Zijn vitamines duur? Hoeft helemaal niet zo te zijn!

Aangezien we tegenwoordig steeds minder geld overhouden voor een gezonde levensstijl, nemen we steeds minder vitamines en mineralen. Maar zijn vitamines te duur? Er hangt ook een soort vloek. Veel mensen gaan er namelijk al vanuit dat ze geen gezonde voeding kunnen betalen. Met als resultaat een tekort aan veel essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Dit vooroordeel over gezonde voeding blijkt in veel gevallen helemaal niet te kloppen. Daarom geven wij je graag een aantal handige en waardevolle tips over (goedkope) vitamines.

Zijn vitamines duur?

Over het algemeen betaal je meer voor gezonde voeding dan dat je betaald voor ongezonde voeding. Best vreemd eigenlijk, toch? Zo stimuleer je mensen in ieder geval niet om vaker een appel of banaan te eten in plaats van een koek. Tegenwoordig zijn er echter wel allerlei initiatieven om gezond eten aantrekkelijker te maken. Zo startte supermarktketen Deen onlangs nog een petitie om de BTW op groenten en fruit te verlagen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat gezonde voeding goedkoper wordt en dat er op deze manier veel meer mensen worden gestimuleerd om gezond te eten.

Vitamines in voedingssupplementen

Ook de prijzen van voedingssupplementen lijken steeds verder omhoog te schieten. Hoewel retailers vaak nog proberen te stunten met aanbiedingen, worden de voedingssupplementen er over het algemeen niet goedkoper op. De wereld van supplementen is daarnaast niet vreemd met het principe van merken. Zo zijn er merken in de markt te vinden die automatisch een hogere prijs hanteren dan andere merken. Wil dit dan automatisch zeggen dat duurder beter is? Nee, absoluut niet. Bij een voedingssupplement gaat het om de concentratie. Een goedkoper supplement kan dus in principe meer van de stof bevatten dan een duurdere variant. Waar het prijsverschil dan in zit? Vaak zit dit in de manier van produceren. Duurdere supplementen zijn vaak geproduceerd in een systeem waar kwaliteit gewaarborgd wordt. En zoals je natuurlijk wel kan bedenken, betaal je daar voor.

Vitamines duur? Lang niet altijd. Lees hier hoe het goedkoop kan.
Vitamines kopen.

Ik vind vitamines te duur, wat kan ik doen?

Mocht je alsnog producten of supplementen van en met een bepaalde vitamine te duur vinden, zijn er een aantal praktische tips die we graag met je willen delen:

  • Om te beginnen kun je voedselverspilling tegengaan. Op dagen dat je tijd hebt om te koken, kook je een grotere maaltijd en vries je de rest in. Zo heb je ook op dagen met wat meer haast een lekkere vitaminerijke maaltijd
  • Eet seizoensgebonden! Groenten en fruit zijn vaak gebonden aan een bepaald seizoen. Dit houdt in dat er in deze periode (seizoen) veel van te vinden is. Asperges staan al niet bekend als een doorsnee groente, maar wanneer je ze buiten het seizoen om eet worden ze alleen maar duurder. Kies er daarom voor om een seizoensgebonden levensstijl te hanteren, zo houd je de prijs van gezonde voeding zo laag mogelijk.
  • Maak een planning voor de boodschappen. Het is absoluut de moeite waard om een planning te maken voor je boodschappen. Een lijstje maken hoort hier natuurlijk gewoon bij. Zodra je de supermarkt inloopt zonder lijstje, zijn er tal van producten die “misschien wel” op je lijstje staan, maar die je niet nodig hebt. Voorkom een onnodige overvolle winkelwagen, en maak een lijstje voor je boodschappen.

Voeding blijft je basis

Hoewel vitamines uit een potje dus soms aantrekkelijk en goedkoop kunnen lijken, blijft het advies om vitamines uit voeding te halen gelden. Voeding dient altijd je basis te vormen, omdat het over het algemeen de beste balans vormt. Als er dan met een gezond voedingspatroon alsnog tekorten ontstaan, laat je dan adviseren door een huisarts, voedingsdeskundige of andere expert over welke stappen je kunt nemen.

Vitamines te duur? Op internet niet!

Je ziet geregeld vage websites verschijnen welke supplementen aanbieden voor een wel heel zacht prijsje. Hoewel we in het begin vaak twijfelachtig zijn, worden we al snel overtuigd naarmate we de advertentie vaker voorbij zien komen. Hoewel het dus aantrekkelijk mag lijken om een berg vitamines te kopen voor een appel en een ei, dien je hier voorzichtig mee te zijn. Doorgaans zijn dit namelijk geen supplementen met een hoge kwaliteit. Trap er dus niet zomaar in en voer je eigen onderzoek uit. Alleen hierop mag je keuzes baseren. Als je iets toch in twijfel trekt, laat je dan altijd adviseren door een expert.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…