het kan helpen beschermen tegen dementie en alzheimer, en helpt kinderen bij de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien kan het mentale problemen zoals depressies voorkomen of verminderen, en gedragsstoornissen verhelpen.

Voor- en nadelen van algenolie

Algenolie capsules vormen een goede bron van de vetzuren EPA en DHA, dat is inmiddels duidelijk. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen? We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

Voordelen:

– Het wordt zonder toevoegingen en verontreinigende stoffen geproduceerd

– Het is niet belastend voor het milieu

– Het bevat veel EPA en DHA

– Het is geschikt voor veganisten


Nadelen:

– Er zijn ook supplementen van lage kwaliteit op de markt

– Algen olie wordt sneller ranzig

– De inhoud is minder nauwkeurig te meten

Algenolie producten kopen: let hier op

Wanneer je zelf een goed algenolie supplement wil kiezen, zijn er een aantal factoren waarop je moet letten. De belangrijkste zijn dosering, kwaliteit en ingrediënten.

Let altijd goed op de dosering, en dan met name van EPA en DHA. Dit bepaalt hoe nuttig een supplement is. Let ook altijd op de kwaliteit van een plantaardig product, wat eigenlijk voor zich spreekt. Een goede optie om naar te kijken is de TOTOX waarde. Dit zegt hoe vers en geoxideerd de algen olie is. Hoe lager de TOTOX waarde, hoe beter. Kijk tot slot naar de genetisch gemodificeerde ingrediënten en additieven. Een goede variant bevat maar zeer weinig toevoegingen en voornamelijk veel waardevolle voedingsstoffen, en ook de capsules zijn dan van goede kwaliteit. Let er op dat dit niet is gemaakt van gelatine, met name wanneer je veganistisch bent.

Let er tot slot goed op dat er geen zware metalen in zitten. Deze zware metalen zitten doorgaans wel in visolie, maar niet in algenolie capsules.

Hoeveel algenolie mag je per dag?

De ideale dosering algenolie capsules wordt vaak geschat van 250 tot 600 mg EPA en DHA per dag. Het hangt echter ook voor een groot deel af van de verhouding omega 3 en omega 6. Dit moet in balans zijn. Krijg je veel omega 6 binnen, dan zou je ook meer omega 3 binnen moeten krijgen. Een te hoge dosering van omega 3 is ook weer niet aan te raden, dus let daar goed op.

Hoe bewaar ik het?

Algenolie is gevoelig voor warmte en licht, daarom zou je het op een koele en droge plek moeten bewaren. Je kan algen olie na het openen het beste in de koelkast zetten, en het potje binnen 45 dagen opmaken. Wanneer het onaangenaam ruikt en smaakt, zou je het weg moeten gooien.

Dit geldt ook voor vloeibare algenolie, aangezien de vloeibare vorm het snelst bederft. Vloeibare algenolie kan daarom ook het beste op een koele plek worden bewaard, zoals in de koelkast.

Meer over voedingssupplementen:

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.