G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Voeding

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Delen
WItte-bonen-in-tomatensaus-zijn-lekker-en-gezond

Witte bonen in tomatensaus zijn behoorlijk populair, maar zijn ze ook gezond? Dat ze zo populair zijn is helemaal niet zo vreemd. Witte bonen vullen goed, het is in combinatie met de saus lekker en het is natuurlijk super eenvoudig klaar te maken.

Maar of witte bonen in tomatensaus wel zo gezond zijn is natuurlijk ook een belangrijke vraag. Bonen in het algemeen zijn namelijk zeker een goede optie, die absoluut een plaats heeft in een gezond dieet. Het is daarom vooral de vraag hoe het met de saus zit. Hieronder gaan we ernaar kijken!

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Het korte antwoord hierop is ja. Dit is een van de vele gerechten die zeker gezond kunnen zijn, maar het is wel afhankelijk van de bereidingswijze. Veel mensen die dit eten bij de maaltijd nemen namelijk een kant- en klare variant. Dat is niet de beste optie. Hierin zitten namelijk overbodige conserveermiddelen, suiker en andere smaakstoffen. Dit zijn geen dingen waar je voordeel van hebt, mogelijk zitten er wel nadelen aan. Wanneer je het echter zelf maakt kan het super gezond zijn.

De witte boon behoort tot de peulvruchten. Deze staan bekend om de neutrale smaak, en vooral ook als een gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten. Daarnaast zitten er ook nog eens veel goede koolhydraten, ijzer, vezels, mineralen en vitaminen in bonen. Deze voedingsstoffen zijn allemaal belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert volgens de Gezondheidsraad. Het bekende Engelse ontbijt is natuurlijk een gerecht waarbij dit niet mag ontbreken. Witte bonen in tomatensaus kan dus absoluut een gezonde optie zijn, maar kies er dan wel voor om het zelf te maken. Mocht je het toch kant- en klaar kopen, let dan goed op de ingrediënten.

Gedroogde bonen zijn ook een goede optie

We zeiden het al even, het gerecht zelf klaarmaken is een betere optie. Het recept hiervoor is vrij eenvoudig. Je gebruikt allereerst gedroogde bonen, eventueel witte maar ook andere soorten zijn mogelijk, die super lekker zijn en bovendien ontzettend veel goede voedingsstoffen bevatten. Deze maak je klaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

Het kan wel zijn dat deze een dag moeten weken, dus hier moet je goed rekening mee houden. Vervolgens kun je zelf de tomatensaus maken van een aantal dingen. Het bereiden hiervan is heel eenvoudig. Op deze manier zet je in een handomdraai een heerlijk zelf gemaakt gerecht op tafel. Een lekkere salade erbij, eventueel een stukje vlees en je hebt een prima maaltijd!

Witte-cannellini-bonen-zijn-goed-voor-de-darmflora
Met cannellini bonen kun je gezonde witte bonen in tomatensaus maken.

Welke soort gebruik je?

Voor de witte bonen voor in de tomatensaus kun je meerdere soorten bonen gebruiken. Al deze soorten hebben een net iets andere smaak en vorm. Allemaal zijn ze echter niet overheersend, en hebben ze wel de eigenschap dat de boon de smaak van het gerecht zal bepalen. De meeste gebruikte soort is de lange soort, ook wel de cannellini genoemd. Men noemt deze overigens nog veel vaker de kidneybonen.

Ook pronkers of limabonen zijn overigens prima optie. Zo lang het over witte bonen gaat zit je altijd goed. De eigenschappen qua voedingsstoffen verschillen weinig, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken.

Conclusie

Witte bonen zijn absoluut een goede optie. Ze zitten stuk voor stuk bomvol vezels, eiwitten en mineralen. Dit maakt dat deze maaltijd uitstekend is voor een gezonde darmflora. Uiteindelijk kunnen we dan ook niet anders dan concluderen dat dit een prima optie is om op te nemen in je voedingspatroon. Kies er dan wel voor om het zelf te maken, zoals dat overigens voor vrijwel alle gerechten geldt. Op deze manier zitten er zoveel mogelijk goede stoffen in het product, en zo min mogelijk stoffen waar je niets aan hebt. Geniet lekker van deze zelfbereide en voedzame maaltijd!

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *